Въвеждат тримесечни винетки, цената им 54 лева

АПИ очаква близо 3 млн. лева повече, за да оправи пътищата
4 дек 2017 08:09, Анисия Иванова
30
Въвеждат тримесечни винетки, цената им 54 лева
Архив: Булфото

Тримесечни винетки за леките автомобили се въвеждат от 1 януари 2018 г. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени от регионалното министерство.

Те ще струват 54 лв. или 28 евро. Цената е определена на база на пропорционалността за намаляваща стойност с увеличаване на срока на валидност.

Еднодневната винетка за пътните превозни средства над 3,5 тона пък се вдига на 23 лв. Измененията се налагат заради европейско изискване дневната винетка да е еднаква за всички категории.

Очаква се новите цени да доведат до повишаване на приходите от такси, събирани от АПИ, с близо 2,8 млн. лв. и съответно до подобряване на пътната инфраструктура.

Годишните винетки ще имат срок на действие от датата на купуването им, а не както досега - за календарна година, съобщава "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Три пъти в годината хвърлям в сервиза по 500 лв. за ремонт на предницата на автомобилаАми смени Аудито с кола и няма да имаш такива разходи.
28
0
 
3
 
! Отговори
потребител преди 6 години
не мга да разбера какво точно очаквате - да има страхотни пътища и да са без пари ли? Това го има само в Куба, Северна корея и арабския свят - никой не ви спира да ходите там. Не знам само дали коли ще може да си закупите, но пък магистралите ще са ви без пари :)Ако си мислите, че хората в западна европа взимат огромни заплати не е точно така, някой вземат но са на високи позиции. Основната част от народа е на по 800 евра, а цените са им малко по сериозни от тук така че ... си избирайте.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да тук 27 коментара. Значи народа си харесва и винетките и цените.Извод - пра си е Б . Б за електората казано преди години, прав си е проф. Ива Христов и прав си е и проф. Рашидов. Народът си пие кафето....
26
1
 
4
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
"за да оправи пътищата"Така ли му викат вече? Мина модата на "да облажим" ли?
25
2
 
8
 
! Отговори
До 20 непомнещия преди 6 години
Историята наистина помни. Магистрала Тракия е дълга 360 километра и беше почти наполовина построена преди 1989-та година. През 2010 година бяха останали 115 километра, като вече беше извършена голяма част от работата по строежа на тези 115 километра от магистралата,Да, Симеон Крадливий се опита да направи огромна далавера с дострояването на маистралата, но правителството на Станишев на 22 май 2008 отмени скандалния договор на Симеон Крадливий.
24
2
 
23
 
! Отговори
Алабала преди 6 години
И по двеста лева да е винетката, пак най-утрепаното село в Норвегия ще има по-хубав път, маркировка и знаци от най-скъпия път в България.
23
0
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Голям си умник, няма що. Има хора, които пътуват по пътища, за които трябва винетка 1, 2 или 3 пъти годишно. Те какво да си купят според умниците като теб. Който пътува редовно е ясно какво ще си купи, но при останалите не е така. Сега насила карат всички да си купуват годишни винетки, въпреки че имат само няколко пътувания, за които се иска винетка. Примерно отиват някъде и след една седмица се връщат и така само няколко пъти годишно, примерно 3 пъти.
22
0
 
12
 
! Отговори
Сокалев преди 6 години
Най справедливо е да има тридневна и десетдневна винетка. Така човек може да ползва за уикенд или два, колкото най-често продължават пътуванията,
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ви кара насила да купувате три месечна винетка, защо мрънкяте ?!Умния си купува годишна и готово.Ама вие май не сте от умните, а от мрънкаачите.
20
3
 
13
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Разликата е, че тук плащаме и нищо не получаваме срещу пароте си. Аман от "разбирачи" като теб. Ако ще и по 10000 евро да е гражданската отговорност, това няма никаква врзъзка с състоянието на пътищата, а само с свръхпечалбите на мутрите-застрахователи. Ако ще и 10000 евро да е винетката в България, пак всички пари от винетки ще се присвоят от мафията на ГЕРБ и пътищата юе са си същите. Разбирач ....
19
7
 
5
 
! Отговори
Историята помни преди 6 години
Сакскобургготски планираше да построи АМ Тракия за 3 млрд ? и трябваше да е платено карането по нея!Плевналиев, като министър, я построи за само 250 млн ? и караш безплатно !Цели 12 пъти разлика в цената!Помните ли това ... съмнявам се.
18
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои от тези разбирачи знае ли , че в Западна Европа гражданска отговорност е около 1 000 до 2 000 евро . Всички магистрали са платени и т.н. Всеки си плаща и не мрънка , който няма пари няма и кола .
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Парите от тези винетки са минимални и не стигат за нищо . За да има пътища трябват милиарди , но наш Андрешко се пазари като катунар са сто лева . Никога нищо няма да имаме , ако не си плащаме.
16
1
 
17
 
! Отговори
Коркома преди 6 години
3 месечни ОК, но кого лъжат, че е "за да оправят пътищата". И айде най-сетне да ги направят електронни, а?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13:Малко ще им се Видят 10 по 15 ще са.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащайте, плащайте, че спортните коли поскъпнаха и постоянно излизат нови модели, трябва батко и братко да навксват.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩе ги пуснат по 10 лв.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три пъти в годината хвърлям в сервиза по 500 лв. за ремонт на предницата на автомобила. Това са 1 500 лв на година Е как да си купя свинетка като няма пътища а ями кратери И ДУНАВСКИ ВЪЛНИ? Ами разбира се че няма да си купя докато парите ги хвърлям за ремонт на автомобила.
11
1
 
21
 
! Отговори
ASD преди 6 години
Очаква се новите цени да доведат до повишаване на приходите от такси, събирани от АПИ, с близо 2,8 млн. лв. и съответно до подобряване на пътната инфраструктура................AIDE KOGA BE MAMA MU STARA DO KOGA ??????????????????
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кои са тези дето ще си купят свинетка за 3 месеца на 54 лв? Това означава че 4 пъти по за по 3 месеца по 54 лв. за година ще му излезне 216 лв. на година. Ей за толкова ли големи деби.ли ни имат тези селянжърчета у парламата бе? Те че са 80 % де.билите ама останалите 20 % не сме деби.ли и не се евеме по този параграф бе! Свинетка никога няма да купя ако ще турско да стане!