Volkswagen, моралът не може да бъде аутсорснат

Новият шеф обеща честност и откритост. Напразно!
1 фев 2018 14:20, Бойчо Попов
22
Volkswagen, моралът не може да бъде аутсорснат
снимка: Ройтерс

Направо можем да останем безмълвни пред това, което само за няколко години стори Volkwagen. Заедно с редица конкуренти най-големият автомобилен концерн в света е поръчал експерименти с животни и хора - в институт към Университета в Аахен е накарал 25 души в продължение на много часове да вдишват азотен диоксид. Изследователите са искали да проверят до каква степен газът вреди на здравето.

Малко по-рано VW вече бе попаднал под нова сериозна критика заради тест с животни, далече в пустинните на Ню Мексико. Десет маймуни са били затворени в стъклена клетка, в която са се изливали отработени газове от VW Beetle от 2015 г. и стар Ford (от 1997 г.). Учените са се надявали да установят, че маймуните реагират по-добре на модерния двигател. Вместо това обаче е отчетено, че при вдишването на газове от по-новия дизел са установени повече признаци на отравяне. Трите компании - BMW, Daimler и Volkswagen, са финансирали тези опити с общо 649 000 долара.

Още по темата

Какво още трябва да си позволи тази компания и кога най-сетне ще се поучи от грешките си?

През септември 2015 г. дотогавашният ръководител на Porsche Матиас Мюлер замести дългогодишния шеф Мартин Винтеркорн, който трябваше да отстъпи заради дизеловия скандал. Прокуратурата още го разследва.

Мюлер обеща промяната на културата в компанията, която бе спешно необходима. Винтеркорн и дългогодишният шеф на надзорния съвет Фердинанд Пиех оформиха VW в една йерархична компания. Мюлер излезе начело, за да промени това. Той обеща откритост и критично отношение към нарушенията. А какво излезе две години по-късно? Нищо...

Междувременно инициираните от германския автомобилен концерн експерименти вече взеха първата си жертва. Томас Щег, главният лобист на компанията и бивш говорител на правителството на Герхард Шрьодер, бе принуден да вземе отпуск с незабавен ефект, който ще завърши с добре финансиран договор за напускане.

В резултат на това Щег се хвърля като човешки щит пред Управителния и Надзорния съвет. Може би мениджърите на компанията си мислят, че щом аутсорсингът сработва при производството на калници и трансмисии, може да бъде приложен и за морала и благоприличието? Дано, но надали...

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: VolkswagenVW
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Гостилничаря преди 5 години
ВАГиналната компания е на клоаката в Европа по отношение на двигателите. Съвсем закономерни дизелгейти, лъжи със софтуера, оставки, скандали с вредни емисии. Който и да дойде начело на тази немска шитня, нищо не може (по-скоро не иска) да се промени там. TDI отдавна никой не ползва, само ВАГината иска да мине метър със старите си печки за да не влага пари в съвременни разработки. *** им кибичат по паркинги в пустинята в САЩ защото никой не иска трактори по улиците си там. Правилно!!!!!
14
3
 
5
 
! Отговори
Дизела преди 6 години
Ваг имат в цялата си история само два двигателя 1.9 110 коня и 1.9 ..90коня всичко останало е скрап
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дизела бил по безвреден :))Точно така, даже инстинктивно се усеща като видиш черните сажди:))Фв не струват, ама и някои хора не струват. Тези хора си вземат фв.
12
4
 
1
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Навремето като учех двигатели с вътрешно горене ни учиха че дизела е по безвреден от бензина.Сега го направиха по вреден с изчанчените си технологии.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Буря в чаша вода. Вярно е че тея експерименти са гадни, но никой не може да ме убеди, че масовите многолитрови камиони така разпространени в сащ са по-еколкогични и нанасят по-малко вреди на здравето от 1.4-2.0 двигателите на германците. Това като цяло е пародия и отчаяни опити на американците да догонят по някакъв начин немската автомобилна индустрия, а като бонус и да очернят. Дето се вика - вижда сламата в другия, ама не и гредата в своето око.
10
8
 
6
 
! Отговори
Д преди 6 години
До vw. След Тойота е VW. Не пререждай царя:) Тойота е номер 1 за поредна година.
9
12
 
9
 
! Отговори
Д преди 6 години
Абе не разбрахте ли, че мита за немските автомобили е разбит. В днешно време техниката е направена от онези с дръпнатите очички. Японските и корейските автомобили са много по-добри като качество и сигурност.Отидете в шокова зала и вижте как повечето пострадали от ПТП са с немски коли. С това качество и скъпи части само вманиачени будали ги купуват, което е добре за почитателите на истинските автомобили. Влезте в reliabilityindex и вижте, че най - нерентабилните автомобили са немските.
8
3
 
7
 
! Отговори
Това е по германски! преди 6 години
Няма промяна.Това го правеха навремето в Бухенвалд и Освиенцим. Edem das seine...
7
14
 
11
 
! Отговори
vw преди 6 години
VW е империя.Номер едно по продажби.Въпреки усилията на конкуренцията да ги "събори" от трона.
6
12
 
11
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Volkswagen е в устата на целиот свет!!!Това ми говори само за едно....ВЕЛИЧИЕ.
5
12
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ами който не харесва морала на Фолксваген,нека си купува американски таралясници,дето горят 15-20/100 и на всичко отгоре не вървят.Обаче са супер морални и екологични,ха-ха.На всички запознати е ясно,че това беше американска атака за сплашване на Германия.Колите в САЩ са поне две поколения назад,а читав лек дизел въобще нямат.То и производителите им на камиони са европейска собственост(почти всички).
4
0
 
19
 
! Отговори
Край преди 6 години
Моралът? Българския завод за дизелови двигатели - Вамо /варна моторс/ беше затворен защото правел двигатели перкинс които не са достатъчно екологични. - 300 български семейства без доход.Фолксваген излъгаха целия свят - последва НЕЩО.Морал... в другия живот.
3
2
 
8
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До 2Нищо не знаеш по въроса. А на фюрерът даже и cвиpкa не можеш да направиш
2
4
 
7
 
! Отговори
Нацисти преди 6 години
Явно въпросната фирма не случайно е била основана по заповед на Хитлер (Фюрерът).
1
4
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Мaйкa ви да eбeм и човешки бoклyци, само господ не натискате. Защото нито знаете кой е, нито какви са му делата.