Volvo се похвали с най-силната година в историята си

Шведите с 28% ръст на печалбата, най-вече благодарение на Китай
11
Volvo се похвали с най-силната година в историята си
Снимка: Reuters

2017 година e била най-силната година като продажби в цялата история на Volvo Cars, показва публикуваният отчет на шведската компания. Печалбата й също се е увеличила с 28% на годишна база, най-вече благодарение на засиленото търсене в Китай.

Volvo, която от 2010 е собственост на китайския холдинг Zhejiang Geely, отчита рекордна печалба за четвърта година поред. През 2017 оперативната печалба е 14.1 млрд. шведски крони, или 1.76 млрд. долара.

"Нашият бизнес се преобрази напълно от 2010 насам и сега набираме скорост за една фаза на глобален, устойчив растеж", коментира главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон при оповестяването на данните.

Главният източник на растеж за шведите е китайският пазар, където продажбите са се увеличили с 26% спрямо 2016. Общо за годината компанията е пласирала 571 577 автомобила, със 7% повече от миналата година.

Целта, заложена от Самуелсон, е до 2021 продажбите да достигнат 800 000.

Междувременно холдингът Geely купи 8% от производителя на камиони AB Volvo, някогашния собственик на Volvo Cars. Китайците са в процес на придобиване на акции и от Daimler с надеждата, че ако натрупат достатъчен дял, ще подтикнат германците към съюз в областта на електромобилите.

Още новини от света на автомобилите четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: продажбиVolvo
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7още един изпуснат от 4ти км... що не си идеш там да живееш като е толко убуу
10
1
 
11
 
! Отговори
Нямам думи.. преди 6 години
Ехееей, а аз съм изостанал и мислех че са шведска марка, т.е. качество преди всичко. То май вече всичко се "покитайчи". Наскоро сменях подкачваща помпа на Пежото-"оригинала" който смених, беше "Made in Italy"/assembled in Slovak Rep./ел мотор- Made in China. Сега ми дадоха една правена в Румъния с Чешки части за Бош-ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, нямам думи!!!!. Ако се счупи разчитам, че търговецът е добър човек????
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8така е брат, руснаците първи изстреляха летателен апарат в околоземна орбита, хора разхождаха из космоса пак първи, бтв, америте често им ползват транспортните услуги (с техни ракети качват товар и хора на МКС, напр.), саериозна ядрена енергетика и военно производство развиват, та ако си поставят за цел да правят и каруци, ще се справят, след като са овладели и развиват къде-къде по-сериозни технологии от правенето на каруци ;)
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Aми те така са от сто години! селскостопанска страна!колхозники ................
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лада се произвежда в 11 държави, но не там е работата. В момента руснаците произвеждат търактори, комбайни, строителна и транспортна техника като луди. На година се откриват 3 - 4 нови завода за селскостопанска и строителна техника. И 60% от тая техника е за вътрешния пазар. Да ви казвам ли за какво строителство и за какво развитие на селското стопанство сата дума? При това без евросубсидии мажат по цена, качество и екологичност!
6
7
 
14
 
! Отговори
Дино преди 6 години
Аз имам един въпрос. Защо пишете шведи? След като китаеца е собственик на марката.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Сигурно ги купуват за старо желязо както едно време се убиваха да ни купуват електрокарите а се оказа, че оловото в тях струва повече от електрокара.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото купуват предимно Лада Гранта . :-)
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее китаец защо не иска велика Лада Веста? :(
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо изненадващо Китай скоро ще мине САЩ по годишни продажби на нови автомобили.
1
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика Русия не се ли похвали с нещо? Или дори Рено-Нисан не можаха да им помогнат?