Кога софиянци ще сменят автомобила с градски транспорт?

Екологът Ивайло Хлебаров пред Bloomberg TV Bulgaria
6 ное 2017 18:00, Екип на Bloomberg
81
Кога софиянци ще сменят автомобила с градски транспорт?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За разлика от останалите европейски столици, където основен източник на замърсяване на въздуха е автомобилният транспорт, в София имаме проблем и със замърсяването в следствие на отопляване на твърдо гориво. Това каза Ивайло Хлебаров, Екологично сдружение "За земята", е ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Промените и действията на обществените институции по отношение на чистотата на въздуха в България се извършват предимно под напора на обществения натиск, като позитивното за Столична община е, че вече е приета програмата за качество на въздуха, макар и с две години и половина закъснение, подчерта събеседникът. "Тази програма, добра или лоша, все пак я има и тя за момента не дава решение в посока, в която наистина трябва да бъде".

"Докато на Запад държавите осъзнават проблема за замърсяването на въздуха, който е свързан преди всичко със здравето на хората, то тук сме с най-високите емисии, най-замърсената столица е София. Наскоро излязоха и последните данни за това каква е предполагаемата смъртност за 100 хил. човека от болести, причинявани от фините прахови частици - 188 души. На второ място е Полша - с 40% по-ниски стойности. Това не само трябва да ни тревожи, но и да ни фокусира в това къде да са мерките".

Политиките трябва да са насочени към развитие, а не само рехабилитация на градския транспорт и предоставяне на удобен, но и сравнително евтин транспорт. Това може да накара част от хората да слязат от автомобилите си.

Кога трябва да се въвеждат рестриктивни мерки?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
23
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
В София отдавна няма софиянци.Има само провинциалисти,простичко казано -селяни.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно в Китай е по високо замърсяването отколкото в София, няма как да сме първенци.
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента превоза с кола е най евтиния транспорт,Такава е политиката на София,Но от тези коли много са без катализатор,Ако на сто преминаващи коли има една без катализатор.Може да сметнете какво е замърсяването само от колите без катализатор.Няма нужда от измервателен уред,само калкулатор.Като допълним и това какви въглища и дърва се горят, нямам идея как да ги сметнете с калкулатор, но съм сигурен че сте по умни от мене,и ще намерите начин.Но дори и без тази сметка, цифрата е плашеща-
47
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че цапат и замърсяват е вярно. Ама тая страна се издържа официално само от акциза на 3 неща - петрол, алкохол, цигари. И е върховно лицемерие да искат да слезем от личния си транспорт.
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМИ ДА ВДИГНАТ ЖИЗНЕНИЯ НИ СТАНДАРТ И ДА КАРАМЕ НОВИ КОЛИ......
45
10
 
17
 
! Отговори
София малък Лондон преди 6 години
И както пееше Тошко Колев...София мой малък Лондон.Ама в Лондон за да караш кола в града трябва да си платиш винетка... А така... и както се досещате 50% от "тарикатите" си хващат рейсчето и по дестинациите. Да сложат винетка за град София и ще видите как ще се опразни от ***
44
3
 
30
 
! Отговори
Фандъковщина преди 6 години
Знаете ли как Фандъковците ни лъжат, че колите били най-големият замърсител? Простичко, първо към замърсяването от двигателите на колите (ДВГ), добавят и замърсяването от неизмитите улици - колите се движат, значи вдигат мръсотията в въздуха, значи колите с ДВГ са виновни. Разбира се забравя се, че освен коли с ДВГ има и електрически, има велосипеди, пешеходци, детските колички и т.н. Втората лъжа е, като се дадат данните средногодишно, а огромното замърсяване през зимата е сезонно и е най-голям
43
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато цената на топлото стане достъпна клиентите на Топлофикация ще се върнат. Когато билета в транспорта стане социално справедливо. Когато от колите слязат дебелодупниците от МС и Парламента! Тогава "септември ще бъде май - ще бъде"!!!
42
3
 
30
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Неизмитите улици замърсяват с фини прахови частици два пъти повече в сравнение с двигателите на колите, а през зимата отоплението с твърдо гориво замърсява между 20 и 50 пъти повече в сравнение с всички останали замърсители. Вместо за истинските замърсители, все ни говорят за колите, а даже и всички коли да станат елекрически, замърсяването няма да намалее, а ще продължи да се увеличава.
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на въпроса Кога ? - Никога !
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега общината почва да си измисля : някакви измислени проблеми само и само да отчете някаква дейност . Бил мръсен въздуха ! -и почват некви страхотни замервания на въздуха само и само да си пробутат китайските автобуси . Аре стига бе !
39
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в автомобилите проблема е в дървата и въглищата. В София има квартали изцяло отоплявани от дърва и въглища. Това са квартали в които няма ТЕЦ и се състоят от къщи. В тези къщи има печки от адамово време които бълват пушек до небето. А като включиме и прилежащите селца на около 5 км от София които бълват пушек от дървата и въглищата и картинката става страшна. А градският транспорт ще почне да се ползва когато в автобусите трамваите и тролеите спре да вони на ***!
38
0
 
30
 
! Отговори
Стар шоп преди 6 години
Как кога, когато цъфнат налъмите в банята ми!
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще сменят колите с джипда се качват на тротоаритеи жените да гледат мухльовците от високода се види че са успели жени
36
2
 
30
 
! Отговори
Градинаров преди 6 години
Когато градският транспорт предложи комфорт и скорост.
35
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените колите , семейството в традиционният формат са отживелица . Трябва да сме европейци- гей сватби , ***. до забавления и голяма обич към ци . га . ни , бежанци и да благодарим на Сорос за всичко това ! Честита ви демокрация двадесет и седем години тоталлна екскрементирала санитарна стая ,а не държава . Моля последния да дръпне казанчето че мирише.
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога софиянци ще сменят автомобила с градски транспорт?NA KUKOPWO LQTO.
33
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама с тая София... ще каже човек, че в България друг град няма.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37Имаш предвид на същия този народ който ги избира вече три пъти? Едвали му е проблем.
31
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как бе!? На българина му е рожденно право да кара кола! Какво е това градски транспорт?