160 000 бомби на пътя! Всяка втора кола на газ с нелегална уредба

Бутилките не минават преглед, тъй като не съществуват по документи
15 яну 2018 07:00,
97
160 000 бомби на пътя! Всяка втора кола на газ с нелегална уредба
Снимка: архив, Булфото

Всяка втора кола, която е с допълнително монтирана газова уредба, се движи извън закона. Тя не минава годишен технически преглед на горивната система и е потенциално опасна.

От близо 300 хил. автомобила с допълнително поставени уредби на газ, едва 26 999 са вписани в регистрите на Пътна полиция до 2010 година. След това има масово обявяване на автомобилите като бройката им стига общо до малко над 140 хил, което прави едва половината от автомобилите на газ. Така по пътищата в страната се оказва, че се движат близо 160 хил. коли бомби.

"Когато автомобилът е с изрядни документи, в тях е вписано, че колата има монтирана допълнително газова уредба. Така при всеки годишен технически преглед се проверява и тя. Издава се и документ, че системата е изправна и безопасна. Когато обаче шофьорът не е регистрирал "промяната в конструкцията на автомобила", както се води по наредбата, то тя не се проверява и в пункта за прегледа", обясняват пред "Монитор" от Пътна полиция.

От там поясниха, че проблемът наистина е сериозен, но няма заложена санкция според закона, която да се налага при установяването на нерегистрирана по надлежния ред газова уредба.

Според едно от тълкуванията на закона обаче подобни автомобили можели да се водят за технически неизправни и да бъдат спирани от движение. Това можело да се установи единствено в пункта за технически преглед, от където според последните промени в закона ще могат да изпратят информация до Пътна полиция и колата да бъде автоматично спряна от движение

"Много важно е, когато има изменение в конструкцията на превозното средство, включително инсталиране на автомобилна газова уредба, това ясно да бъде посочени в документите. Това става с удостоверение за първоначална проверка на автомобилна газова уредба, издадено от лице, извършващо периодичен технически преглед и притежаващо права за извършване на първоначална проверка на автомобилни газови уредби. Много шофьори обаче прескачат тази формалност при регистрацията на автомобилите си и след това вече не се занимават. Не го считат и за проблем", поясняват от Пътна полиция, където дори бил създаден максимално облекчен ред за вписването на газовите уредби.

Това ставало дори само с едно заявление, без да е необходим допълнителен оглед на автомобила. Въпреки това много шофьори не обявявали промените по колите си, след като вече са ги закупили. Правели го единствено тези, които регистрират коли с вече закупени уредби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
25
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Всеки има право на мнение. Но аз карам 200кс кола за 10лв на 100км. Няма да сменям горивна помпа за 1500лв и нагоре ,дилзи за по 300лв едната(ако е рециклирана), демфер за над 1000лв ,турбина за 300лв(ако се рециклира),катализатора не ми е 1500лв ,в задрустване не обгазявам всичко около мен няма черен облак след като натисна *** до долу. С предната ми кола изминах точно 268хил км на газ без нито един ремонт по двигателя заради газ-та.
27
1
 
28
 
! Отговори
kelesha преди 6 години
По некомпетентно написана статия скоро не бях чел скоро. Нямаше да е лошо автора да провери малко нещата преди да пише. Дори и на отразени в талона колите с газови уредби минават преглед и това са отразява в талона за преглед. Това че МВР с подмяна на талоните се опитва да събере някой лев в изпразнената касичка за да не им вземат милионите дадени срещу събираемост е вече друг въпрос. Журналистите замислете се малко преди да пускате поръчкови статии.
26
3
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
много си *** Саше, дадох ти + да не се обезкуражиш
25
6
 
10
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НА АВТОМОБИЛИТЕ с газова уредба е вписано в големия талон, за вида на горивото- бензин/газ. Който няма такава регистрация е нарушител.
24
24
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ами то аз затова карам дизел. Дизелът няма палене!Самият принцип на действие на дизеловия двигател е такъв, че горивото не може да се самозапали, освен ако не е умишлено.Дизеловият двигател затова има подгревни свещи и много як метал на цилиндрите, защото паленето става само с високо налягане и температура.Не случайно военните моторни превозни средства, коли, верижна техника и т.н. са с дизелови двигатели.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наколко пъти минавах преглед на АГУ,изразява се в лепене на стикер за 30лв на бутилката( по памет )... толкова за прегледа, пълна пародия. 160хил. нямали лепенки на бутилката други 2мил нямат катализатор.
22
7
 
