Кола втора ръка – отделете пари, време... и се подгответе психически!

За какво да внимаваме, когато си купуваме ползван автомобил?
4 авг 2017 10:45,
100

Предварително установен бюджет за покупка и допълнителни разходи, няколко седмици време и психическа подготовка - това, по думите на влогъра Филип Лазаров, е необходимо, за да сме предвидили преди да си купим автомобил втора ръка.

Най-продаваната кола у нас обикновено варира между 5 и 15 хиляди лева.

"Когато ще си купувате автомобил - основното нещо е да отделите между 20 и 30-35% от сумата за обслужване, регистрация, застраховки и каквото и да било", посочи Лазаров в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Важно е да избирането на типа кола да става спрямо начина на живот на човека, който ще я ползва,

При първоначалния оглед Лазаров съветва да се гледат няколко неща.

"Минимум един час трябва да си отделим. Гледаме автомобила първо на външен вид - дали е еднаква боята, дали има ръжди по лайсни, по прагове. Гледаме състоянието на купето, гледаме дали има луфтове, дали има разминаване, гледаме тавана, дали е имало градушка, внимаваме дали е била удряна, дали са сменяни стъкла. Отваряме и проверяваме всички видове врати как работят, как функционира всичко - електрически стъкла, климатици...", допълни автоекспертът.

Хубаво е да оставим колата да поработи на място 20 минути, за да проследим работата на двигателя. При таблото също може да има неизправности - за да разберем дали то работи нормално, трябва да проверим дали всички лампички на него светват при палене на двигателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
12
 
! Отговори
Напълно съгласен.... преди 6 години
....с колегата ,който е за внос от немско говоряща страна и Само от частно лице. Вече 3-та кола от частно лице си купувам от Германия ,като предварително му искам Вин кода да я проверя до 5-тата година. Пробвайте да звъннете на някоя автокъща тук да ви дадат винкода. От 10 автокъщи 9 ще ви откажат. Та проверявам ,всичко съвпадна и отидох и си я купих. В Швейцария не съм запознат със схемата ,нито в Австрия. Само от Германия ще купувам за в бъдеще. В края на годината пак ще прескоча до там.
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колата е средство за придвижване,което в бг се ползва за предаване на чалъми . Всеки иска да кара добър автомобил, но е важно да се съобразява с нуждите и възможностите си. По-добре 500 лв. на месец за лизинг на нова, отколкото 500 вноска по кредит за стара кола.Иначе най ме кефят американските фермерски камиончета по центъра. Аха и да изкочи някое прасе от коросерията.
28
5
 
20
 
! Отговори
Ба це преди 6 години
По принцип всеки се решава сам какво да прави. Аз казавам от моя опит. Първата ми кола беше 92-ра, взеха я за 2300 през 2007. В момента още се експлоатира, като съм дал не повече от 2 хил за ремонти през това време, което включва и кърпене на ръжди. Взех си друга кола преди 3 години набор 2002, за три години съм сменил само едно гърне и няма изгледи нещо сериозно да се прави засега. Сега който иска лъскави коли втора употреба с много екстри ще киха повече и ще рискува повече.
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50000 румънци от ромски произход шофират стари таралясници с български номера...Толкова и е акъла на българите, като на румънските роми...Ако не е Мерцедес, не става...А нормалните румънци си купуват чисто нови Опели, Фолксвагени и Тойоти и си гледат кефа...
26
8
 
16
 
! Отговори
до Ба це преди 6 години
И с кой точно автомобил, произведен след 2005 година няма да имаш 10-тина години сериозни проблеми с ремонти, при положение, че го вземаш на поне 300 хиляди километра?А ако не може да отделиш 1000 лева за каско, то въобще не трябва да ти се позволява да регистрираш автомобил!
25
12
 
