Като от бъдещето: Автобуси без шофьори из Талин

Проектът е част от европредседателството на Естония
30 юли 2017 16:07,
22
Като от бъдещето: Автобуси без шофьори из Талин
Снимка: Reuters, архив

Микробуси без шофьори започнаха да се движат от този уикенд в центъра на Талин в рамките на пилотен проект, подет по повод на естонското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, предаде Франс прес, като се позова на европейските власти.

"Преди петнайсетина години смарфоните, електронният подпис, електромобилите и автоматичните касови апарати в супермаркетите ни изглеждаха като научна фантастика", заяви Мартен Каевац, отговарящ за новите технологии в естонското правителство. Той подчерта, че развитието на новите технологии е от водещо значение за Естония и Европа.

Два микробуса, които могат да транспортират до осем пътници, ще обикалят в продължение на шест дни седмично по маршрут в центъра на града. Пътниците не плащат нищо за това пътуване. Екскурзовод пък им обяснява техническите аспекти на проекта 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: шофьориавтобусиТалин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Шьофер на кола преди 6 години
Що бе в София също има безплатен- ако не дупчиш и или си част от голяма група "***". Виж във Варна и Бургас не става номера щото всеки автобус/тролей е с кондуктор. Скоро и тях ще ги махнат -слагат едни електронни сандъци за плащане, но засега не са в употреба. Прогресът винаги е бил добро за едни и лошо за други. Затова ни повтарят "учене цял живот".Като няма нужда от шьофери ,ще правят друго. Днес някой случайно да прави рицарски шлемове- а???
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охо, утре ще ги видя! Между другото, за жители на Талин, градският транспорт е безплатен. Нови автобуси и нови трамваи, останаха само няколко от старите татри ČKD T6A2B, дето се влачат и из София, ама и тях ще ги разкарат. А сега и тези бусчета. Мда, демокрацията ни е виновна :)
17
4
 
27
 
! Отговори
Дедо Гега преди 6 години
И после ми говорете за София...София, е помийна яма- отвратителен за живеене град. Лош транспорт, кофти пътища, невероятни задръствания, мръсен въздух, отвратително количество автомобили, и *** уредба на града като цяло. София- столица на държава членка на ЕС. И, тази "столица" ще бъде център на европредседателството. Хихи...Микробуси без шофьори в Естония срещу трамвайните джасканици на площад Македония и Халите...безценно!
16
15
 
2
 
! Отговори
терор на пътя преди 6 години
две секунди стигат за трайно заслепяване на човек срещу който приближава автомобил с лед скенери вкл монтирани като лентични под фаровете.пешеходци и велосипедисти получават и пси блокажи ..видими..Водачи на тирове има тежки увреждания от белите радио активни скенери които ги облъчват от насрещното движение вкл на магистрали..Скенерите вкл лед са нанесли тежки повреди на биосферата . в Германия са засечени индекси до 65 . У нас до 40 по натоварени участъци..СПИН подобни увреждания имат милиони
15
14
 
3
 
! Отговори
Опасно вредни преди 6 години
да се тестват за безвредност.Най вероятно ще са жестоко вредни заради сканиращи и облъчващи системи вкл и камери.Има достатъчно свободни шофери които да обезпечават безвреден транспорт..Пазете с е от пси препрограмиращи спец операции срещу хората. всички експерти обевяват, че фарове и скенери против мъгла денем и нощем причиняват тежки увреждания но наркоманите на власт не чули, не разбрали, не арестувани за нагли престъпления все още..
14
6
 
0
 
! Отговори
До къде я докарахме преди 6 години
Остава сега ислямстите да го хакнат и да мачкат наред :(
13
8
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Два буса пролет не правят.Освен всичко друго е нужно и промяна в ЗДП.
12
0
 
9
 
! Отговори
,,,,, преди 6 години
Поне тук проблем с тези автобуси няма да има. В България автобусите са от 1980. Докато почнат тия да се ползват масово поне 15-20 години ще минат, някъде към 2035-40 година. Тоест тук ще се ползват произведени около 2000 година.
11
0
 
15
 
! Отговори
мхм преди 6 години
А разни хора още вярват че технологичната безработица не съществува. Професията шофьор скоро ще изчезне заедно със много други професии. Приемерно виждали ли сте какво представлява съвременна автоматизирана поточна линия? Автоматизирани селскостопански машини, трактори комбайни..А знаете ли какво представлява концепцията за 100% електронно правителство и публична администрация?А готвачи роботи, чистачи роботи, роботи които прибират ***...? Тези неща вече са реалност в някой държави
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това нещо ли е ? тук имаме каруци без водачи .
9
4
 
6
 
! Отговори
ПО ИНТЕРЕСНОТО Е . . преди 6 години
По интересното е как ще коментират новината руснаците . И дали изобщо ще я коментират . Защото е много анти руска .
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как ще ги глобяват катаджиите? Защото в правилника пише, че водачът е длъжен, през цялото време да контролира возилото.
7
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Четвърт век без Русия и докаде я докараха. Сигуно ни завиждат
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето е сега.
5
1
 
11
 
! Отговори
ИД преди 6 години
Вече няма да се налага да убеждаваме някого да умре за 72 девици в рая, просто ще хакваме софтуера и ще пращаме неверниците в отвъдното.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и да има шофьор, няма да е пречка за терористите, да не дава Господ.
3
2
 
13
 
! Отговори
Честито преди 6 години
Честито, сега всички шофьори под строй да се наредат за безработни. След тях идват продавачи, таксиджий, а чух че и адвокати.През 2050г населението ще е 9 млд и се чудя какво ще правят 7 млд от тях.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕСТОНИЯ - АВТОБУСИ БЕЗ ШОФЬОРИ.В СОФИЯ АВТОБУСИ ОТ 1970 Г.А ТЕ УЖ БИЛИ ПОД РУСКО РОБСТВО...
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Микробус без шофьор, пълен с хора, които не могат да поемат контрола е мечтата на терориста. Скоро ще почнем да четем такива новини и ще възникнат въпросите "къде е проблемът" "как да намалим броя на атентатите".