Кога самоуправляващите се коли ще променят света?

Експертите дават различни срокове, но трансформация ще има
Обновена: 30 сеп 2017 21:57 | 30 сеп 2017 21:51, Елена Кирилова
10
 Кога самоуправляващите се коли ще променят света?
Снимка: Архив, Reuters

Все още не сте притеснени за това, но десетки милиони конвенционални превозни средства някой ден могат да отидат на боклука, когато редица самоуправляващи се коли и електромобили ги направят прекалено скъпи за потребителите.

Този ден или е близо, или е доста далече. Зависи кого попитате (и дали той работи в Силициевата долина или в консултантска компания в Бостън или Ню Йорк), пише Quartz.

Мозъчният тръст RethinkX прогнозира, че днешните коли ще се превърнат в "движещи се пишещи машини" много по-скоро, отколкото мислите. До 2030 г. се очаква споделените, автономни електрически превозни средства да са отговорни за 95% от километрите, изминавани от американците, благодарение на ниските разходи за поддръжка и гориво, както и способността им да работят денонощно.
Повечето от тези километри ще бъдат изминавани в градовете и техните предградия. Но бензиновите коли няма да изчезнат толкова скоро. Вероятно те ще бъдат около 40% от всички превозни средства по пътищата до 2030 г., като ще се използват доста по-рядко, предимно в извънградски и селски райони, с по-малка населеност, отколкото градските.

Този нов модел мобилност, известен като транспортния облак или "транспортиране като услуга (TaaS) бързо ще набере скорост, след като веднъж навлезе в онлайн пространството, твърди съоснователят на RethinkX Тони Себа. Той смята, че това ще се случи около 2025 г.

"Когато TaaS навлезе, тогава ще има смисъл да направите промяната", коментира Себа.

Сам Абуелсамид от Navigant Consulting твърди, че това няма да се случи толкова бързо. Той нарича прогнозата на Себа за автономните превозни средства "нелепа".

Най-агресивният сценарий на Navigant прогнозира, че споделеният автономен транспорт ще е отговорен за едва 1% от километрите, пропътувани през 2025 г. в Европа и Азия, и дори по-малко в Северна Америка.

"Смятам, че докладът на RethinkX е твърде оптимистичен по почти всички показатели", пише той в имейл.

Анализатори от Deloitte, които също вярват, че автономният транспорт евентуално ще надделее, все още смятат, че това ще се случи по-скоро към средата на века.

Базираната в Бостън консултантска фирма Bain твърди, че само 10% от системите за нови превозни средства ще са частично или напълно автоматизирани до 2025 г.

Невъзможно е да се определи точният момент, но Себа настоява, че дори и TaaS да навлезе по-късно, се задава перфектната буря: електрициране, автоматизация и споделен транспорт (като Uber и Lyft). Нито едно по отделно няма да трансформира транспортния сектор. Заедно те ще пометат 100-годишния бизнес модел на световната автомобилна индустрия и начина, по който сме свикнали да се придвижваме.

В тази нова ера транспортът е мобилна услуга по заявка, а не продукт. Повечето собственици ще започнат да отдават колите си под наем.

Четете още новини от "Технологии" в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера едно коте си стоеше на улицата и един *** с бмв нарочно мина през него. С двете гуми го намачка. То се изправи мина два метра гърчейки се и умря в мъка пред очите ми. Така че, нека да идват автономните коли. Те са по умни от главите с мерцедес, фолксваген, бмв.
7
2
 
1
 
! Отговори
propov преди 6 години
Да ми вземат колата-да ама не! В някой твърде развити държави тоя план може и да подейства частично. Но има много хора за който колата е много повече от превозно средство. Да имаш собствен автомобил, с който да изразиш себе си е културен и обществен феномен, който ще се изкорени след поне няколко поколения. Аз съм от тия изостанали и закостенели мозъци, който смятат че кефа е по важен от разходите, особено пък за колата. И много са така, да ги наречем авто-бохеми.
6
1
 
3
 
! Отговори
Няма да стане за 13г преди 6 години
То светът постоянно се променя, но нека анализаторите отчитат че все още се движат Лада, Голф 1 и 2 ,Мерцедеси и други от 80те год. За Африка , Индия, арабско, няма смисъл да се коментира. Светът по-принцип не е Калифорния и богатия Запад. Как ще стане за 13год??? Вчера напр пак повтаряха"Завръщане в бъдещето" и летящ скейт-борд още НЯМА, а според филма вече ДА
5
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Поредна нагла АНТИЧОВЕШКА АКЦИЯ>Провежда се през МАСОВИ УБИИЦИ внушават все по вредна анти земна техника.ЦЕЛ ЛИКВИДАЦИЯ НА Поредната Вече вредна човешка цивилизацияКолите са лесни за хакване през хардуерно софтуерни комплекси следени от извънземни наркомани чрез холограмни оръжия за масово повреждане на климата и земята
4
1
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Питайте Илън Мъск, дали не са построени заводите. Вече изпревариха форд по производство.
3
3
 
2
 
! Отговори
marry преди 6 години
Пълни глупости!
2
3
 
4
 
! Отговори
Джереми Кларксън преди 6 години
Когато цъфнат налъмите!
1
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Все едно чета комикс.До 2030 не могат да се построят заводите които пък да произведат милионите автомобили за целта.Ако за това време успеят да направят камионите автономни ще е голям успех