Руснаци с карта: Къде можем да караме с антирадар и къде е забранено?

Най-солени са глобите в Швейцария, Австрия, Испания...
30 юни 2017 18:27,
44
Руснаци с карта: Къде можем да караме с антирадар и къде е забранено?
Снимка: Neoline

Лятото е сезонът на отпуските и много хора тръгват да пътешестват из Европа. Напълно логично – хубави пътища, развита инфраструктура и много места, които си заслужава да бъдат посенети. Пътувайки в страните от ЕС обаче, не бива да се забравя, че правилата за движение трябва да се спазват, а глобите за нарушенията им са доста сериозни.

За да ги избегнат, мнозина разчитат на антирадар, който обаче в голяма част от страните на Стария континент е забранен. Това е и причината руската компания NEOLINE да направи подробна карта, в която е обяснено къде може да се използва това устройство и къде се налагат наказания.

В скандинавските страни, например, е по-добре антирадарът да бъде прибран – в Швеция и Дания ползването му е забранено, като се наказва с глоба и конфискуване на уреда. В Швеция дори може да бъдете арестуван, а във Финландия само ще ви глобят. В Норвегия уредът може да се ползва, но с ограничения.

В Естония, Латвия и Литва няма забрана за притежание на антирадар, но има такава за ползването му и там глобата е сигурна. Както и изземването на самия уред. На влизане в някоя от тези страни дори може да се наложи да попълните декларация, че не разполагате с такова устройство.

Най-страшно е във Франция и Швейцария, където освен антирадара, полицията глобява и конфискува колата на този, който го използва. Полицаите в Австрия и Германия също изземват уреда, като се налага и глоба. В Германия освен паричната санкция се предвижда и отнемане на шофьорска книжка.

От картата на NEOLINE става ясно, че най-големи са глобите в Швейцария, Австрия, Испания и Люксембург – до 5000-6000 евро, като в последната от тези държави можете да попаднете в затвора, ако ползвате антирадар.

Посочва се и друго – в популярни туристически дестинации за руснаците като Турция и България няма забрана за използване на антирадар, стига той да не влияе върху приборите за измерване на скоростта. 

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
до LinKuei преди 6 години
Не си прав, че в Източна Европа са разрешени, миналата година в Словакия платих глоба 100 евро и понеже след около 10 км. влизах в Унгария ме предопредиха, че там глобата е 200 евро.
12
0
 
4
 
! Отговори
az преди 6 години
До бай-хейсАма ти сериозно ли бе ? *** .
11
0
 
26
 
! Отговори
Noname преди 6 години
За "антирадар" ясно че е забранено, но за "радардетектор" нищо се не споменава ;) , а са си съвсем различни устройства със съвсем различно предназначение.
10
0
 
28
 
! Отговори
До 9: преди 6 години
Карал съм в САЩ повече от 5 години. Не съм се интересувал от антирадари защото мноого отдавна там се продават GPS-устройства, които обновяват информацията си постоянно и ти казват кога да намалиш защото има камери. Там тикет получават само тези, които карат като луди. Всяка глоба там ти увеличава застраховката.Иначе, колкото и да съм русофил трябва да кажа, че руснаците карат като луди - има записи в YouTube, които са ужасяващи за хора каращи с 200км/ч на заледени пътища и какво ли не.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Waze води ли се за анти-радар?
8
1
 
36
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
Както каза колегата в САЩ си ги събират и въобще не се и замисляш да не платиш.Но и за това се стряскат като видят Highway Patrol и останалите контролни служби.Ако у нас в БГ събираха парите от глобите щяхме да си изплатим външния дълг.Но уви, у нас всичко е криворазбрана демокрация.
7
6
 
10
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До LinKueiИ аз това се чудех. По какъв закон може да ти забранят да си возиш в колата каквото искаш електронно устройство, което не нарушава управлението на другите. Сигурно всеки любител може да си сглоби един детектор със бибипка.
6
5
 
30
 
! Отговори
бай-хейс преди 6 години
До Стаматв САЩ събираемоста на глобите е 100% - ако не платиш отиваш в затвора или ти продават къщата .... така работят "демократичните" западни държави
5
1
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
До бай-хейсА тогава защо събираемостта на глобите е около 5-10%? За да те дразнят ли?
4
11
 
26
 
! Отговори
бай-хейс преди 6 години
биснеса с глобите е основно перо в бюджета на общините и държавата в така наречените "демократични" държави в САЩ този "бизнес" е докаран до абсурдни граници - например в Калифорния за да си засадиш домати в задния двор се иска разрешително от общината - ако ли не глоба 1за това са и тези абсурдно глупави ограничения по пътищата - на никой от дуржавната бюрокрация не му пука за живота ви - идеята тук е да се събират глоби !
3
0
 
30
 
! Отговори
LinKuei преди 6 години
Интересно как всички (нормални страни) наричат въпросното устройство "радар-детектор" (което единствено засича наличието на радар в близост) и по принцип е разрешено за употреба в Източна Европа, но не се толерира използването му (но фактически не е забранено) в Западна Европа, а ние си мислим, че е "антирадар" (т.е. устройство, което заглушава радар и/или негови функции) и е забранено навсякъде, тъй като всеки опит за манипулация на радарното устройство е престъпление?
2
4
 
33
 
! Отговори
бай-хейс преди 6 години
не си давайте парите за тези безполезни играчки !всички полицаи в Европа ползват лазери - тези "антирадар" играчки са безполезни
1
15
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манталитет... някои искат да са състезатели и да застрашават живота на останалите участници в движението, а други - просто спазват ограниченията. Лошото е, че българите сме същия тип дребни тарикатчета - да сме първи на светофара, да засечем някого, за да сме 5 метра по-напред, да караме със 80 при ограничение 50, за да стигнем 5 минути по-рано, да отнемем предимство, защото трябва иначе пак от първа да тръгваме, а местенето на крака от газта до спирачката и обратно е изморително...Манталитет..