Заплаха: Дизелите на Западна Европа ще дойдат у нас!

Най-големите замърсители в родните градове са старите коли
3 авг 2017 21:44, Екип на Bloomberg
48
Заплаха: Дизелите на Западна Европа ще дойдат у нас!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите замърсители в българските градове са старите автомобили. Това коментира климатологът доц. Георги Рачев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние сме известни с това, че сме задния двор на Европа, в който са внасят доста стари, бракувани автомобили, които започват да се движат у нас", смята той.

По думите му с ограничаването на дизеловите автомобили в Западна Европа, България ще стане притегателен център за колите, които ще излязат от обращение там.

Климатологът коментира и "неосветената" страна на електромобилите: "Без значение на каква основа е батерията, в повечето случаи производството ѝ оставя феноменален екологичен отпечатък. Тя живее няколко хиляди цикъла, след което става абсолютна ненужна. Ще трябва да създадем един цял клон, който да рециклира тези батерии".

Според Рачев е нужна адаптация – едно или две десетилетия, в които да се разработят нови технологии, при които двигателите на фосилни горива да работят екологично.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 


48
Още от
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
СТОП на терора преди 11 месеца
забранете продажбите на нови автомобили докато не им монтират само безвредни фарове жълти..
СПрете терора със бели скенери вкл лед,ксенонови и лазерни..нямаме друга обитаема за нас планета..
40
0
 
0
 
! Отговори
климатични оръжия са преди 11 месеца
новост от последните дни е че вредните автомобили увреждащи тежко земята със скенери и холограмни оръжия на предно и други стъкла се следят обемно като нагли вредители с цел ликвидация..Обемно се следят и автомобили хибриди електромобили и автономни такива..Обема около всеки опасен вредител се вижда
Тежки вреди на климата вече нанесоха стотици милиони автомобили каращи с дневни скенери ..тн "електрожени" заслепяват милиони дневно в БГ
39
0
 
0
 
! Отговори
гасете фарове денем преди 11 месеца
ДО 2012 година в Киев имаше биосферна охрана..въздуха въпреки милион автомобили ,автобуси и камиони беше чист,свеж..
Сега в малките градове и села има остър смог заради скенери нарязали биосфернат а охрана на парцали..
38
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov Warning преди 11 месеца
Най жестоки замърсители са новите коли и тези оборудвани със СПИН Активни скенери вместо нормални жълти фарове.НАркомани на власт принудиха стотици милиони водачи на МПС да увреждат тежко земята с включени скенери /следени от извънземни терористи/и фарове денем и нощем.
В Огромните тежко увредени обеми се настанява трайно тежко токсичен газ/
Спрете от движение всички автомобили с монтирани скенери вкл допълнително монтирани има риск от колапс на биосферата
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДАНЪКЪТ НА ТРОШКИТЕ ТРЯБВА ДА Е МНОГО ВИСОК, ТАКА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЕЗИ МОРГИ.
36
0
 
4
 
! Отговори
Anon преди 11 месеца
Автомобилите допринасят за замърсяването на въздуха. Въпросът обаче е до каква степен? Има и друг момент - ако старите коли генерират повече емисии, какво прави държавата, за да стимулира обновяването на автопарка? Защо, ако се закупи (сравнително) по-нов автомобил, трябва да се плащат в пъти по-високи налози спрямо 20-годишен автомобил? Така погледнато, липсва каквато и да е логика. А въпросът с търговията с катализатори? С премахването им без причина? Или с поголовната кражба на катализатори?
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В момента гледам флайтрадар. Точна сега във въздуха са 15 000 самолета в цял свят които изхвърлят в атмосферата милиони тонове газове от керосина. Къде отиват изгорелите газове от самолетите които денонощно бълват газове в атмосферата. Защо никой не повдига този въпрос? Защото не им е изгодно да плюят милиардите печалба. По лесно е да се плюят колите които всички в цял свят немогат да избълват толкова отрова за 100 години колкото самолетите
34
2
 
