Nissan, Honda и Toyota се изтеглят от Острова?

Японците са притеснени от Brexit и търговските бариери
11 фев 2018 17:46,
39
Nissan, Honda и Toyota се изтеглят от Острова?
Снимка: архив Reuters

Nissan, Honda и Toyota ще напуснат Великобритания, ако Brexit остави търговски бариери между страната и ЕС, предупредиха трите компании при срещата си с министър-председателя Тереза Мей. Японските гиганти допринасят за почти половината от общо 1.67-те милиона автомобила, сглобявани ежегодно в Обединеното кралство.

На срещата с Мей присъстваха президентът на Nissan Europe Пол Уилкокс, изпълнителният директор на Toyota Europe Йохан ван Зюл и шефът на Honda Europe Йън Хауълс.

Японският бизнес е инвестирал над 50 милиарда евро във Великобритания през последните десетилетия, след уверенията на поредица правителства от Маргарет Тачър насам, че ще им бъде гарантират свободен достъп до пазарите на Стария континент.

Миналата година Мей лично увери представители на Nissan и Honda, че излизането от ЕС няма да създаде препятствия за бизнеса им. Събитията от последните месеци обаче все по-убедително загатват, че бариери между Обединеното кралство и Евросъюза все пак ще има.

"Ако операциите във Великобритания спрат да бъдат печеливши, нито една частна компания не би продължила тези операции", заяви след срещата японският посланик в Лондон Коджи Цуруока.

Само в завода на Nissan в Съндърланд се произвеждат една трета от всички автомобили във Великобритания

Повечето японски и други чуждестранни корпорации настояваха за преходен период до 2020 година, в който Обединеното кралство да остане част от единния европейски пазар. Мей обаче бе категорична, че страната й ще напусне съюза през май 2019 година.

Японските производители имат и сериозен социален ефект на Острова. Nissan например чрез завода си в Съндърланд е най-големият работодател в града и околностите му. Парадоксално мнозинството в Съндърланд гласува в полза на Brexit в референдума, на практика рискувайки да прогони основния си източник на доходи.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: HondaNissantoyota
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
12
 
! Отговори
българина преди 6 години
споко те китайците ще построят 10 !
15
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като са гласували да са мислили, сега да си берат сами ягодите и доматите, а нашите работници да се върнат в БГ и да строят заводи на Хонда, Тойота и Нисан... англичаните да търсят Фараж и Джонсън - нали те им обещаваха просперитет при Брекзит, хахаха няма такъв майтап
14
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на великите британци. Сега може Нисан, Онда и То-йота да се преместят в България.Благодарим, че има и по-прости от нас, че иначе щяхме гладни да умрем, ако чакахме само на акъла на Тиквонтий.
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британците не ги мислете , има икономическа компенсация от родното им производство,просто ще се получи дисбаланст които с времето ще се уравновеси.Но е лошо някой да инвестира 50 милиарда и след това инвестицията да отиде по дяволите, но това са японски компании не британски.
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британците сами си го вкараха!
11
5
 
33
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Какво може да се очакваше да гласуват бивши рецидивисти, изнасилвачи и наркомани. Това е местното население на острова. Закопаха се сами, но жалко че от това ще пострадат всички сънародници отишли поради геноцида в България, даси изкарват прехраната там.
10
0
 
49
 
! Отговори
бай Митю с кофата преди 6 години
Нали е сигурно,че Кралството излиза от Митническия съюз?! Това означава вносни мита за всички коли произведени там и внесени в ЕС. Сега ония,които гласуваха за излизане от ЕС да идат да берат нарциси на мястото на нашите берачи. А нашите да се връщат тук да сглобяват Нисани и Хонди.
9
0
 
43
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 години
Всяка компания се изтегля от UK, никой не иска да плаща 3000 паунда като може да плаща 1000 евро.
8
2
 
59
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
О да, ако Терезката Мей се дърви на ЕС за правилата - ще им набият мито на колите. И както всичко е с много тънки маржове познай как япончик ще сгъне завода и айде някъде из Източна Европа :D A Мейката и другите гибони се дървят и постоянно поставят или безумни условия или мъгливи. Вече ЕС направи предостатъчно компромиси, време е за малко тояга. Да го д0хат гнусните Ингилизи - най-противната нация в Европа и троянския кон на уолстрийтското хоби!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ам брат за тва е тая ? Накрая на заглавието размърдай мозъка
6
3
 
31
 
! Отговори
лъжлива новина! преди 6 години
"Nissan, Honda и Toyota се изтеглят от Острова?"Nissan, Honda и Toyota НЕ се изтеглят от Острова, а ЩЕ се изтеглят от Острова , ако се създадат пречки за бизнеса им!
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се учудя, ако се преместят при някои бивши членове на СИВ доказали се, че имат подходящите кадри и разбират от производството на автомобили. За съжаление ние пак само ще гледаме и подсмърчаме.
4
4
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 1,"Само трябва под масата да пуснат няколко милиончета на едни хорица от село..."Това, че мислиш, че всичко в България става под масата е начинът ако ти си власт имащ какво би направил! Иначе няма разумно обяснени, не всички мислят по този крадлив начин.
3
4
 
39
 
! Отговори
японска от някъде... преди 6 години
Брат ми има Хонда сглоена в Кралството. 3 пъти са я дърпали пътна помощ, и трите пъти принудително, поради отказ да върви. Последно се влачи от Солун до София с 50-60 км/ч , пак повреда в компютрите някаква. Стоя седмица в сервиз. Преди японско беше като шведско-т.е. качество- не знам дали има връзка къде я сглобяват, но за мен кола дето има макс данък, макс каско и макс цена консумативи-не трябва да е така чуплива!!
2
3
 
57
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
И Тереза Мей, щяла да поставя условия на ЕС. Ша я нагънат като поничка!
1
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Японците да идват към БГ. Тук ще си произвеждат на воля. Само трябва под масата да пуснат няколко милиончета на едни хорица от село и няма да имат никакви проблеми.