Французите първи, ние след тях... шофираме с кофти гуми

Най-педантични очаквано се оказаха водачите в Германия
12 дек 2017 13:23, Красимир Ангелов
21
Французите първи, ние след тях... шофираме с кофти гуми
Снимка: AutoMedia

Много водачи в Европа карат с неподходящи гуми, показва ново изследване, извършено по поръчка на Nokian Tyres.

Най-големите прегрешители са във Франция, където цели 44% са склонни да карат с "грешни" според сезона гуми – цели 44%. За жалост, България се нарежда на второ място по този показател – всеки трети нашенец, или 34%, са склонни да шофират с летни гуми през зимата или обратното.

Още по темата

Най-педантични в това отношение се оказват германските шофьори – само 23% от тях признават, че шофират с неподходящи за сезона гуми. В останалите държави от допитването – Румъния, Италия, Чехия и Полша, стойностите са между 23 и 44 процента.

На въпрос какви гуми най-често ползват – сезонни (летни или зимни) или всесезонни, отговорите варират спрямо държавата. Според изследването, във Франция и Италия широкопопулярни са всесезонните, докато в останалите държави шофьорите държат на отделен комплект летни и зимни.

В България цели 91% смятат, че трябва да сменят комплектите сезонно и едва 9% разчитат на всесезонни.

Когато избират гуми, повечето анкетирани посочват, че най-важно е качеството, след това цената и на последно място дали моделът е екологичен и щадящ природата. По този показател шофьорите в Централна Европа са единодушни и гледат качеството преди всичко – едва ¼ от хората гледат първо цената.

Изненадващо, но българите са с най-нисък процент в това отношение от всички анкетирани – едва за 23% най-важна е цената. Оказва се, че българинът има и най-екологичното мислене – цели 13% се интересуват колко щадящ природата е конкретният модел гуми.

В последните години все повече шофьори осъзнават, че в дългосрочен план премиум гумите се изплащат и в края на жизнения си цикъл се оказват по-евтини и по-безопасни от евтините. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До КрайОнзи ден гледах тест на вседеходи по немска телевизия. Единият бе с всесезонни гуми. Ни рак, ни риба. Май не е само реклама. Заповядай пак.
19
0
 
0
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
До кат са идиотиДа чукна на дърво, все още не ми се е случвало "балон" или спукана гума. Но ползвам само качествени гуми максимум до 4 сезона.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че хората ще гледат качеството. По-скъпите гуми са по-добри като сцепление, това мисля е ясно на всички, а и по-бавно си губят качеството. Бюджетните първата зима са ОК, втората прилично, а след третата вече става зле. При все, че масовия размер в България е 15", четири хубави гуми са около 500 лева с доставки и монтажи. Който не може да отдели 500 лева за 5 години напред минимум е или абсолютен дзифтар или такъв който не трябва да се допуска да кара кола изобщо.
17
1
 
2
 
! Отговори
до 12= преди 6 години
Така ли било - значи наш"те законодатели НЕ ЗНАЯТ що е то зимна гума - но немските подли застрахователи - знааяяяят . . . Знаят - ама не казват на *** и той да разбере кое как и доколко . . . . . . . . . . . . . А сме в един Евросъюз ужким ? ? ! ! !
16
1
 
1
 
! Отговори
кат са идиоти преди 6 години
Голяма част от хората които имат пари не си купуват скъпи нови гуми зарди дупките.
15
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 6 години
А някой аффтър да знае какво е това "географска карта"? И да се е загрижил да погледне картата на Европата? Что то да сравняваш климата на Германия с климата на Франция и България си е направо идиотщина. И никой не може да ме убеди, че в Испания, Италия и Гърция (освен в планинските части) масово слагат зимни гуми.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата истерия в медиите за летни и зимни гуми, е добре подплатена от петричката Диана. Включително и в парламента... за сега резултатите са 4мм протекторен рисунък, защото още не могат да формулират ясно какво е зимна гума и какво лятна...
13
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Разумното решение за България не е изгодно на гумаджиите - ВСЕСЕЗОННИ гуми за нормална кола /до 200к.с./ с нормален шофьор, който не е заклет скиор и не живее в Самоков/Смолян/Чепеларе.
12
2
 
18
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Глупости. В Германия няма как да караш постоянно със зимни гуми, освен ако не искаш да ги сменяш всеки сезон. Зимите са по-меки от България, а снеговалежите по-малко. Такива бури като онзи ден са изключения.Там сменят гуми, щото е много тясно свързано със застраховките - ако стане нещо и си с неподходящите гуми - гориш.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До селянинжигулито ми струва 400 лв. !!с пълен резервоар нали :)
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България цели 91% смятат, че трябва да сменят комплектите сезонно и едва 9% разчитат на всесезонни.какво съвпадение - 9% са и феновете на *** :)
9
4
 
6
 
! Отговори
Охаа преди 6 години
До ЕхааНе познам, някой който купува гуми втора употреба.Обкръжението ми е предимно от обикновени работници без ръководни функции.
8
10
 
8
 
! Отговори
Ехаа преди 6 години
Не стига че карате кошниците на Италия ами нямате пари и за гуми.Не е лесно да си беден в бедна българия.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До селянинАбе ***, с 600лв се купуват гуми за среден клас седан 17".Даже ако са някоя по-скромна марка моце и 18" да се вземат.Корморан примерно.И ние купуваме гуми бе, не само у ваше село има магазин.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Африка с какви гуми карат? Летните гуми ще се топят на асфалта. Сигурно с пластмасови.
5
4
 
3
 
! Отговори
до №1 преди 6 години
продай си жигулито и си вземи гуми втора употреба...400 лв. ще ти стигнат...даже ще останат...да си купиш някой по-евтин трабант...
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Северните страни на ЕС карат само със Зимни гуми.. Германия на 80% са само със зимни гуми през цялата години.. В Испания и Гърция може само с летни..
3
1
 
17
 
! Отговори
JJ преди 6 години
То изследването на Nokian е много хубаво, ама резултата е страшно съмнителен - някак самия факт, че 3 от топ 5-те им модела са с шипове и не вървят за България и факта, че сме на второ място, а нямам познат без зимни гуми е смешен.Мирише изцяло на фалшимеенто, понеже, ако питат 100 ***, то от тех я 1-2 имат, я не - както дошла колата...
2
1
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
До селянинКакви са тия гуми на Жигули за 600лв бе?Ти най-новия модел на Michelin да купиш за 13" ще ти са максимум, ама максимум 240лв.
1
9
 
20
 
! Отговори
селянин преди 6 години
Как да дам 600 лв, за гуми ,като жигулито ми струва 400 лв. !!