Забравените герои: Мъжът, който спаси живота на Ники Лауда

Германецът Херберт Линге пръв пристига при катастрофата на "Нюрбургринг"
4
Забравените герои: Мъжът, който спаси живота на Ники Лауда
Снимка: YouTube

Ако сте истински фен на Формула 1 и моторните спортове, или просто сте имали удоволствиете да гледате филма "С пълна газ" ("Rush"), със сигурност сте добре запознати с катастрофата на Ники Лауда на "Нюрбургринг" през 1976.

Този инцидент остава като един от най-зловещите в историята на Формула 1, като едва не убива една от легендите на този спорт. След инцидента състоянието на Лауда е толкова тежко, че близките му дори викат свещеник за последно причастие.

В крайна сметка по-чудо Лауда оцелява, но съдбата го белязва с ужасяващи изгаряния по лицето и главата, както и с увреждане на белия дроб. AutoMedia.bg обаче ни запознава с един човек, чиято намеса в първите секунди на катастрофата е спасила живота на трикратния шампион във Формула 1. Запознайте се с Херберт Линге.

Забравените герои: Мъжът, който спаси живота на Ники Лауда

В онези години култовата днес Северна дъга на "Нюрбургринг" е била задължителна част от всеки сезон във Формула 1. Дългата 12.9 километра писта, виеща се в германския планински масив Айфел, била толкова предизвикателна и опасна, че сър Джаки Стюарт й дал прякора "Зеления ад", заради множеството гори около състезателното трасе.

През годините често е ставало въпрос за многото трудности, пред които се изправят пилотите, състезаващи се на "Нордшлайфе", но някак си зад кулисите остават усилията на хората, грижещи се за безопасността на пистата.

Стандартните състезателни трасета разполагат с мрежа от сервизни алеи, които свързват различни части от пистата. По тези алеи маршалите могат много бързо и ефективно да достигнат до мястото на евентуален инцидент. За съжаление, Северната дъга на "Нюрбургринг" никога не е разполагала с подобна мрежа от сервизни пътища. Вместо тях, по цялото протежение на състезателното трасе има само гори, планини и един величествен замък. Това е и причината маршалите да не могат да откликнат бързо в случай на нужда, което само по себе си поражда много опасности. И точно тук се намесва Херберт Линге.

Неизвестният германец е бивш заводски пилот на Porsche. Той започва кариерата си като стажант механик в завода на германския автомобилен производител във Вайсах. Скоро след това неговите шофьорски умения били забелязани от неговите шефове и той се озовал на позицията заводски пилот на Porsche. Линге прекарвал много време на "Нюрбургринг", а освен това e участвал в престижните маратонски състезания "24 часа на Льо Ман" и "Миле Миля".

И докато приносът на Линге като пилот към света на моторния спорт е сравнително малък, приносът му към безопасността по време на състенията е неизмерим. Особено на "Нюрбургринг", където безопасността винаги е била основно предизвикателство. Заради уникалния си размер и разположение, "Зеления ад" представлявал сериозна трудност за маршалите, които нямало как лесно и бързо да се доберат до мястото на инцидентите, които съпътстват всяко състезание. В един свят, в който секунди делят живота от смъртта, това било повече от притеснителен факт. А освен това преди десетилетия собствениците на пистата по това време били пословично стиснати, така че идеята да се наемат повече отговорници по безопасността не била никак атрактивна перспектива за тях. Благодарение на своята състезателна кариера обаче Линге сам излязъл с предложение, което със сигурност имало потенциала да спасява животи. И спасило един много важен - този на Ники Лауда.

Германецът предложил да се модифицират бързи автомобили и с тях да се осигури безопасността на трасето. Той самият преработил едно Porsche 914 и го превърнал в малък пожарен автомобил. Точно така, Porsche пожарен автомобил!

Забравените герои: Мъжът, който спаси живота на Ники Лауда

Багажните пространства, които при 914 са разположени в предната и задната част, били трансформирани в пространства за превозване на оборудване за борба за пламъците, както и с машини за рязане на метал. Резултатът бил бърз автомобил, който можел да откликне за няколко минути в случай на нужда, докато традиционните такива машини все още били на път.

В крайна сметка Линге посегнал и на култовата 911-ка, която също модифицирал и превърнал в борец с пламъците и пръв помощник на закъсалите пилоти. Благодарение на своя задно разположен двигател този автомобил се доказал като доста подходящ за пренасяне на оборудване за потушаване на пламъци на пистата. Това е и автомобилът, който пръв се притекъл на помощ на Ники Лауда през 1976. Ако не беше Линге и тази бърза "пожарна", австриецът надали щеше да бъде изваден жив от пламъците на своя болид и да не доживее следващите си две световни титли, спечелени през 1977 и 1984.

Като допълнение към добавеното им оборудване, тези автомобили за бърза реакция били управлявани от бивши професионални състезатели, а до тях обикновено се возел работник по сигурността. Идеята била такъв автомобил да пристигне на мястото на произшествието до 30 секунди. Именно малкото оранжево 911 на Линге пристигнало при тежко катастрофиралия и подпален болид на Лауда в онази година.

Това е и последния път, в който състезание за Гран при във Формула 1 се провежда на тази конфигурация на "Нюрбургринг". Катастрофата на Лауда най-накрая убедила всички, че тази писта е твърде опасна за модерните автомобили във Формула 1. Въпреки впечатляващата работа на останалите забравени герои като Херберг Лингe.

Още снимки на героя Херберг Линге вижте в AutoMedia.bg


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Ако беше Бойко ....цял свят щеше да знае, а в България щеше да се вдигне паметник н Бойко Борисов !
3
3
 
16
 
! Отговори
Hot NEWS преди 1 година
Истината е, че въпосният пожарникар само забави пламъците а покойният световен шампион Джеймс Хънт вече почти го беше извадил като рискува собственият си живот.
2
2
 
5
 
! Отговори
zz top преди 1 година
До дедо Ташунко: Къде си бе, човек? Нали щяхме да пиеме "Аугустинер" на "Орловото гнездо"?? .... а дядо Лауда... беше шампион, сега е само коментатор!!
1
14
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Добра публикация. Има още един човек, който спаси Ники Лауда от смърт, десетина години по- късно, Това е родния му брат, който му подари един бъбрек, защото тези на Ники Лауда отказаха да работят. Не съм убеден, че Лауда би сторил същото за брат си. Лауда е ненаситен капиталист, който грабодери да спечели още милиони, макар, че му предстои да гушне чимшира в дървено пардесю. Като авт.състезател е един от най-големите. но като човек не струва.