Rolls-Royce made in BG! Ще има ли автомобилен завод на BMW у нас?

Автомобилният гигант обмислял да стри завод у нас
Обновена: 9 фев 2018 14:32 | 9 фев 2018 14:15,
93
Rolls-Royce made in BG! Ще има ли автомобилен завод на BMW у нас?
Снимка: Reuters

BMW обмисля да премести производството си от Обединеното кралство и да построи автомобилен завод у нас. Във Великобритания баварците правят Mini и Rolls-Royce и търсят варианти за производството им другаде заради излизането на Лондон от Европейския съюз.

От Българската агенция за инвестиции потвърждават неофициално информацията, но отказват да коментират бъдещите инвестиционни планове на немския гигант в автомобилостроенето.

Преди месеци от BMW предупредиха за "настъпващ период на несигурност", но според тях няма да има незабавна промяна в операциите им на местна почва. Много условия за доставки на европейския пазар ще трябва да се предоговарят, заявиха тогава от BMW в изявление.

Още по темата

"Не можем да кажем все още какво би означавал вотът за нашите дейности във Великобритания, докато не станат ясни бъдещите регулации и законодателните разпоредби", коментираха от автомобилостроителя пред британски медии.

От BMW Group отговориха на запитване на "Монитор", че няма да коментират въпроса.

"Не можем да потвърдим информацията за планове за изграждане на завод на BMW Group в България. BMW Group се стреми към балансирана реализация във всички региони и в плановете си се ръководи от стратегията "производството следва пазара". Като световна компания BMW Group управлява 31 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави", се казва в отговора на германския концерн.

Според запознати и други производители, имащи заводи на Острова, като например от Япония, обмислят възможности за преместване на дейността си след Brexit в ЕС.

Вчера президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев обяви, че държавата планира да заяви на световните пазари, че иска фабрика за производство на автомобили. Според него делегация с министъра на икономиката Емил Караиванов начело ще посети най-напред Германия и Великобритания, а след това Южна Корея и Индия.

Преди време премиерът Бойко Борисов покани  да инвестира в производството на електромобили в България. Южнокорейският производител също обмисля да разкрие нови мощности или да премести част от производството си в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
19
 
! Отговори
До Трабанчето преди 6 години
еМИ имаме си Милиони ТЪРБАнтии като теб ,защо са ти повече !))
61
1
 
23
 
! Отговори
ТРАБАНТ преди 6 години
Не искаме завод на БМВ, искаме Трабант - върхът на социалистическото автомобилостроене!
60
5
 
19
 
! Отговори
gl_upavi h0ra преди 6 години
daj im da se oplakvat. rpurvo revat, 4e "nqmal0 proi3vodstvo v bg" Posle pust0svat, 4e BMW 6te pravi fabrika v bg. "ne bilo vu3mozno" idi, 4s gi ra3beri. Qsn0, 4e trudn0 se zivee, no t0va da 0tviknete da se radvate na hubavi ***...ne go ra3biram.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си как на изхода на българския завод на РР, Банев, Домусчиев, Диневи и Ветко Арабаджиев са се наредили на опашка и броят пари...
58
4
 
17
 
! Отговори
Поздрав с песента преди 6 години
Grata feat. VenZy & Mihaela Fileva - A Dano, Ama Nadali...
57
3
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
На гол тумбак, чифте пищови! Не Ролс- Ройс, а Трабант с газова уредба трябва да правим. Хем европейския пазар е гладен за малка и евтина кола, хем и туземното население ще може да си позволи нов автомобил на достъпна цена. Ролсовете само тиквите ще ги купуват.Сега някой джендер да не каже, че ще правим бомби за джихадистите! Не, излизаш от дома си с газовия котлон, мушкаш тръбата на газовия инжекцион в малката бутилка от котлона или направо в дезодоранта и тръгваш с *** газ като НСО!
56
2
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ако не им поискат твърде голям рушвет, може и да стане, да се правят Мини-та в България. Малко е твърде оптимистично, но дай Боже!Вече няма да искаме да караме баварец, а булгарец ... хахаха.
55
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ФактНе ни мисли .Няма ти да инвестираш.Който иска и може ще го направи.Ти мисли къде са промоцийте на кренвирши днес
54
5
 
