Porsche 917 за едни скромни 5 милиона евро

Sotheby's пуска на търг екземпляр от "най-великата състезателна кола"
24 яну 2017 21:31, Красимир Ангелов
8
Porsche 917 за едни скромни 5 милиона евро
Снимка: AutoMedia.bg

Ако винаги сте мечтали да притежавате легендарен състезателен автомобил, а и по случайност имате свободни около 5 милиона евро,  може би сега щастието ще ви се усмихне. През февруари на търг излиза един Porsche 917 – прототип, станал известен с клишето "най-великата състезателна кола на XX век".

Това признание идва след поредица успехи в световния шампионат за прототипи, в "24 часа на Льо Ман", както и в сериите Can-Am. Преди да стигнем до абсурдно скъпия екземпляр, все пак нека да хвърлим кратък поглед на историята на 917.

Развитието на състезателния автомобил започва през 1968 година, като целта на Porsche е проста – да вземе победата в "24 часа на Льо Ман". Това става факт още при дебюта през 1971 , като колата изминава за 24 часа 5335.16 километра – рекорд, който остава непобеден за почти 40 години.

917 се задвижва от мотор, създаден при съединяването на два 6-цилиндрови боксера от 911, като така работният му обем става 4,5 литра. В следващите години работният обем на мотора ще нарасне на 4,9 и дори 5-литра, като най-мощните му версии достигат 1000 конски сили.

Подробности и още снимки на модела вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: търгPorsche 917
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Лада за 5млн. има ли? За един преател питам.
4
0
 
2
 
! Отговори
Енцо преди 7 години
Успех на Порше, но има още много да наваксват при положение, че Ферари гонят рекорди от 50 и повече милиона.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурен съм че ще намери ид*иот да я купи.Комплексите на човеците са БЕЗГРАНИЧНИ.
2
3
 
4
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
До анонимния хейтър:Това, че ти не си чувал за този автомобил не означава, че на познавачите не е известна. А относно въпросния леген, голям поклон пред хората, които са дръзвали да го управляват и да положат основите на технологични разработки, които ти днес приемаш за даденост, хейтърче...
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално да не си чувал. Самият ти коментар показва, че иде си нямаш от състезателни прототипи, шампионата за издръжливост и най-великото автомобилно състезание- 24 часа на Льо Ман. А по това време той е на едно ниво, дори и по високо от формула 1. За това и са му дали такава НАЧАЛНА цена, който трябва, явно е чувал.