Нищо не е вечно: Кога е време за раздяла с колата?

Автомобилът сам подсказва дали моментът за раздяла с него е настъпил
10 окт 2017 19:20, Красимир Ангелов
31
Нищо не е вечно: Кога е време за раздяла с колата?
Снимка: Reuters

Колкото и да обичаме колата си, колкото и да се грижим за нея, рано или късно идва времето, в което старият автомобил трябва да бъде продаден и съответно заменен с нов. Много е важно до този момент машината да не е изисквала повишени разходи по поддръжката и съответно да е съхранила прилична стойност.

Кога обаче настъпва този момент и какво трябва да направим, за да не го изпуснем?

Основните причини за раздяла с даден автомобил са две – когато разходите по него станат повече от нормалните или когато той вече не изпълнява предназначението си. Затова някои собственици предпочитат да не гледат техническото състояние, а обявяват колата си за продажба щом наближи края на гаранцията, посочена от автопроизводителя. В подобен подход има логика, но от него печелят най-вече производителите. Тяхната цел е колкото се може повече хора да си купуват нови коли, без значение че старите все още са в отлично техническо състояние.

Ако превозното средство е купено като ново, оптималният момент за неговата продажба може да бъде съобразен с пробега му. Повечето съвременни автомобили имат гаранционен пробег от 100 000 км, като той се изминава средно за около 7 години. Това обаче не кореспондира с времето за гаранция, което в повечето случаи е около 5 години. Сметката покозва, че за това време – 60 месеца, колата е изминала около 70 000 км. Именно тогава собственикът би трябвало да започне да обмисля продажбата, стига до този момент машината да не му е създавала проблеми.

Техническите неизправностти са друг факт, с който трябва да се съобразява човек при продажбата на колата си. Дори най-малките ремонти дразнят и вадят излишни пари от джоба на собственика, да не говорим за по-сериозните. Така че един от косвените признаци за предстояща раздяла с автомобила е именно предстоящ ремонт на основен и скъп агрегат или система. В подобен случай, особено ако човек е купил колата си на старо, има редица сигнали, които му подсказват, че е време за промяна. Един от тях е увеличението на разхода на гориво.

Възможни са, разбира се, и междинни вариати от рода на излизане от строя на един или друг датчик на системата за управление на двигателя. Не става дума за изгоряла лампичка на контролното табло. Изобщо, ако колата започне да изисква ремонти, значи е дошъл моментът тя да бъде обявена за продажба.

Друга "сигнална лампа" за собственика е появята на ръжда по каросерията, дори тя да е съвсем малко. Ръждата ще става все повече и повече и това е необратим процес, ако не бъде извършен ремонт. А той, както вече стана дума, струва пари.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато дойде време за смяна на колата по европейските стандарти, тя бива докарана в България и продададена за "почти нова". После препродавана сума пъти. Или както се казва във вица, който не е точно виц - говориш по телефона за 1000 лева, докато шофираш автомобил за 300 лева. Ценности, кво да го правиш. Може да нямаш какво да ядеш, но кола и скъп телефона са задължително за ганьовското его, че иначе всички ще го сочат за неуданик
8
0
 
53
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Ако всички се водят от тази логика, кой ще купи кола, която току що е почнала да се разкапва?
7
0
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който има пари за нова - мисли за нова :)Който няма пари за нова - закрепя старата и се кефи как още държи колата :)това е
6
5
 
55
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Купувам си кола за 4-5 бона и я карам, докато върви. Плащам само най-евтините и елементарни ремонти. Като спре - предавам я за старо желязо и си взимам следващата за 4-5 бона. Така ми излиза най-евтино на мен. Търкалям ги по 10 години поне.
5
21
 
6
 
! Отговори
до Гошо Тъпия преди 6 години
Чакаме да се блъснеш в нещо (или нещо те блъсне) да видим дали после ще си безотказен.
4
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато събереш пари за нова!Ако можеш!
3
3
 
40
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Карам кола на 20-сет години и е безотказна като...дракон;цели...два дракона.
2
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като почне да харчи повече от жената.
1
34
 
13
 
! Отговори
аз преди 6 години
Като стане на 10 г. задължително, може и преди това.