Споделени е-мобили – срещу мръсния въздух в София!

Услугата вече е активна, 27 са колите, които могат да се наемат
25 яну 2018 08:08, Петя Славова
27

Задръствания, вредни емисии и повишени нива на замърсяване. Всичко това трябва да остане в историята с едно мобилно приложение.

Услугата за споделяне на автомобили вече е активна в София, а с нея създателите ѝ се надяват, че ще допринесат за по-чистия въздух в центъра на столицата, съобщава Bulgaria ON AIR.

Идеята за споделянето на електрически автомобили се заражда в Естония. Tака днес в центъра на София вече има 27 електроавтомобила, които всеки шофьор може да наеме.

Официална статистика за броя на регистрираните електрически автомобили у нас няма. В същото време търсенето на подобна услуга в ЕС се е покачило с повече от 50% за 2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тази идея се заражда в Естония..." - а в България подобни, но Юбър се забраняват със Закон!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
sasho преди 6 години
тея минути които ги е измислил нЕкой умник са предпоставка за ПТП - всеки ще бърза да мине с по малко минути ииии .....трЕбва на километър да е ,,а и можеше малко по евтинко да го направят за да има ефект
20
1
 
1
 
! Отговори
korween преди 6 години
До АнонименПървите 12мин, са ти 3,49След това е по 0.29лв на минута, как изчисли 15-20лв. точно?
19
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 6 години
А защо в Естения цената в по-ниска от тази в България?
18
0
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
До сиднейАвcтaлияОще ли мечтаеш за яхта и де се возиш на нея с вино в ръка и мадами наоколо седейки в кашона под моста Харбър Бридж? Мечтай си,никой не те спира да ги наблюдаваш преминаващите яхти в залива. Докато аз тук се радвам на Ленд Роувър и си бръмча
17
1
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Напротив мъглата играе голяма роля, защото тя е задържащ слой, не позволяващ на прахта да се разсее в по-горните атмосферни слоеве. Така че да мъглата е големия проблем, а тя се задържа защото софийско поле е котловина в която "вентилацията" е доста слаба.
16
4
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Мъглата не ти е проблем, това си е нормално нещо, проблема е ако във въздуха имаш прахови частици които дишаш, защото ти се натрупват в белите дробове, от там идват една дълга редица заболявания.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До И какво?!На мен ми е интерсено кой ги определя тези норми от 50 мкг/м3 и на какво точно основание. Дори в София да няма нито автомобил, нито един димящ комин запрашаване пак ще има и пак ще има мъгли. Очевидно трябва да се изгради един стъклен купол в който да настаним всичко зелени глезльовци.
14
4
 
12
 
! Отговори
крундел преди 6 години
Всички да са с електромобили ще се получат няколко ефекта:1. тока ще стане скъп2. ще има леко режимче, щото трафовете няма да издържат3. никакво забележимо спадане на ФПЧПричините за ФПЧ са: 1. немиене на улици с години; 2. пълнене на дупките с варовиков трошляк, който е лек и мек, като се разпраши от гумите и лети навсякъде;3. строежите и разбитите улици, превърнати в насипани с асфалтов торшляк пътеки; 4. едни "хора" дето горят всичко, което намерят, особено гуми заради ръждъта...
13
0
 
8
 
! Отговори
Мобилно... преди 6 години
...приложение премахва задръстванията?Уаууууууу, колко хубава халюцинация!
12
1
 
10
 
! Отговори
И какво?! преди 6 години
Има все пак нещо смислено и то е споделянето. Бъдещето на общественият транспорт е индивидуален обществен транспорт, а не масов градски транспорт и споделянето е някаква форма на реализация на този бъдещ обществен транспорт.
11
5
 
6
 
! Отговори
И какво?! преди 6 години
Ако всички автомобили в София са само електрически, замърсяването с фини прахови частици, когато има наднормено замърсяване, направо "ще се срути" - от примерно 351 мкг/м3 при сегашните автомобили, ще стане 350 мкг/м3, ако автомобилите са само електрически. Максимално допустимата норма е 50 мкг/м3.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо не се бори, отделно това не е проект на общината а е проект на електромобилите за платена/безплатна реклама.Всеки срещу 3.70 може да се повози 12 минути в е-голфовете и другото е на минута.Рената не знам дали са за хората или са само за евро правителството...но като цяло ги виждам да ги пъркат на ляво на дясно, само проблема е че местата им за спиране са ограничени, а трябва точно на тях да ги оставиш.
9
13
 
1
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 6 години
Кой се вози в подобни консерви, какви са тия курници
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко много хубаво, но я кажете цената на тези автомобили за да стигнеш от краен квартал до центъра примерно? Кой може да си позволи да даде 15-20 лв в посока...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто оправете трагичните разписания на градския транспорт!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Къде прочете, че някой е против електрическите автомобили ??? Проблема е, че общинарите си затварят очите за истинските причинители и се набляга единствено на автомобилите като виновни.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната измислена статия от измислени журналисти слугуващи на властта която упорито си затваря очите, че основния проблем не са автомобилите, а отоплението на твърдо гориво.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
основния причинител на замърсяване на въздуха с прахови частици е отоплението на твърдо гориво, стига глупости автомобилите се движат целогодишно, но такова превишение като през зимата няма! това доказва, че не те са основния виновник. общината обаче отказва да проумее фактите и симулира дейност с безмозъчни мерки в центъра, когато проблемите са в други квартали.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо просто не се качат на автобус?