Dacia обяви: Ще прави електромобил

Румънците ще избират между моделите Sandero и Duster
Обновена: 14 юли 2017 14:05 | 12 юли 2017 22:20, Красимир Ангелов
34
Dacia обяви: Ще прави електромобил
Снимка: Dacia

Компанията Renault разработва електромобил на достъпна цена, който ще се продава под марката Dacia. Това призна търговският директор на френския производител в Румъния – Хаким Бутера, пред местното издание Digi 24.

"Ние трябва да се адаптираме към новите изисквания и очертаващото се преминаване на автомобилната промишленост към алтернативни горива. Очевидно това е световната тенденция и Dacia е част от нея", коментира Бутера.

Според него, 2040 година, когато Франция официално ще забрани продажбата на бензинови и дизелови коли, може да изглежда доста далеч, но в компанията вече се готвят за този момент. Бутера не пожела да разкрие подробности за първия електромобил на Dacia, но призна, че това ще бъде или хечбек с размерите на Sandero, или компактен кросоувър, какъвто е Duster.

Към момента в Румъния едва 1% от местния автомобилен парк се състои от електромобили или хибриди. Във Франция нещата са малко по-добре – около 4%. В същото време обаче продажбите на "зелени" превозни средства в Румъния са скочили почти 3 пъти за първите 4 месеца от година – от 195 през 2016 на 548 през 2017 г.

Повишаващият се интерес към такъв тип автомобили е значително улеснен от факта, че повечето местни бензиностанции разполагат с възможност за бързо и лесно монтиране на зарядни станции. Такива се поставят на най-големите булеварди в Букурещ, както и на паркингите пред хипермаркетите.

Румънското правителство вече обяви програма за подпомагане от страна на държавата на този, който си купи електромобили или хибрид. При колите на ток субсидията достига 10 000 евро. Още 1500 евро се добавят при връщане на стария автомобил, така че купувачът може да получи електрическия си модел с отстъпка до 11 500 евро.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Daciaeлектромобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 - Първо - Колелата са перфектен начин за транспорт, стига да няма натрупал сняг, или поледица. Не знам защо всички приемат колелата като детски играчки, при положение, че ако живееш в голям град, с колело се движиш по-бързо от автобуси и трамвай, спестяваш много пари от изплащане, подръжка, горива, такси, паркове такси и прочие. И не, Тесла си вървят добре, дори и на температури от -11 градуса, така че е приложима технология.
25
2
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
А на Шипка пак всичко е спокойно....и 15-20 годишните жипуви къпят по МАГИСТРАЛИТЕ!
24
5
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
И още. След 9ти СССР забранява на БГ да развива високо технологична индустрия. Забранява се производството на самолети. БГ е имала два самолето-строителни завода. Забранява се и производството на транспортна техника и локомотиви. Разрешава се производство на индустрията само това което е в изгода на СССР и да е съпътстваща и подпомагаща технология. Така БГ индустрията става част от тази на СССР и съответно умря заедно със СССР. Запада направи същото през последните 28 г.
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Велика" Русия кога ще пусне кола? На бензин ако ще да е... то за електрическа е ясно, че няма да е този век.
22
1
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До само ГЕРБНа грешка си. Не е вярно това. Спряно е производството по нареждане на Масква. На заседание на СИВ е решено коя страна какво да произвежда. На всички им е забранено да правят коли с изключение на СССР, ГДР и Чехословакия. Съответно Полша и Румъния не се подчиняват но БГ и Унгария нямат кой знае какъв избор. Унгарците обаче си извоюват производството на автобуси а ние на "карите". Съответно Румъния и Полша не купуваха нито автобуси нито кари от СИВ. Най прецакани останахме ние.
21
3
 
4
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
До Анонимен26Булгаррено го спряха заради нарушен лицензионен договор от наша страна. Ние имахме право да го произвеждаме и реализираме само на вътрешен пазар, но специалистите от външнотърговските организации се опитаха да финтират фирмата-майка и за това резултата е такъв.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До а ние ,къде смеЯвно си много объркан човек и с къса памет! Та да ти припомня за Роувър: у нас започна да се сглобява моделът Маестро, който вече бе морално остарял с почти 10 години. Дори индийците не го искаха. Съвсем логично продажбите му бяха нищожни и фирмата си вдигна парцалите. Подобни неща се случват у нас от край време-автобусите Чавдар! Аз по-скоро бих ви припомнил друга история-спиране производството на Булгаррено-чудесен за времето си автомобил!!! Е сега ще купуваме Румънрено!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко правят нещо. Само ние нищо не правим!
18
4
 
19
 
! Отговори
а ние ,къде сме преди 6 години
Преди време Ровър щеше да инвестира във Варна, на наш,та корупция и простотия я изгони. Сега къде е Румъния, къде сме ние? Боко Тиквата да каже къде са инвестициите?Факт е, че вяска година намаляват. и вече са десет пъти по-малко от времето на мазнизният *** СтаниШеф. Аз лично съм убеден седесар, но виждам ,че по времето на СтаниШеф имаше повече бизнес за малкият човек.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някой изведнъж е спрял да си пие лекарствата. Положението е страшно...
16
12
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Досега Дачия се прослави с относително безвредни леки автомобили и много симпатични джипове.Нямат вредни фарове, имат щадящи водача и пътниците арматурни табла без камери лед скенери и джипиеси.Слагайте на всички автомобили само безвредни жълти фарове..ЛЕд скенерите вкл и малките ивични маскирани като" дневни светлини" се ползват от извънземни престъпници з а тежко и трайно увреждане на повръхноста.Всеки един нов автомобил и всички стари с лед скенери се следят активни от извънзмени сателити
15
6
 
1
 
! Отговори
Поздрави от Белене преди 6 години
МИналата година провеждахме тестови проучвания по Долно дунавския разломен сноп..Нямахме пари да ги продължим НО се откриха важни тежки събития в историческо време..Намерени са разломни структури от последните 14000 години с особенна информация ..
14
8
 
3
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 6 години
Спрете всички автомобили с монтирани скенери вместо доказано безвредни жълти фарове.увреждат тежко огромни региони . в БУкурещ има активирани над 700 000 аномални участъка вкл тежко поразен регион от бела бомба преди над 12000 години/между гара Прогресул и Гробището на революцията..Високо вредните радиоактивни бели скенери режат атмосферния океан на парцали вкл всички лед/светодиодни,ксенонови и лазерни
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Тесла пуснаха тази седмица Тесла Модел 3 с начална цена от $35000
12
4
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Барабар Петко с мъжете...
11
4
 
12
 
! Отговори
Джонатан Асов преди 6 години
Скоро ще ви изобретя елекроръчна количка, електрокирка и електролопата за вас за да се гордеете като шеста електролокосмична нация.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то ако се стигне да се кара електричка, ще е Дачия. За ТЕсла от $70-80к трудно ще се урЕдиме... Дано до 10-15 години да може да се иде до морето без преспиване за зареждане.
9
1
 
22
 
! Отговори
тъфгкл преди 6 години
А от пък БАН изобретиха чушкопек а скоро и твиквопек,май живея в централна Африка.
8
20
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Електрическите коли са пълна глупост, то и колелетата са модерни но всеки ги кара за кеф. Нека ел кола тръгне за варна през нощта за варна на минус 10... Ще стигне до търново. Абсолютн неприложима технология
7
2
 
13
 
! Отговори
демократичен терор преди 6 години
До Mr.STARBUCKSТи скоро няма ли да раждаш ? Какво става ? как минаха процедурите в Анадолската клиника ?