Китайският конкурент на Tesla привлича нови инвестиции

Руски инвестиционен фонд също ще дава пари на компанията
12 ное 2017 18:22,
16
Китайският конкурент на Tesla привлича нови инвестиции
Снимка: NIO

Китайско-американската компания NIO, която се готви да произвежда електромобили, конкуренти на Tesla Motors, успя да привлече инвестиции за около милиард долара. Това съобщава Reuters, като се позовава на свои източници.

Сред новите инвеститори в NIO са американският хедж-фонд Lone Pine Capital, китайската фирма CITIC Capital, шотландският мениджър Бейли Гифорд и руско-китайският инвестиционен фонд РКИФ, който на свой ред е сред собствениците на сервиза DiDi Chuxing. Това е китайският аналог на Uber, който се готви да стъпи и на пазара в Русия.

Основният инвеститор в NIO си остава китайският холдинг Tencent. Това е втората по големина корпорация в Азия, като нейната капитализация се оценява на 475 млрд. долара.

Любопитното е, че Tencent притежава част от акциите и на Tesla Motors. Според неговите експерти, стойността на NIO в момента е 5 млрд. долара.

Самата компания NIO, по-рано известтна като NextEV, бе основана от китайския интернет-предприемач Уилям Лий през 2014 г. Фирмата участва в шампионата за електромобили Formula E от самото му начало. Тя вече разработи електрическата хиперкола NIO EP9 с мощност 1360 к.с. През декември компанията ще предложи на китайски пазара 7-местен кросоувър ES8, определян като „убиеца” на Tesla Model X, а през 2020 г. ще пусне безпилотния градски електромобил ЕVE.

Четете още новини за автомобили в Automedia!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: инвеститориTesla MotorsNio
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Шофьорът преди 6 години
Поздравявам Илон Мъск с култовия български хит "На т'слата дръжката" и му предлагам да го направи химн на компанията си. При всяко палене на двигателя да звучи легендарния текст "... как влезе мъжката на т'слата дръжката ..." - така гордия собственик на "тесла" ще има натрапчиво усещане, че има постоянен трафил в насрещното на дебелото си черво.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААфрика е по-добре от българия. Седи си в България неграмотен ***
11
5
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Теслата е по нерентабилна и от шистовия газ !Мъск скоро ще обяви банкрут!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събрали инвестиции за милиард долари, хахаха, Мъск харчи толкова до обяд и след обяд губи още толкова. Тесла е една обикновенна пирамида, от тези дето имахме тук през 90-те. Всеки следващ проект е по-мащабен , и се нуждае от повече пари, които отиват за довършване на предишния.
9
1
 
1
 
! Отговори
Normalen chovek преди 6 години
Абе тук само *** ли пишат?
8
0
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Поредния Гриша Ганчев!Ще правим там някакви измушени автомобили,без стар бранд и световна търговска мрежа.Волво,Сааб,Роувър,Ланча са само част от изчезналите големи брандове.
7
2
 
3
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
И кво, ще трябва да сменям автомобил със шкаф с кормило...иии две батерии с по-голям стартер?Е не мога да оправя светот, не и навреме.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква "Тесла" бе, не сте ли чели, че БЛАГОДАРЕНИЕ на т.н "гений" Илон Маск тази компание вече е почти банкрот! Че всичките му "изобретения" са добре забравени стари изобретения и всичките му "работи" са чист пиар, харчене безконтролно на пари и време. Всичко "ново" е в единични екземпляри и напълно неработоспособно за серийно производство.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"....собствениците на сервиза DiDi Chuxing. Това е китайският аналог на Uber..."Забавно е, когато хората преписват текст, без да разбират смисъла на думите. И гугъл-транслейт не може да ти помогне, ако не правиш разлика между "сервиз" и 'услуга". Нито Uber, нито DiDi Chuxing е пералня, няма да я ремонтират ;) Все пак е важно да има хонорар за статията, била тя и нескопосано преписана :)
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На теслата, батериите са китайски. Ама ако сложат оригинални китайски батерии на техния автомобил, Мъск ще реди сълзи и сополи
3
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ако работи с две батерии по волт и половина и аз ще си купя.И да има капаче с винтче отдолу че да ги сменям по лесно.А ако пее и някаква песничка докато върви ще купя и за племенницата ми една
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе като казахте китайски... какво стана с Great Wall? Китайска простотия сглобявана в България... защо ли питам какво е станало...
1
10
 
1
 
! Отговори
Виц преди 6 години
Токът минава през китайските електромобили като през албански реотан!Хааааахххаааа-хахаххххаааа. Ще се пукна от смях, охххххх. Хахахахххххааааааххххх- хаххххааа.