ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ – властелините на пътя през социализма

И днес мнозина си спомнят с умиление за колите съветско производство
7 авг 2017 21:45, Елка Василева
148

ГАЗ-13 Чайка

С черния си матов лак и сребристата ламперия този автомобил привлича погледите и днес. Той олицетворява представата за лукс от 60-те години на миналия век. Чайка - любимата кола на Никита Хрушчов - е била създадена за нуждите най-вече на висшите представители на съветската номенклатура. Снимка: Дойче веле

Те бяха мечта за мнозина през социализма, за тях се чакаше ред или се пускаха връзки. Не бяха най-добрите, но други нямаше. И днес мнозина си спомнят с умиление за тях - колите съветско производство, пише Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
1
 
! Отговори
до Олег преди 6 години
Така е имаме (или по-точно имахме) ниво в информатиката, но защо? Заради силното ни образование с профил математика. Математическите гимназии в цялата страна ковяха кадри. Процесът обаче се прекъсна и вече се вижда глад за качествени кадри. Големи приказки, големи искания за заплати, а дефакто качеството на българския програмист се срива доста бързо. Даже се чува за програма за обучаване на *** да са новите програмисти....изтървахме питомното да гоним дивото..
115
3
 
3
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Олег Не обяснявай на неграмотни чугунени глави как работи вселената. Те за това са чугунени, дори не могат да минат от 386 на 486. Познавам човека, който "открадна" технологията за първите чипове. Голямо търкане на слоеве е падало и много брак.
114
5
 
10
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Хайде стига глупости! Никой през 80-те години не искаше съветски стоки! Недейте пренаписва историята! Българина искаше западни касетофони, коли, видео, телевизори и т.н. За Западна кола и Кореком даваха мило и драго! Само като се напиеха славеха руските оръжия - както правят и в момента!80-те години минаха под сянката на манията да имаш долари!
113
5
 
7
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Аман от ***, възхваляващи социализъма, без да са имали хабер от него. Явно си бил малко момченце тогава и не си му видял "хубостите" в пълна сила. Не ми говори за здравеопазването му и "безплатните" му екстри, а ми си кажи защо като беше едва ли не рай, най-облагодетелстваните от него, си го сринаха. Аз знам отговора.
112
1
 
6
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Да не говорим, че няма файда да се правят компютри. Твърде е сложно и е малка добавената стойност без да имаш огромно голямосерийно производство. С много голяма добавена стойност е софтуера - а ние там имаме ниво и няма повод за големи критики.Докато през комунизма това нещо не беше развито. Само, че няма кой да отправи критика към Т.Живков, че не сме писали софтуер, а само првеждали краден западен.
111
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До АнонименФиат 124 е обявен за кола на годината за 1964г. Технология от 60 те години. Жалкото за руснака е, че за 25 г не можа да направи нищо по-добро от различни модификации на Лада, докато светът вървеше напред. За да се освестиш, провери какво са правили италианците през 80те.
110
2
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До SharkНе произвеждаме компютри по много много по-обективни причини. Пазара на компютри беше отворен и те се асемблираха от различни дънни платки, РАМ, твърди дискове и т.н. Темпото на развитие скочи главоломно и ние карайки на крадени технологии нямаше как да смогнем. Отделно, че нивото на минюатиризация стана такова, че рано-рано още при 386 завода в Ботевград нямаше как да се справи. Затова сега процесори се произвеждат от само няколко производителя. 486 за нас беше нещо невъзможно!
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега имаш възможност. Цъкаш в мобилето, по 4-5000 лева са максимум старите лади, при това съвсем малко карани.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР се разви , като крадеше от запада и нещо правеше. Та ни научи ние в НРБ да си крадеме та до наши дни.Запада пък като остарее някое производство /правеше се , че невижда/ даваше на СОЦА.възможност да открадне. Така се създадоха клошарите. Я на автомобили, я на колелета , дрехи какво падне
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е през този период западняците също не са карали коли с паркинг пилоти и тризонен климатик...всичките ми детски спомени за семейни пътувания са от патладжанено синята лада 1500 S, и ако мога да се върна пак там веднага слизам от скъпата Тойота, и се настанявам на задната седалка :) Проблемът не е в колите ни, а в това че като общество пропаднахме и дефакто се върнахме назад. Бяхме достигнали едно ниво на общество, здравеопазване, образование,култура, което се загуби .. И това най-мъчи българина
106
0
 
