E-мобилите в България нарастват с над 50% годишно

Стават все по-достъпни, а станциите за зареждане – все повече
31 яну 2018 13:00, Екип на Bloomberg
40
E-мобилите в България нарастват с над 50% годишно
Снимка: Reuters

Броят на електромобилите в България учудващо нараства с над 50% на година. Да, в началото абсолютните числа бяха близо до нулата, но сега вече говорим за цифри от 500, 700, 1000 електромобила.

Това посочи Илия Левков от "Индустриален клъстер Електромобили" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на госта в студиото електромобилите стават все по-достъпни, а станциите за зареждане – все повече и повече. Похвално е и че вече у нас, поне в столицата, има проекти за споделено пътуване с електромобили.

Левков даде и пример за ефикасността на подобен род превозни средства – 100 км. градско шофиране в град като София би излязло на човек около 2,50 лв. ако зарежда електромобила си в гаража, а цената на експлоатацията на такава кола през годините е значително по-ниска от тази на конвенционална такава с двигател с вътрешно горене.

Разбира се, не бе подмината и темата за мръсния въздух. Според събеседника в предаването електромобилите не са панацея на проблема, а част от него. Истински ефективните мерки трябва да са комплексни, на държавно ниво – като например спирането на помощите, давани под формата на дърва и въглища, както и фокус върху чистотата на улиците, чиято прах е един от основните източници на фини прахови частици. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко бройки са продадени в България??Тесла всички модели продажби в Европа : 2013 г -4000 2014 г - 9000 2015. - 15000 2016. 15500
10
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ел. автомобили много чудо бре? От тези 4 000 000 автомобила които бълват пушек тези 500 автомобила са смешна цифра бе! Мен щеше да ме е срам изобщо да я споменавам. Но у селянин срам няма те са нагли и безочливи. Още малко ще ги изкара не 50 % а 100 %. По какъв критерии ги изчислява тези проценти нямам идея. Ел.автомобила с 650 лв. заплата никой неможе да си позволи. Даже неможе да го сънува не само да си го позволи.
9
1
 
46
 
! Отговори
Нито преди 6 години
дума - за експлоатационния срок на акумулатора, цената за подмяна и екологичното рециклиране на стария. Електромобилите все още са ПР акция, а не реална алтернатива. С електромобил пътят от София до морето ще бъде приключение. Повече смисъл виждам във въвеждане на електро-бусове в градския транспорт или примерно за да качват пътници на Витоша или на Банско, за лично ползване мениджмънта е прекалено сложен и не си заслужава.
8
3
 
48
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До zeusАйде да не заблуждаваме хората. В белите страни електромобилите се озсвобождават от местен данък за известно време или паркират безплатно в синя зона. Това го решава общината с оглед замърсяването.Ваучер или субсидия даваха в Германия за закупуване на нов автомобил, но това беше да се стимулира производството през кризата. Забележи те имат производство на автомобили! А ти искаш да караш нова кола с пари от мойте данъци!?Интересна логика.
7
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стика с тези проценти кажете колко са бройките. Защото увеличение от 20 на 30 е с 50%, а от 1 на 2 е 100%.
6
1
 
54
 
! Отговори
... преди 6 години
Ха ха! Електормобил! С моята заплата от 710лв. която е една от високите за моя роден град, аз не мога да си позволя кола на старо за 5000лв вие за електромобил ми говорите то най-евтините са по 30-40к и нагоре лв. Много е лесно като чета тука ей! Ей така става щтрак и електромобил щтрак и на карибите но най-често е щтрак и .... ***
5
11
 
41
 
! Отговори
Експертно становище преди 6 години
Тока ще става все по-скъп,тези с климатик и на парно минават два пъти по-малко! С други думи нищо не става, никаква ефективност!От дизела по-хубаво няма, за дълъг път и надеждност!
4
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В белите страни държавата те субсидира ако си махнеш старата кола и си вземеш електромобил"Тук държавата ти намалява данъка на колата, ако си купиш 20 годишен дизеляк, който пуши повече от пернишка печка.
3
7
 
52
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
Държавата не толерира масовото навлизане на е-мобили. Да дават ваучер от няколко хиляди лева или да намаляват данък доход за даден период.В България има ръст в продажбите, защото като цято тези автомобили са рядкост, а дебеловрати "бизнесмени" намират за престижно да купят Tesla за 300 000 лева.
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50% на година нищо не е . В Китай например нарастват със стотици проценти всяка година.
1
3
 
63
 
! Отговори
zeus преди 6 години
В белите страни държавата те субсидира ако си махнеш старата кола и си вземеш електромобил, тук такова нещо няма.