50
 
! Отговори
хахаххаха преди 6 години
Само да добавя за това че са "БОМБИ" пълна глупост и некомпетентност от страна на автора .Газовата бутилка е много по здрава от резервоар ,тя е метална не е от пластмаса ,винаги се пълни до 80% , има предпазни клапани за освобождаване на налягането и при пробив не гърми а изпуска газта .Проверил съм всичко преди да ползвам газ не съм самоубиец .
21
1
 
13
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
Не е вярно написаното в тази статия,както и повечето коментари.Ако се Разреши на пунктовете за технически ппреглед поне на 2-3в даден град да узаконяват и вписват в досието на колата тази допълнителна екстра няма да се стига до това нещо.Сега в момента е само при първоначална регистрация вписването и,както преминаването на специален преглед на определен 1 пункт и то в най голям град или смяна на талон.Това води до губене на време на собственика и бъркане в джоба му допълнително и излишно
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна лъжа прегледа е включен към ГТП-то тогава излиза, че половината коли са без ГТП. Целта на статията е да предизвика съмнения относно газовите уредби понеже автомобилите (те никак не са малко) с такива не отделят така наречените прахови частици и "авторитетните" фактори увисват като говорят на ангро колко замърсяват автомобилите .
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ьде сега нов бръснич за народа пак.Нови глоби другите цени ни са малко. Пред новогодишно и след новогодишно сума милиони се раздадоха . Кошницата се изпразни.
18
4
 
47
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
Чудят се как да ни доят още , но няма да се сетят да направят облекчения за колите с газ нали сега реват за екология.За мен колата на газ е едно прекрасно нещо.По евтино излиза на газ от дизела ,по евтина е за поддръжка кола на газ от дизела и по екологична от него.
17
4
 
44
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Дрън-дрън. На фона на толкова бомби с допълнително монтирана АГУ, взривовете се броят на пръстите на едната ръка, ако има и толкова... Да не би годишната печалба на Лукойла е по-малко от очакваната, че пак излизате с теорията за бомбите?
16
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е що за държава е това - всяка втора кола да е с нелегална газова уредба???????????Какво има да се коментира - манталитет, вечно да се заобиколи закона.Ще си бъдем вечно в задния двор. С масово хитреене - полет до Луната...
15
3
 
33
 
! Отговори
:) преди 6 години
Хахааа,Не карам на газ, но като се има впредвид как се минават прегледи за газовите уредби е все тая дали си законен или не.Същото се отнася и за ГТП за превозните средства, всичко е пълен фалш и събиране на такси....
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години се минаваше преглед отделно само за газовата. Сега се минава преглед когато се минава на целия автомобил, но никой нищо не гледа.
13
1
 
44
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Кола работеща на газ на Евро колко отговаря след като не отделя,, финни прахови частици,,?Статията е поръчкова,дембелите се чудят какво да измислят.Моя автомобил е с дwe горива. При регистрацията В кат ми беше отказано вписваненв гол талон,въпреки офиц.документи при първата регистрация че моделът е фабрично произведен така.Еее..... П
12
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е само едно заявление без такса и без опашки, с удоволствие ще се разходя до КАТ. Пък като по чудо може и онлайн да го направят. А иначе колегите са прави: мога да твърдя, че изобщо не карам на газ, макар и колата да има уредба. Справедливо е и да се въведат данъчни облекчения и безплатно паркиране, защото колите на газ са по-екологични дори от електрическите - монтирането на уредба е много по-щадящо за ок. среда, отколкото производството на цяла нова кола.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната *** статия! Явно автора никога не е минавал на ГТП ,камо ли с кола на газ да види каква е пародия на преглед!
10
4
 
33
 
! Отговори
BB преди 6 години
До Дядо130Не са само 240 има и около 500 мало-ни журналисти като този дето е писал това които пригласят на еничарите
9
4
 
60
 
! Отговори
А преди 6 години
А нещо данъчни или други облекчения за автомобилите с АГУ няма ли да има? Нали сте много загрижени за екологията?