ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ – властелините на пътя през социализма

И днес мнозина си спомнят с умиление за колите съветско производство
7 авг 2017 21:45, Елка Василева
148

ГАЗ-13 Чайка

С черния си матов лак и сребристата ламперия този автомобил привлича погледите и днес. Той олицетворява представата за лукс от 60-те години на миналия век. Чайка - любимата кола на Никита Хрушчов - е била създадена за нуждите най-вече на висшите представители на съветската номенклатура. Снимка: Дойче веле

Те бяха мечта за мнозина през социализма, за тях се чакаше ред или се пускаха връзки. Не бяха най-добрите, но други нямаше. И днес мнозина си спомнят с умиление за тях - колите съветско производство, пише Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и ти плюеш по демокрацията, ама ме съмнява компютъра, от който пишеш, да е Правец 16, за интернета не говорим.
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директно Сталин е отказал. Няма как Източният блок да проси помощ, той сам може, нали така.Е, резултатът го видяхме.
74
4
 
12
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До МаздаМного са ми интересни тия дето плюят по соц-а, но живеят в жилища, построение по време на соц-а и не могат да си вземат нови. Или карат коли на по 15 години, а не могат да си купят нови както хората си купуваха едно време. Деградирал народ !
73
5
 
2
 
! Отговори
AZ преди 6 години
Имах жигулка края на 90-те, съвпадна точно с времето когато движех с една ***.
72
2
 
9
 
! Отговори
Винетко преди 6 години
За съжаление родните ни пътища са все още подходящи единствено за соц. возила - зазове, москвичи, трабита....
71
8
 
13
 
! Отговори
До Обективен преди 6 години
Ти не само не си обективен, но и необразован и неинформиран! Карам 10 годишна японска кола и е в пъти по-добра и по-здрава от нова съветска трошка! Няма база за сравнение!
70
5
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен66 Разликата в производството? след войната? Ами, вземи прочети малко, за плана Малшал, за възстановяване на Германия? Кой направи план Маршал за СССР, която бе в руини в почти цялата си ивропейска част? Тогава са мислели за възстановяване на страната, инфраструктурата, за живота на хората, и то-със собствени средства.И усилено са развивали военна техника-студената война е в разгара си, пазят се от гореща. И все пак, първия космонавт се казва Гагарин, нали? 20 години след войната?
69
8
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Имах Вартбург и как го товарех, просто не е истина. Един съсед имаше Жигули и го кара 40 години. Страшно здрави коли. Сегашните са разбира се по-хубави, все пак светът не стои на едно място, но ги правят така, че да ги сменяш след 5 години.
68
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано руските коли си бяха тотални ***....тотални.Тогава на фона им даже и най-скромната западна кола изглеждаше връх на съвършенството.
67
12
 
18
 
! Отговори
Мазда преди 6 години
Честно казано, Русофилията е по-гнусно явление от ***-рас*тията.
66
4
 
9
 
! Отговори
SS преди 6 години
До тонкатаА Опела на твоят съсед, сигурно отдавна вече го е изял мулеца, а жигулките още търкалят някаде по села и вили, само малко желание да имаш да залягаш под тях.
65
1
 
1
 
! Отговори
Uzda преди 6 години
Bg karuca s magare top eco car nomer edno v eu.
64
5
 
25
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Точно по това време,времето на ладите,москвичите и жигулите един наш съсед междудругото отговорен другар се сдоби с нов опел.В сравнение с руските *** изглеждаше като космически кораб и по цял ден мало и голямо го обикаляха и цъкаха с езици.Пича си го караше из София тежкарската все едно сега да кара новата S класа.В квартала другите съседи всеки ден се търкаляха под руските тенекии да ги ремонтират,а този другар веднъж не го видяхме да пипне нещо по Опела.(:(:
63
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ???Русофил=путинофил=българофоб
62
0
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 6 години
До Анонимен 61:Още малко и ще си публикуваш некролога,изпълнен със злоба?!?!?!
61
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Анонимен 66:Русофили не обичат да коментират ПУТИНОфили!!!
60
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карал съм Жигули около 8 години. И основен ремонт направих на двигателя. Да, нямаха хубав дизайн, вътре доста постни. Само Лада беше мечта, бърза и луксозна. Електроника нямаше, не те оставяше никога!!! През зимата трябваше да сложиш в багажник торба цимент и две зимни гуми. Покажете ми една от новите коли които да се карат по 30-40 години? Купете си Ауди, и въ сервиз на 15 дни за електрониката. Ходовата част на руските издържаше на нашите пътища. Горяха всякакъв бензин. Да, и около 8л на 100км.
59
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двадесет години след края на ВСВ страната победител произвежда едва 200 000 автимобила на година, а половината от победената страна Германия - 3 000 000! Русофилите да коментират.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малии що суджук се прекарваше с тея машини....питайтр Боце той знае!
57
18
 
22
 
! Отговори
БЯхме яки преди 6 години
НАродна република БЪлгария бе лидер в производството на електро и мото кари.НАд 13 % от световното производство..НАшето машиностроене се славеше .Металургични комбинати купуваха само наши мотокари с кеф.Зачисляват ги на мотокариста и никога нямали проблеми с ремонта.Японски купени с същите заводи се чупели веднага след истичане на гаранцията при цена два пъти по висока.