18
 
! Отговори
Ба це преди 6 години
Какво има толкова да внимаваш , даваш 3-4 хил за кола, още 1-2 хил за ремонт и за 5-6 бона си в джаза да караш поне 10-на години без сериозни проблеми. Не е като да дадеш 20-30 хил за нова кола и още по 1000 лв каско на година.
24
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази простотия "по четири автомобила" в семейство трябва час по-скоро да се забрани, поне в големите градове!Всички автомобили, които не покриват поне ЕВРО 4 да се спират от движение!Какви са тия глупости, купуват четири БМВ-та за по 2000 лева всяко, а после "Бате, в нашето семейство имаме четири автомобила"Ами не, бате, нямате четири автомобила, а имате четири таралясника, които тровят въздуха на цяла София!
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полезно материалче. Мерси!
22
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София се забелязва тенденцията да се карат все повече нови и нови коли, което е похвално.В провинцията е ясно, че още живеят за това "какво ще кажат съседите", вземат си 10 годишни Мерцедеси и после реват, че нямат 1000 лева за гуми и още толкова за елементарно обслужване!Пишман-гъзари с 5 лева в джоба...."Бате, сложи газ за 10 лева" хахахахахахахаха
21
8
 
16
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
И откъде точно ще си купиш поддържан стар автомобил, специалисте?3-4 годишни Голфове в Порше БГ, внесени от Германия са на по 180 хиляди километра и пак струват по 20-тина хиляди лева, ти твърдиш, че някой ще ти продаде 10 годишно БМВ на 120 хиляди километра за 10 хиляди лева и ще го е поддържал като хората :D :D :D
20
12
 
20
 
! Отговори
до Discovery преди 6 години
Какво значи не си заслужава парите?Фактът, че тръгваш поне една идея по-спокоен на път, защото шофираш чисто нов автомобил, не си ли заслужава парите?Стига глупости, само в България и Албания хората си купуват 10 годишни Мерцедеси, вместо нови Фолксвагени и Тойоти, защото хората в България и Албания очевидно са крайно комплексирани! Къде са например румънците, къде сме ние...
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
големи разбирачи , няма стара кола , има не подържана , всичко идва от там
18
6
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
До номер 15Абсолютно съгласен съм с теб! Но за това да караш нова Корола вместо избушен мерцедес, се изисква възпитание :)Хората, които обаче едва са спестили десетина хиляди за автомобил - и не могат да си позволят лизинг, те да ходят в Германия. Няма да карат 6 цилиндрово БМВ "ноФ Фнос" на "120 000 реЯлни километра", но ще карат автомобил, а не гробница.
17
9
 
23
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
За в БГ нова кола не бих си купил... не си заслужава просто парите.... по-добре някаква на 5-6 години кола дето цената вече й е с 30-40% по-ниска. Реално проблемите са на коли към 10на години щото просто колкото и да е подържана частите се износват и с времето все дава проблеми...
16
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15Ееее ама *** е баровец ве не може да кара какво да е. *** може да кара само мерцедеси и беемвенца за по 2000 леа и по-възрастни от тях.
15
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма човек, който веднъж си е купил чисто нов автомобил и после да си е взел таралясник "нов внос".По-добре нов Голф или Корола, пред някой 10 годишен Мерцедес!Един приятел си купи 10 годишна Е класа, за една година даде 2800 лева да оправи дюзите, 2000 лева за окачване, 800 лева за проблеми по електрониката, 1000 за гуми, два пъти сменя ремък по 900 лева всеки път...8400 лева само до тук, като сложим и другите по-дребни неща и обслужването, сметката отива над 10000 лева.
14
3
 
28
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Кола на старо - само директно от немец, или от малка немска автокъща в малко населено място. Разликата? Така закупен автомобил на 130 000 километра няма нищо общо с автомобил на ужким 120 000 километра в тукашна автокъща. Нищо общо!!! Затова и цената е с 30% нагоре - но си струва всеки лев отгоре.А най-добре - нова. За който може да си го позволи.
13
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GolemPrazДа караш кола не ти е родно право. Нещо което май не можете да разберете на балканите където западната европа си изхвърля бракуваните таралясници. Като нямаш пари за кола ще ползваш градски транспорт или ще караш колело както правят в северна европа масово.
12
4
 
38
 
! Отговори
ЯЯ преди 6 години
Ако имате възможност пътувайте до Германия,Австрия,Швейцария и си купете автомобила от частно лице,навсякъде превъртат километража по автокъщите,не може автомобил каран в Германия примерно 10 години да е на 136 000 км. - там въртят от 30 000 до 50 000 км.на година и да ми излизат винаги с номера ,че колата е карана от бабичка на 75 години ...
11
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова, ползвана няма значение. Важното е да не е руска.