31
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааааааа! преди 6 години
Тук хляб не се произвежда, а тези комунистически шизофреници говорят за БМВ !!! Пълни български нещастници !!!
53
6
 
23
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
В добавка към това брутална корупция, по-токсичен въздух в София и от град Припят корумпирана и безполезна съдебна система и пълна липса на държавност!Вземете една листа с имената на инвеститорите в България и можете съвсем спокойно да напишете отгоре: листа с най-големите де.или в Света!
52
2
 
27
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Абослютно съм съгласен! Високата цена на Ролс-Ройс идва от ръчно направените детайли, които никой не би харесал, ако са правени извън Англия, но Мини-то е друга работа. То си е стандартно поточно сглобено и не е нищо особено. В България реално има доста подобни производства и то доста успешни. Това обаче трудно може да се обясни на хора, на които основният източник на информация е вестник Стандарт...
51
9
 
26
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Кой би инвестирал в България разбита инфраструктура пълна липса на квалифицирана работна ръка "инженерите" скоби дет се вика не могат да разкрият!Застаряващо население и намаляваща раждаемост!Трябва да си оли.офрен да инвестираш в България!
50
3
 
21
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Щом АЗ никога не бих направил нещо такова , сметни много по умни хора от мене дали ще го направят :) bmw dot bat dot boiko - няма как да стане
49
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутикова марка като Ролс едва ли, но Мини защо не?И без това главите за двигателите им ги правят в Русе заедно с тези на БМВ и Ауди.Окабеляване, датчици, маркучи, седалки, амортисьори, кожени салони, таблото на S Klass е проектирано и се произвежда у нас.Защо да не можем да направим едно Мини?Захранваме поточните линии на Хюндай с режещи инструменти.Абе поне с Мини няма да е трудно да се справим.Аз много бих се радвал.
48
6
 
33
 
! Отговори
Malee преди 6 години
Стига само празни приказки и фалш. Щяхме да правим коли, кораби, самолети, совалки. Истината обаче е, че Бг си остава бедна и корумпирана с 0 възможност за реализация, ниски заплати и високи цени!!! Хубавите позии са за децата на мама и на тате, оправия няма, беззаконие, глад, смърт, катастрофи, 0 здравеопазване и грижа за хората! Ниски пенсии и живот в първобитното - печки на дърва, стари коли на битова газ, панелки на по 50 години!!!
47
0
 
28
 
! Отговори
инфо преди 6 години
Виетнам ще правят 500 000 бр. годишно свой модел автомобил, който ще е конкуренция на японските автомобили. Ние има да рупаме!
46
3
 
25
 
! Отговори
11 преди 6 години
Жълта новина. Те не са толкова глу-пави да дойдат тук където корупцията е като африка. После ще ги изнудват да им дават безплатни коли... Това са хора които мислят, не са глупави.
45
4
 
33
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Това в никакъв случай не може да стане в малката ни бедна корумпирана от всякъде страна! Имате думата ми!
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШоферАМи стана това, че пазара ги изхвърли.Няма желаещи да го купят, няма производство.Ти ка виждаш да има заявки за покупка при цена на пикапа Steedколкото на Тойота и Исузу?
43
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35То хубаво че имаме ниски данъци, ама в БГ няма да имаш майстор който примерно 30 години само е напасвал врати на Ролс-Ройс. Тези коли се сглобяват не просто от някакви случайни работници, а от майстори с дългогодишен опит и усет към качеството. Цели градове в Англия се хранят от заводи на Ролс-Ройс, и най-големият им бизнес не е с коли, а с реактивни двигатели за самолети.