Афроамериканците бойкотират BMW заради расизъм

Не назначавали тъмнокожи служители в компанията
27 окт 2017 22:53,
85
Афроамериканците бойкотират BMW заради расизъм
Снимка: архив, Reuters

Асоциацията на афро-американската преса в САЩ стана поредната организация, която се присъедини към бойкот към продуктите на BMW. Причината за недоволството е, че в официалните дилърски центрове на баварския производител зад океана работят твърде малко цветнокожи, съобщава Automobilewoche.

За бойкот на автомобилите на BMW първи призова известният борец за правата на чернокожото население на САЩ - Джеси Джексън. Според него, в салоните на официалните дилъри на марката работят ограничен брой афро-американците и представители на други малцинства в страната.

Към призива на Джаксън бързо се присъединиха голям брой правозащитнии организации. Сега това прави и Асоциацията на афро-американската преса, която призова своите 47 милиона читатели в САЩ  да не купуват колите на BMW. Това е на път да се окаже огромен проблем за германския производител, защото Асоциацията е много влиятелна и популярна организация и има доста последователи.

Президентът на Асоциацията - Дороти Ливел,  директно заяви, че "BMW иска да получава доларите на афроамериканците, но не е склонна да ги разделя с тях". "Ние ги бойкотираме, защото и те ни бойкотират", коментира Ливел пред немските журналисти.

Статистиката показва, че цветнокожото население на САЩ фактически почти не е представено в търговските  представителства на BMW. От 364 дилърски центъра само в 21 има представителите на етническите малцинства - 9 азиатци, 7 афроамериканци и 5 латиноамериканци.

Неясно е обаче по какъв критерий за бойкот е нарочен именно BMW, тъй като при някои други марки нещата стоят още по-зле. Според Süddeutscher Zeitung,  по дял на представители на етнически малцинства в своите дилърства баварците са по средата. При компании като Hyundai, Fiat и Lexus нещата са по-добре, но пък при Ford, Audi и Mazda са много по-зле.

От BMW категорично отхвърлят всички обвинения, като твърдят, че политиката на компанията през последните 10 години е да назначава на работа представители на различни етнически групи. И такива както сред работниците и дилърите, така и сред мениджърите. Дори в компанията действа специална програма за обучение на малцинствата, за да могат те да получат управленски позиции и да участват в продажбата на автомобили.

Има и още нещо - в BMW недоумяват защо обвиненията са срещу компанията, след като от нея не зависи нищо в случая. Търговците на автомобили в САЩ са частни фирми, които сами решават кого да назначат на работа.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
17
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
2. МРАЗЯТ всички, които не са черни или африканци, до дъното на душата си и все гледат при всеки удобен случай да се изтъкнат че са над и и гледат да направят гадно на другите ... уникално надменни саи са решили ,че останалите са и. длъжни заради тези 500години не само наличните и франсетата и дътч ами всички не черни са им виновни и задължени ... те африката не са в Европа да работят а да получават и да имат и да искат и то без да работят понеже 500години са били роби и сега само да получават
21
1
 
14
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
трябва да зема да напиша анонимна статия за психологията на африканците в Европа, не съм расист напротив приемам ги за равни но различни и исках да ги разбера що за хора са и мислех че имам какво да научим от тях и така с годините различни ситуации и ги опознавах и заключенията ми се базират на опита през годините.Сумарно сега:1. тормозят децата си не ги имат за Божии чада а за нещо като да ги имаш е престижно и не ги обичат истински не им дават най доброто което могат а си го пазят за тях си.
20
1
 
17
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
освен това се имат за по умни и по интелигентни от нас ... белите, аз ги предразполагам на приказка и някой всичко си казват квото мислят за белите понеже още съм с по тъмна кожа след морето и минавам за бро, та мислят се за по висши от нас , че са по древна култура и че могат да танцуват и пеят и че са по добри и по силни в спорта, и че са им по големи ..., само че в спортовете дето се влага ум черни първи няма, плуване, гмуркане- free diving, ски, стрелба и т.н. и са жестоки и надменни ...
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно, че черните не умеят да работят качествено. Поне не за всички. Но за повечето от тях е така. Не само, че не работят качествено, но и по принцип не работят.
18
0
 
27
 
! Отговори
ot londona преди 6 години
има обратен расизъм, така нареченият reverse racism и това е тема табу отрича се че го има, обаче ако имате за шеф някой африканец малиииии не ми се разправя кво итезание е, няма прошка за белите особенно ако знаят че сме българи и нямаме много права тук изхода е или се напуска или се молим на Бог да махне черното че е много лошо. много са жестоки нищо че ние нямаме вина за 500годишното им робство което им е голям психологически проблем но щом сме бели сме виновни. държат се отвратително ...
17
0
 
28
 
! Отговори
Kristian преди 6 години
Истината е че черните не умеят да работят качествено!Не е расизъм това,а са мързеливи и некачествени кадри! БМВ иска да запази своето качество,защото ако няма качество това ще бави процеса,също така за поправките на техните грешки ще се заплаща допълнителна работа,а те това не го искат! КАПИТАЛИЗЪМ ! Расизма няма общо тук!
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при положение, че всички черни по клиповете карат предимно мерцедес и бмв, както и други европейски автомобили, които в сащ се смятат за лукс и екзотика, и като се има в предвид безплатната реклама, която рапърите им правят и заради които бмв са отворили 200 нови филиали близо до гетата по западния бряг, е повече от неуважително да не ги назначават на работа в европейски фирми. искат черни да им купуват колите, но не и да работят при тях. също както и при българите в германия. дискриминация.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да назначат..то от толкова араби,турци и афганистанци място не остава...
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално - Марката е за представители на висшата средна класа, които освен с финансите си, се славят с културата, образованието и добрите си респективно кариери. За съжаление, повечето там са бели ...
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** чка да се в днешно време.
12
1
 
38
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Сега и гейовете ще се надигнат, ще кажат че фирмите ги дискриминират, ще въведат минимални квоти и за тях, след тях ескимосите и ще настъпи хаос.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветбокожите в Дойчланд са много комплексирани, от там и много нагли. Трябва да получават специални отношения за да не се чувстват дискриминирани. А немците по принцип са си студени хора с друга култура и темперамемтните негр.а се чувстват потиснати, но в същото време докато първите няколко месеца са щастливи от възможността, после стават - пак не. Гра, като нашите шведи са
10
0
 
31
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Те да не врякат много че да не пуснат повечко БМВ с черен кожен салон
9
2
 
55
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Предлагам да загърбим расизма и да заживеем като бели хора
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"известният борец за правата на чернокожото население на САЩ - Джеси Джексън."---Тоя на два пъти се опитва да се кандидатира за президент през 80-те на миналия век. Сега, на стари години пак нещо се е разшавал, че са го позабравили отдавма.
7
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афроамериканец изобретател няма. Така става ли?
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** изобретател няма.
5
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BMW ще просъществува и без тях хаха.
4
2
 
44
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ох, поредната рептилска помиярщина срещу една мноооооого реномирана марка.
3
2
 
65
 
! Отговори
хехе преди 6 години
И аз съм много обиден на БМВ, че не ме назначават в централата си. Чувствам се дискриминиран. Черните големи расисти станали бе..!