3
 
! Отговори
Изненадан преди 6 години
Елкe, защо пък тебе са те сложили да пишеш за Газки и Жигули, твоя ресор не беше ли "Критика и политдиверсия над Путин и Доналд Тръмп"?
105
2
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
"ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ .." - тези символи на развития социализъм, трябва да намерят достойното си място в някой музей на социалистическото изкуство ... Летящата чиния на връх Бузлуджа, би била идеалното място за едно такова изложение ... Скрапа който ни остана от тошовия СОЦ и съвеЦките братя, трябва дъбъде наринат там, за да напомня на другарите и другарките, докъде може да ги доведе сляпата вяра в "Светлото комунистичеуско бъдеще" ..... !!!
104
4
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
до 112Кое му е било прекрасно ???На мен ми харесваше също, ама защото бях дете. По цял ден си играех и т.н., 90-те също много ми харесваха, ама на баща ми му побеля косата. И защо като говорите за соца винаги говорите за 80-те, защо не кажете колко добре е било 50-те, как грабеха и коляха хора на ляво и на дясно. като ще говориш за соца гледай обективно на нещата за целия период.
103
1
 
9
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Пенчо Ами, Пенчо, и сега има Лади, я кажи какво караш напоследък? Ладата се произвеждаше по лиценз на Фиат от 1964г и за повече от 20 г. не беше мръднала, а светът на колите се развиваше напред. Москвич и Опел също са нендодялани копия на американски коли от петдесетте и с технологии, откраднати от Фашистка Германия през 1944г. Може би техническият гений на братушките е достигнал своя връх при Запорожеца.
102
8
 
7
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 93. Ами не произвеждаме компютри, защото западните ни "приятели" , с помощта на нашите предатели, се уплашиха и ни наложиха тяхната демо(мутро)крация и ни съсипаха икономиката. А сега само можем да плюем по соц. колите, компютрите, жилищата и по всичко, което се сетите, защото нямаме какво друго да правим. И това, да повтаряме колко лошо беше, въпреки че прекрасно знаем че не е така, ни успокоява, нищо че на маса псуваме цялото управление от 27г насам.
101
0
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Въпреки че колите през соца бяха по-бавни и два пъти по-малко от сега, жертвите на пътя бяха между 1100 и 1300 души/год. За сравнение сега са между 600 -800 души/год. Затова смятам, че БКП носи отговорност за смъртта на около 500 души годишно.
100
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До 108Не е престижно да се живее в София, а има по-висок жизнен стандарт. Т.е. или имаш скъпо софийско жилище или нямаш никакво.Виж колко просталогика, която като цяло може да се приложи за цялата държава. Поради поддържание нисък жизнен стандарт с десетилетия, сами си спъваме икономиката с него.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми аз си живея в къща от преди соца, в София съм, в кв.Иван Вазов. Хубава е , с двор и ограда, преди две години си я санирах. Доволен съм. Соцът не е пречил на родителите ми да си живеят в нея. И на мен нищо не ми пречи.
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, в София е така( и в големите градове). Много желаещи - търсене и предлагане.В повечето областни градове е смешно да искаш за тристаен тухлен в центъра повече от 80000. При това често пъти току що ремонтиран, саниран, с парно или климатици.Ама в София е престижно да се живее, нищо че по улиците бият.
97
2
 
2
 
! Отговори
яая преди 6 години
Лада за 30 000 долара се продава в САЩ