Пътуваме от София до Варна за 6 лева – с електромобил

В София се подготвя покупката на 20 електробуса
2 сеп 2017 09:06, Елка Василева
78
Пътуваме от София до Варна за 6 лева – с електромобил
Снимка: архив, Булфото

В България вече има около 80 зарядни станции за електрически превозни средства, както и около 2000 – 2500 електрически превозни средства. В това число влизат скутери, велосипеди, автобуси, лекотоварни електромобили, електрокари, голф колички и други.

Това съобщи пред "Труд" Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). Според него собствениците на електромобили са над 500, като 50 от тях притежават модели на американската марка Tesla, за които се чака около 6 месеца.

В София вече се движат два електрически автобуса. Единият може да бъде използван по линията 84, чийто маршрут е между аерогарата и Орлов мост.

Това транспортно средство е произведено в края на миналата година и е изцяло тестово. Зарежда се в продължение на 5-8 часа за пробег от около 300 км. В средата на 2018 г. вероятно Столична община ще закупи 20 електробуса, като вече е подготвена документацията за провеждане на обществена поръчка.

Още една община в България притежава подобно превозно средство и това е Бургас. Цената на един автобус, според Илия Левков, е между 400 и 450 хиляди евро, но екологичната полза от чист градски транспорт е безспорна.

Ако живеете в София, Пловдив, Стара Загора или Русе и притежавате електромобил, можете да се възползвате от безплатно паркиране в града. За столицата е необходимо е да се снабдите със съответния стикер от "Център за градска мобилност" с подаване на заявление по образец. Стикерът се издава за една година и трябва да бъде залепен в долния десен ъгъл на предното стъкло на електромобила, така че да бъде видим за проверяващите.

Собствениците на електрически коли ползват и определени данъчни облекчения, като освобождаване от плащане на годишния местен данък. Със същата привилегия се ползват и електрическите мотоциклети и мотопеди.

Важно е да се знае, че под електрически автомобил законът има предвид коли, чийто двигател е с изцяло електрическо захранване и нямат мотор с вътрешно горене. Хибридите, които разполагат и с електрически двигател и двигател с вътрешно горене, няма да бъда освободен от данък и не ползва безплатно паркиране. От индустриален клъстер „Електромобили” настояват и за безплатни винетки, но на този етап въпросът остава нерешен. Според мнозина тези мерки са недостатъчни, за да доведат до масово навлизане на електромобилите.

Колите на ток изминават дистанциите много икономично по цената на зарежданата електроенергия, но самите електромобили са скъпи.

Според Иван Левков само 6 лева ще изхарчим да отидем до морето по маршрута София – Варна с електромобил,но той трябва да може да измине дистанцията с едно зареждане или да се спира за заряд. По думите му разходът за ток на всеки собственик на електрическо возило на месец е около 10 лева.

Предимства на електромобилите са липсата на масла, филтри и течности за смяна. Сред недостатъците са високата цена, ограниченият брой квалифицирани сервизи, слабо развитата мрежа от зарядни станции и най-вече пробегът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен5 Много добре знам на какво вървят, но ти май не знаеш, че акумулаторите на електрокарите не бяха оловно кисели...Впрочем, правеха тук там опити да ги заменят, но едно е стартерна акумулаторна батерия, друго-тягова.
13
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Също е хубаво да се обясни колко време отнема зареждането.. Общо взето за сега това не е решение.
12
0
 
11
 
! Отговори
м даа преди 6 години
Много яко, купуваш си една Tesla за някаква скромна 6-цифрена сума и от администрацията решават, че неможеш да си платиш синята зона,нищо че заемаш за две коли.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той един средностатистически ел мобил развива до 90-100 км и със зареждането по пътя от няколко часа...ми че аз трабва цял ден да карам до Варна и да се убия от път бре.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6ЗАВИСИ В КОЙ РАЙОН СИ!!! АЗ СЪМ ПОД РЕЗИДЕНЦИЯТА БОЯНА И ВЪЗДУХА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСТ!СОФИЯ НЕ Е МАЛКА ПО ПЛОЩ
9
0
 
22
 
! Отговори
Един с Лада преди 6 години
То по пътя тоалетни няма, а комо ли колонки за зареждане. С тая сапунерка ще ме хване тромбоза.
8
1
 
13
 
! Отговори
:):) преди 6 години
точно с таз съпунерка ще тръгна за варна. Ти си си платил в аванс горивото, така че празно няма.
7
1
 
37
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Само 6 лева? Няма проблем, ТОЛ системата ще коригира тази несправедливост. Не се притеснявайте, че пише, че ТОЛ системата ще е само за камиони. Като свикнете, че ч има, ще я въведат и за колите. Сега всички се кефят, че не важи за тях, щото карат леки коли и не подкрепят превозвачите, после превозвачите няма да подкрепят гражданите и така - разделяй и владей. Държавата ще скубе, а поданиците ще спорят помежду си кой кой е....
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София въздухът е плашещо мръсен. Вчера излязох с колелото , 8 км , и то половината през парк и сега се събуждам със запушен нос.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаНищо общо няма между едновремешните електрокари и сегашните електромобили.Нали не мислиш, че това на снимката върви с оловно-киселинни акумулатори?
4
6
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Най-слабото място са акумулаторите.поне 80% от цената на автомобила я образуват те, а и имат трайност3-5 години. За сега това е скъпа играчка. Другото, което не ви казват, е че зимата, паркиран на студа, батериите падат много бързо... Третото-само преди 30 години бяхме едни от първите, в смета, по производство на електрокари, произвеждахме от игла до конец всичко за тях, но, демокрация. Цяла нощ ги зареждаха , а денем работеха, бяха навсякъде, по гари, заводи...
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като реша да тръгна от София за Варна къде ще си заредя батериите по пътя? Щото 460 километра с едно зареждане не могат да се минат това е ясно. М?
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния държавта ти поема 10000 долара от цената на автомобила, ако решиш да си купиш електромобил. Целта е да се насърчи купуването на електромобили.Тук сигурно ако си вземеш електромобил и ще има специални данъци и ацизи та да се откажеш завинаги от такъв тип кола.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един милион лева за автобус? ЗНАЧИ ЦЕНАТА НА БИЛЕТА ЩЕ СТАНЕ 2 ЛЕВА.