Якото купе, за което обаче малцина са чували

OSI 20M TS Coupe бе продадено на търг за 70 000 долара
8
Якото купе, за което обаче малцина са чували
Снимкa: Auto.Mail

Ако не разполагате със сериозен капитал, то покупката на рядък автомобил от 60-те години на миналия век, в чиято изработка е участвало ателието Ghia, е практически невъзможно. Доказателство за това е тази машина - OSI 20M TS Coupe.

Това е един от тези автомобили, за които малцина са чували. Той е дело на ателие, просъществувало за съвсем кратък период. Officine Stampaggi Industriali или просто OSI е основано през 1960 г. от бившия президент на Ghia - Луиджи Сегре, както и от Ариго Оливети.

Идеята на двамата дизайнери е компанията им да се специализира върху доработката на по-нишови автомобили. Дори за краткото си съществуване OSI успява да направи уникални машини, използвайки за основа модели на Alfa Romeo, Fiat и Ford.

В основата на този екстравагентен автомобил е германският Ford Taunus 20M, като той е проектиран от Серджио Сарторели. Това е човекът, на който автомобилният свят дължи появята на Type 34 VW Karmann Ghia и VW Type 3. Предполага се, че от Ford Taunus 20M са произведени 220 бройки, като до наши дни са оцелели около 180-190.

Именно един от тях бе продаден на търг в eBay. Това е автомобилът с пореден номер 48, като той обаче се различава доста от оригинала. Обикновено тези коли запазват основните агрегати на донора си, но в случая 2,3-литровият редови двигател с 6 цилиндъра е заменен от V8 мотор на Ford.

Агрегатът развива над 400 к.с., като работи в комбинация с 5-степенна трансмисия Tremec. Освен с нов двигател автомобилът е оборудван с карбуратори Weber, спирачни механизми Wilwood и регулируемо окачване.

В крайна сметка наддаването за автомобила, което стартира от 1000 долара, е спечелено от американец. Той плаща за уникалното купе точно 70 000 долара.

Още снимки на модела вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: автомобилOSI 20M TS Coupe
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Floyd преди 7 години
До 5Ееех, братле! Кристален пепелник на таблото, кученце с клатеща се глава отзад, на скоростния лост прозрачна ръкохватка със зарче в нея, на антистатика - светлоотражател, на броните допълнителни цветни лепенки, ветробрани на предните стъкла, допълнителен трети стоп, допълнителен фар за задна и отпред още два фара, теглич похлупен с тенис-топка, на предното стъкло тъмно синя лента... Така мога до утре. за жалост нямам излишни средства, за да реализирам "ТУНИНГ"-мечтата на соца.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЩерюА какво ще кажеш за тунгован Москвич 412? Китеник на таблото, калобрани със светлоотражатели, антистатик, пластмасова щора на задното стъкло, дълга антена с набучено шоколадово яйце, гуми, боядисани отстрани с бяла боя...
2
1
 
5
 
! Отговори
20М преди 7 години
Има неточности в статията: Притежавах точно този "донор" Форд Таунус 20М и той идва с 2.0 литров 6 цилиндра V образен двигател, 4 дълги скорости, двуврата, огромна уникална кола и без доработката. Вътре Таунуса беше с пъти по-красив от тази преработка: небесносиня кожа, метални хромирани лайсни и орнаменти по седалките и вратите, но отвън тази е по-хищна - признавам.Още скърбя за Таунуса, че се разделих на времето с него.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обущарю, не по-горе от обущата или Щерю, не по-горе от щръклиците.