Експерти: Хакери могат да превърнат колите в оръжие!

Голямата заплаха се дължи на включването на автомобилите към Wi-Fi
22 ное 2017 14:23,
21
Експерти: Хакери могат да превърнат колите в оръжие!
Снимка: Brace-Automotive

Хакерите могат да убият милиони хора, като проникнат в системите на автомобилите, оборудвани с функции за дистанционно управление. Това пише The Times, като се позовава на изследване на американски учени и експерти по безопасност.

"Съвременните автомобили представляват "отворена врата" за хакерите, а от възможността да бъдат "хакнати" машините могат да се възползват не само терористи, но и цели държави, воюващи с други страни. Така колите ще се превърнат с смъртоносно оръжие", се казва в публикацията на английския вестник.

Според експерта по компютърна безопасност от Университета в Ню Йорк – Джъстин Капос, хакерите могат да поставят под контрол почти всяка кола, произведена след 2005 г. Застрашени са и някои автомобили, произведени през 2000 г.

"Това е проблем на националната безопасност за много държави. Всяка нация с възможност за кибер-атака може да убие милиони граждани, след като хакне техните автомобили", категоричен е Капос.

Експертът уточни, че хакерите могат да стартират двигателя от разстояние, както и да контролират кормилната уредба и спирачната система на автомобила, а също така и да блокират хора вътре. Голямата заплаха се дължи на включването на колите към Wi-Fi.

В изследването се припомня, че през 2015 г. бе направен експеримент, при който двама компютърни експерти с помощта само на лаптоп успяха да поставят под свой контрол Jeep Cherokee. Година по-късно китайски експерти хакнаха и Tesla Model S, което принуди американския производител на електромобили да промени изцяло програмното оборудване на колите си.

Повече подобни новини четете в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Глупости на търка... преди 6 години
Фантастиката и реалността са две различни сфери. Това че някой наща навлизат в бита, не значи че трябва да треперим от новостите. За да "хакне" някой нещо, то трябва да е онлайн свързано. Ако производителят е имал глупостта да свърже кола с и-нет така, че да се поеме управлението й - то той е най-малкото- ***. Винаги се предвиждат варианти така , че човек да вземе последното решение-по кораби и самолети е така. Тези хаквания са за Холивудските филми!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Глупости! То на тази логика могат и сателити да свалят или самолети, като отнемат контрола на пилота. Може и влскове да сблъскват. Да не говорим, че могат да източат банките. Могат да хакнат и цели държавни системи....НО нищо от това не се случва. Така, че дишайте и колите ще са достатъчно сигурни.
16
2
 
2
 
! Отговори
балама преди 6 години
Бе, оня самолет дето го забиха в Алпите дали може да е "хакнат", а?След предварително проучване, че пилотът е посещавал психиатър. За достоверност на версИята.
15
1
 
1
 
! Отговори
Ахмед Муса ка преди 6 години
Пълнена кола безпилотна кола, с газови бутилки.
14
1
 
10
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Потресаващо!Ще ми хакнат колата,телефона,компютъра,телевизора,климатика,бойлера,пералнята,двд-то,тостера,хладилника...УжасТ!Апокалипсис!Добре,че гащите и чорапите са ми без уай-фай!
13
1
 
8
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Да се притесняват тези с новите коли.
12
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
Има една стара поговорка, която гласи: "Не може да се счупи, това което го няма." Разбирайте го както искате. Аз съм говорил с хора, които наистина разбират и мога да ви кажа, че голяма част от новите луксозни коли не могат да бъдят оправени при нужда в България.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представих си как запъхтян и потен хакер ме догонва на светофара, да ми хакне вифи-то, и продължава да тича след мен да не разпадне връзката...
10
3
 
4
 
! Отговори
Баш Ескперт Вистеон преди 6 години
Ако щяха да Гърмят първо да са изгърмели Боинг и Еърбъс .. Нещата са същите имаме.. В България има инженери Можем да правим и бомби като Калибри , Томахавки , Бойни самолети като Ф-35 стига има кой да плати..
9
0
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Йорг хайдер ей така си отиде в кататрофа, Нинова за малко, следващия път такситата ще са автономни и няма да пропуснат
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всяко действие има и противодействие стига да ви работи сивото вещество. Това се отнася за тези които карат последни модели автомобили. За нас няма опасност защото караме трета употреба 20 годишни баракуди. Ако някой ден ми се наложи да си купя кола от по новита модели трета ръка първото което ще напрявя е да и осакътя компа. Всичко ще го преработя да работи по аналогов начин а не по цифров. Това става много бързо стига да отбираш от съвременната технология. Комп и кола пълна несъвместимост!
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си купувайте Тесла те ще ги хапнат и ще ви убият тези *** рептили.Купувайте си само неща произведени от Русия като Москвич и Лада те са бъдещето и са осветени от руската църква.
6
2
 
6
 
! Отговори
Българина до вистеон преди 6 години
Искаш да кажеш че автономната функция няма индиректна връзка с интернет? Да убиеш някой от разстояние с кола може да стане по мнооого начини. Сигурен съм че с цел безопасност богатите хора тепърва ще се откажат от тези нови функции. В бързи и яростни 8 показаха нагледно как става, като гледам последните роботи на бостън динамикс... Плюс автномен интелект. Терминатора *** на вратата, като и Илизиум.
5
3
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Толкова са ми смешни тия новини като ги чета че едва се държа на стола да не падна!Не бих се учудил в скоро време да чета и как ще ми хакнат колелото, как ще ми хакнат скейтборда (така че да падна от него) и как ще ми хакнат маратонките като връзките ми сами се развържат и ме накарат да падна!Единственото дистанционно на колата ми е на алармата и централното заключване и тя е толкова развалена че си свири сама от време на време без причина!Хайде, заповядайте, хакнете ме!
4
6
 
5
 
! Отговори
Баш Ескперт Вистеон преди 6 години
Нещата които са важни двигател управление са в отделна OS работеща в реално време QNIX , същата операционна система се използва за самолетите Боиг... А газариите графиката и мрежата са в друга ОС linux .. Програмите се пишат по начин и настройките са така , че Линукса(графиката , мрежата) има достъп само за четене към операционната система в реално време Qnix ..
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално Тесла не е добър пример. Това е производител, който няма никакъв ноу-хау и разчита на вече готови технологии, които да вгражда в колите си. Това, че им липсва опита се вижда и от това, че колкото и поръчки да имат, но могат да произвеждат спокойно.Атвопроизводителите са друга работа. А има и някой много консервативни, които изобщо не дават достъп до вътрешната мрежа на колата.
2
3
 
10
 
! Отговори
MMM преди 6 години
Пълни глупости:" хакерите могат да поставят под контрол почти всяка кола, произведена след 2005 г. Застрашени са и някои автомобили, произведени през 2000 г."Къде е WIFI-a, къде е автономното управление.? След години, да, но сега...
1
8
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Мда и какво ново. Това се знае от години. Така вече умряха бая хора, неудобни с нещо на някого. Затова и коли от определени марки, след определена година, не бих си купил. А от най-новите много са вече в черният ми списък.