Афроамериканците бойкотират BMW заради расизъм

Не назначавали тъмнокожи служители в компанията
27 окт 2017 22:53,
85
Афроамериканците бойкотират BMW заради расизъм
Снимка: архив, Reuters

Асоциацията на афро-американската преса в САЩ стана поредната организация, която се присъедини към бойкот към продуктите на BMW. Причината за недоволството е, че в официалните дилърски центрове на баварския производител зад океана работят твърде малко цветнокожи, съобщава Automobilewoche.

За бойкот на автомобилите на BMW първи призова известният борец за правата на чернокожото население на САЩ - Джеси Джексън. Според него, в салоните на официалните дилъри на марката работят ограничен брой афро-американците и представители на други малцинства в страната.

Към призива на Джаксън бързо се присъединиха голям брой правозащитнии организации. Сега това прави и Асоциацията на афро-американската преса, която призова своите 47 милиона читатели в САЩ  да не купуват колите на BMW. Това е на път да се окаже огромен проблем за германския производител, защото Асоциацията е много влиятелна и популярна организация и има доста последователи.

Президентът на Асоциацията - Дороти Ливел,  директно заяви, че "BMW иска да получава доларите на афроамериканците, но не е склонна да ги разделя с тях". "Ние ги бойкотираме, защото и те ни бойкотират", коментира Ливел пред немските журналисти.

Статистиката показва, че цветнокожото население на САЩ фактически почти не е представено в търговските  представителства на BMW. От 364 дилърски центъра само в 21 има представителите на етническите малцинства - 9 азиатци, 7 афроамериканци и 5 латиноамериканци.

Неясно е обаче по какъв критерий за бойкот е нарочен именно BMW, тъй като при някои други марки нещата стоят още по-зле. Според Süddeutscher Zeitung,  по дял на представители на етнически малцинства в своите дилърства баварците са по средата. При компании като Hyundai, Fiat и Lexus нещата са по-добре, но пък при Ford, Audi и Mazda са много по-зле.

От BMW категорично отхвърлят всички обвинения, като твърдят, че политиката на компанията през последните 10 години е да назначава на работа представители на различни етнически групи. И такива както сред работниците и дилърите, така и сред мениджърите. Дори в компанията действа специална програма за обучение на малцинствата, за да могат те да получат управленски позиции и да участват в продажбата на автомобили.

Има и още нещо - в BMW недоумяват защо обвиненията са срещу компанията, след като от нея не зависи нищо в случая. Търговците на автомобили в САЩ са частни фирми, които сами решават кого да назначат на работа.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
21
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Като каза това с броенето до 100 , се сетих за един епизад на Симсъните- отиде нашия човек на интервю за деректор продажби, и шефът му каза :" Тъй като ми се струвате подходящ и съм в добро настроение, мястото е ваше, само си напишете името без грешки във формуляра и започвате работа веднага" И в следващия кадър беше на улицата.
41
1
 
26
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Това е все едно да се оплача че в "китайските" магазинчета в Испания не работят испанци- много ясно е че няма как да стане след като има САМО двама служители(собствениците) . КАК да назначат от всички националности.
40
0
 
20
 
! Отговори
Дечо преди 6 години
Нещата не вървят на добре. Миналата седмица чета, британското правителство ще предложи в ООН определението бременна жена да бъде заменено с бременен човек. Сега чета поредната глупост и си викам, това е една голяма идиотщина. Пак преди време направих сравнение колко автомобили WV за 2016-та в САЩ и Китай. Оказа се, че продадените автомобили о марката в САЩ са само около 300 000, а в Китай са над 3 милиона!!!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
38
1
 
37
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Тези "борци за граждански права" скоро ще поискат всички коли на пазара да са черни.
37
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реклама на БМВ .
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да...не назначавали черни. Миналата седмица като си взех колата от сървис центъра двама сини я миеха. Д не говорим че имаше и поне петима дето косяха тревата около дилършипа и те от сини по-сини.
35
0
 