27
 
! Отговори
И аз карам на нафта преди 11 месеца
Глупости пълни. Хора, един кораб 20-30хиляди тона(БРТ) гори 20-25 ТОНА мазут/ден+1-2ТОНА дневно за генераторите и в пристанище. Катализатор НЯМА.Ако някой иска да смята колко коли биха замърсили толкова много.Не знам колко кораби носят стока от Китай-ежечасно.Самолетите???ТЕЦове??. Нашите градове си ги опушваме с кюмюр и гума/пластмаса защото "бай Иван" няма пари за дограма, климатик А++ и ток-да не мислите че му е приятно да гори нещо. Колите се ползват сутрин и вечер за макс 1-2ч дневно
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-големият замърсител в България, както навсякъде по света е използването на твърдо гориво в индустрията и за отопление. В София замърсяването от него през най-студените дни на зимата е 6-7 пъти по-голямо от цялото останало замърсяване, а през лятото неизмитите от Фандъкова улици на София са най-големият замърсител - замърсяват над два пъти повече от всичко останало, вкл. и колите.
Новите дизели замърсяват по-малко от тези на бензин и след 15-20 години в България те ще са основния автопарк.
32
4
 
17
 
! Отговори
Дизелджия преди 11 месеца
Климатолога да си гледа времето. Има изправи дизелови коли и неизправни. Един стар поддържан дизел харчи 4-8 литра нафта /според размера на колата/, голяма част от новите турбо издухани коли 5-та употреба харчат колкото нафта, толкова и масло. Просто няма система за реални прегледи. Ако е като TUV, и новите и старите бракми ще отпаднат естествено. В Германия никой не спира от движение голф 1 в перфектно състояние, само защото е стар.
31
1
 
1
 
! Отговори
Германец преди 11 месеца
До Анонимен
Кой те кара да си купуваш Ауди?
30
5
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 11 месеца
Изчистихте всички боклуци на ЕС ,че и пари им давате за да си тровите децата с мръсния въздух....
29
5
 
16
 
! Отговори
Под наем! преди 11 месеца
Не виждам какъв е проблемът широкият център в София, да бъде пешеходна зона с електрически автомобили и колелета под наем. От Пиротска до Гешов, и от България до Борис. Има метро и трамваи, постепенно да премахнат автобусите, те са излишни.
Да забранят в София дърва и въглища, да мият улиците 3-пъти седмично. Строги санкции за замърсители - кучета, стари автомобили и камиони, каруци.
В 21 век сме, никаква стратегия няма за София.
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А какъв е стимулът да имаш по-екологична кола? Махнах 20 годишната трошка, купих на половина по-млада, от Evro2 отидох на Evro4, бензинова е с катализатор, единствено новата е с 15 к.с. по-мощна. Резултатът:данъкът ми скочи 8 пъти!
27
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
българите сте невежи боклуци, мислите като болшевики и живеете 300 години назад във времето!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
щом забраняват в европа, ще забранят и тука - неизбежно! освен ако не ни извадат от там, а за въглищата е въпрос на 5-10 години, в повечето страни в европа са забранени!
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ви пауър дизел

Ами може и да не караш бе? Като толкова си се загрижил. Можеш да ползваш градски транспорт.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На българина да шофира е родно право. Като се роди му се връчва един 20 годишен таралясник понеже е мноо отворен да ползва градски транспорт когато не може да си позволи по-нова.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви дизели, какви пет лева? Бензин с газов инжекцион. По-ефтино и по-чисто, дори катализатор не е необходим. Няма сажди, няма наночастици, няма смрад дори и при произнесените машини. Друг е въпросът, дали автомобилите у нас са най-големите замърсители. Според мен не са.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно новите коли са боклуци защото са тъпкани с електроника и не минават и 1000 км без да стоят ден във фирменият сервиз!Старите дизели работещи с компресия над 25 атмосфери с механични горивонагнетателни помпи нямат равни на себе си!Чиста механика която живее дълго.Дизеловият двигател го съсипаха нарочно!Ще почакам още някоя година и ще си взема Мазда с HCCI мотор!Немците да сърбат това дето си го надробиха!