Audi започва производството на синтетичен дизел

Първата партида от новото гориво ще се появи през 2018 г.
23
Audi започва производството на синтетичен дизел
Снимка: Reuters

Германският производител Audi, заедно с фирмата Ineratec, произвеждаща химически реактори и енергийната компания Energiedienst AG, започват строеж на завод за синтетично дизелово гориво. Първата партида от "e-diesel" ще се появи през 2018 г., като мощността на предприятието е 400 000 литра на година.

Пилотният проект стартира в Лауфенбург, Швейцария. За създаването на синтетичното гориво компанията ще използва последните постижения в областа на хидроенергетиката и на химията. Процесът по производство на e-diesel включва получаване на водород по пътя на електролиза на вода и химическа реакция между водород и въглероден диоксид.

По време на посления етап от производството получените въглеродни съединения ще се разделят на два продукта – синтетично гориво и восък. Според представител на Audi, подобно гориво е по-ефективно и не отделя никакви вредни емисии. След новия вид дизел компанията ще се опита да използва същите методи и за създаването на синтетичен бензин.

През 2013 г. немският производител представи версия на Audi A3 Sportback – g-tron, работеща със синтетичен метан. Той бе наречен e-gas, като се произвежда от възобновяеми източници на енергия чрез електролиза на вода.

Още новини от света на автомобилите четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Audiсинтетичен дизел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе уж тенденцията е да се минава на електрически коли, Германия прие закон за след 2030 г. след която никакви коли с гориво няма да се произвеждат, Audi сега ще прави синтетични горива.Не е обяснено подробно как ще се получава тоя дизел и как няма да има никакви всредни емисии. Щом има горене, има вредни емисии.
1
4
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Е нали ще забраняват печките.На ток ще се возим.Ква я мислехме ква стана