25
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Нямат пари да си купят такива автомобили и за това реват
34
39
 
6
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Интересно как се изказват негативно хора, които никога не са живели в Америка!? А истината е, че *** не са по-лоши от българите в българия, поне що се отнася до мързел и акъл..
33
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам расистките условия за постъпване на работа, са били завършен трети клас, броене до сто и таблицата за умножение...А вероятно са ги накарали и сами да си напишат имената...
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са от БМВ, защо да назначават търтеи, които един път назначени, не можеш да пипнеш. Снежинките са мързеливи и нагли! Ако искат да го уволнят, трудно ще могат, защото те приемат това като расистка проява. И веднага протестират. Правилна политика!!!
31
0
 
38
 
! Отговори
преди 6 години
Дори да е вярно, има фирмена политика и тя има право да решава сама всички въпроси. А *** просто гледат да изкрънкат нещо сухо. Ще бойкотират, ще бойкотират и като видят, че няма заек в тази трънка ще кандисат. Долни, черни шеббецииииии...
30
1
 
13
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
мога до утре да ви разказвам за психологията на африканците в Европа и то все неща които ще ви шокират и си нямате представа за тях щото гора за обратният расизъм е така табу твърди се че такова животну няма обаче истината е различна, и тук все още има нужната свобода да се достигне тази информация но не може да се говори или публикува открито и Бг политиците идея си нямат за всички тези неща а англичаните или нагличаните :-) са почти същите като африканците но са по интелигентни и изобретателни
29
0
 
23
 
! Отговори
Американ преди 6 години
*** с пари нищо не бойкотират, за останалите на BMWги боли носа..
28
0
 
23
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
5. Бг не ни трябват африката, нямате си идея тва къв таралеж в гащите е, номерата им нямат край, мързеливи е не всички, необразовани като процент по малко интелигентни от нас, нежелание и неспособност за много неща, мразят физическа работа смятат я за унизителен труд като на тръстиката навремето и това е сериозен комплекс от миналото, мразят ни и искат да ни навредят и да си го върнат на всички бели и се радват когато белите страдат или са страдали като първата и втората световна война ...
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мамун работи в офис на фирмата, аз не бих си купил каквото и да е от там, а още по-малко кола.
26
0
 
19
 
! Отговори
O преди 6 години
Ами да си карат Хондичките и Тойотите :)
25
1
 
20
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
4. Приятелство с тях много рядко и за 10 години тук имам само един, двама черни приятели и са с нестандартно за черните мислене може би защото единият е от Джамейка на трева а на другият родителите са от там като само този от джамейка мога да кажа че ми е приятел. Ако имате за колега/ги черни е много лошо и правят много грозни и гнусни неща за да навредят на различните от тях и това за тях е закон и не си ликато тях трябва да правят гадно при всеки възможен случай без изключение и това няма край
24
1
 
19
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
3. Имат се за по умни и по интелигентни от нас и полудяват от омраза ако видят или им се покаже че не са по умни дори и коственно, примерно ако им изясня нещо което не разбират или логически им го обясня но най зле става ако им помогна за нещо съществено което не е очевидно но е тънко иска се финес и обигран ум да се види, тогава мазалото от тяхната омраза е пълна лудница не може да се опише и използват дистанция и надменност и че не са заинтересовани и вече не поздравяват и се усеща омразата им
23
1
 
17
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
2. африкански не искат да работят а да си седят и да им се дава за тези 500години. Но никой от тях не си задава въпроса защо Бог ги насади да са роби на нагличаните, франсетата и дъч за 500години. Отговора е в културата им да малтретират децата си с разни откачени ритуали за мъжество, карали са децата им да се бият на междуплеменни войни да се докажат, че са мъже или да скачат от скали вързани за крака с въже и долу треви и пръст и масово са умирали децата им, справка National Geographic ..