Audi започва производството на синтетичен дизел

Първата партида от новото гориво ще се появи през 2018 г.
23
Audi започва производството на синтетичен дизел
Снимка: Reuters

Германският производител Audi, заедно с фирмата Ineratec, произвеждаща химически реактори и енергийната компания Energiedienst AG, започват строеж на завод за синтетично дизелово гориво. Първата партида от "e-diesel" ще се появи през 2018 г., като мощността на предприятието е 400 000 литра на година.

Пилотният проект стартира в Лауфенбург, Швейцария. За създаването на синтетичното гориво компанията ще използва последните постижения в областа на хидроенергетиката и на химията. Процесът по производство на e-diesel включва получаване на водород по пътя на електролиза на вода и химическа реакция между водород и въглероден диоксид.

По време на посления етап от производството получените въглеродни съединения ще се разделят на два продукта – синтетично гориво и восък. Според представител на Audi, подобно гориво е по-ефективно и не отделя никакви вредни емисии. След новия вид дизел компанията ще се опита да използва същите методи и за създаването на синтетичен бензин.

През 2013 г. немският производител представи версия на Audi A3 Sportback – g-tron, работеща със синтетичен метан. Той бе наречен e-gas, като се произвежда от възобновяеми източници на енергия чрез електролиза на вода.

Още новини от света на автомобилите четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Audiсинтетичен дизел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Недостиг остава че ДВГ имат редица недостатъци првд елвктеическите. По-скъпа и доата по сложна подръжка, много по-кратък живот (множество триещи елементи), сложна система за упрявление инпрецизаре. Нали се сещате един ел.двигател има 2 лагера и стига триещи части. Недостатък са батериите ЗА СЕГА !!! КПД-то на ДВГ е около 47% на електричрския над 90%.Така че тоя био дизел е обречен.
21
0
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Става дума за технология, при която СО2-то се извлича от въздуха.
20
0
 
5
 
! Отговори
До номер 15 преди 6 години
В дълбока грешка си. Вода "произвежда" метановата уредбичка на голфчето. Образовай се.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят гоуф жули само синтетично гориво - бай Гошо кръчмаря ми дава олитото от фритюрника и секи месец по един бидон кат заредя и след мен мирише на цаца и пържени картофи... ей на това му се вика еко дизел
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синтетично гориво и сега се произвежда, но не знаете къде и от кого. Такова гориво се продава и в България. Обем от 400 000 л годишно е повече от смешно. Толкова продава една обикновенна бензиностанция месечно.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези да не би да откриха врелата вода? Що ни имат за толко задръстени неам идея? Та такова гориво е произвеждано още 30-те и 40-те години на 20-ти век. Само че поради известни съображения са го спряли. Както се досещате световните производители на нефт нямаше да им разрешат на победените германци да им оберат печалбите. Лошото е че това количество което ще произвеждат на година няма да стигне доникъде. Трябва да създадът по големи мощности за производство за да задоволят поне европейският пазар.
16
0
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
странна новина...ако заглавието беше: "Shell или BP започва производството на синтетичен дизел" щеше да бъде по-нормална новина...
15
1
 
8
 
! Отговори
Pin преди 6 години
Арабите "газ пикаят" като четат статията.
14
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
лично да предупредя всички че няма откъде да внесем вода. Заводите за производство на вода са ликвидирани отдавна. В нашия резерват тн ЗЕмя ползваме временно океан който се само пречиства.Недейте разрушава водата за да правите водород и други..
13
1
 
5
 
! Отговори
i'm преди 6 години
До АнонименСпокойно! Германия ще си кара електричките, а синтетичното гориво ще за нас и техните бивши бракми, които по това време ще са по 3 на калпак в България. Та не им бери гайле къде и на кого ще го продават ;) Сетили се?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво му е новото, немците синтезират още от края на всв, . следкато губят плоещ
11
1
 
4
 
! Отговори
ив преди 6 години
Много "внушително" количество ще произвеждат ! 400 000 л. (400 куб.м.) е обема на два тристайни апартамента.
10
0
 
2
 
! Отговори
анон преди 6 години
естествено, че ще е по - скъпо. тръгне ли да се прави там, ще е на ненормални заплащания за "трудещите" се. това е автомобилния сектор в днешния си вид
9
9
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Ще създават изкуствени дизели и бензини, ама да не им мине мачка път? Това на Путлеp и джихадистите от Залива никак няма да се хареса...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно ще е по-скъпо отколкото конвенционалния петрол. Да не забравяме обаче, че цената на петрола в действителност е доста по-ниска от това, което плащаме ние. Ако напаснат съответните акцизи, може и да стане на същата цена. Друг е въпроса, че държавата няма да иска да се лиши от тея приходи.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак сега ли се сетиха че могат да произвеждат синтетични горива, които не замърсяват въздуха толкова много? Или вече петролната мафия губи позиции и затова излязоха смелчаците с разработки от преди 50 години.
6
3
 
5
 
! Отговори
T преди 6 години
В началото, както всичко ново, ще струва повече от нормалният дизел.Но ако намери( и ще намери) масово приложение, разходите ще намалеят, производственият обем ще се увеличи и крайната цена към потребителя ще се нормализира.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер енергийно НЕ ефективно.
4
0
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
познайте колко ще струва този дизел :)
3
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Владо Путин не харесва това