Трябва ли да вдигаме чистачките през зимата?

Има и доводи срещу това, даже изглеждат сериозни
31
Трябва ли да вдигаме чистачките през зимата?
Снимка: AutoMedia.bg

В зимни условия и при очакван сняг много шофьори, след като паркират автомобила си, решават да "вдигнат" чистачките си, като ги отлепят от предното стъкло. Други обаче са точно на обратното мнение. Всички смятат, че са прави, но в крайна сметка някой бърка. Кой е той?

Практиката да се вдигат чистачките след паркиране на автомобила през зимата е въведена преди много години. Аргументите на шофьорите са ясни – вдигнатите чистачки не замръзват към стъклото, върху тях не остават лед и сняг. Следователно гумената им част няма да пострада при замръзване на предното стъкло. Освен това се намалява рискът от излизане от строя на целия механизъм, ако чистачките бъдат задействани, докато са замръзнали. Общо взето – логично обяснение.

Само че доводите срещу подобно действие също звучат доста убедително. На първо място редовното вдигане на чистаките и държането им в такова положение е вредно за целия механизъм като цяло. Разхлабва се пружината, която трябва да държи чистачката прилепнала към стъклото. Така след време се оказва, че гумената част не почиства както по-рано. И дори нейната смяна с нова не решава проблема по никакъв начин, тъй като пружините вече са увредени.

Всъщност опасността от увреждане на перата (гумената част) при чистене на лед е доста преувеличена. Този елемент се износва много по-бързо при контакт с пясък или други абразиви, които се полепват по стъклото по време на движение. А и така или иначе перата се налага да се сменят често. Така че "вдигането" на чистачките е доста съмнителен подход през зимата.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До Bay HoyЧовека кара кола за 500 лв. Купува си чистачки от 6 лв. Ако караш кола за 100 000, разходът от 150 лв. е незначителен и не е причина за мирън.кане. Сещаш ли се? Е сега, друг е момента ако караш кола, която преди 30 години е струвала 100 000. Ама то тогава и 20 лв за газ на баровеца-собственик, му се виждат много. Сещаш ли се?
29
5
 
28
 
! Отговори
Dardaman преди 6 години
Чистачките не е задължително да вдигаме по важно е да вдигнем нечии краченса в зимата на топло някъдде
28
0
 
10
 
! Отговори
Bay Hoy преди 6 години
До Анонимен 20Караш трошка за 500.00 лева - нормално е да си вземеш чистачки за 6.00 лева!!!Но.... има коли, чиито чистачки струват 150.00 лева комплекта - почти една трета от цената на колата ти.... Сещаш ли се ?!? :)
27
0
 
7
 
! Отговори
8 години преди 6 години
изкараха оригиналните чистачки на колата преди да ги сменя с нови за 16 лв.
26
0
 
9
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
Аз дори не мога да ги вдигна моите, пречи им капака на двигателя. Единствено май ако изкл. от контакт когато са в горно положение мога..
25
1
 
26
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Напишете статия трябва ли да вдигане гащите след ходене по-голяма нужда. Спорно е. Някои казват, че *** трябва да се проверява, други не.
24
1
 
3
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Вдигането на чистачките помага, не да не се развалят , а да чистят като си влезна в колата. Като иска някой да не си ги вдига , кво се оглеждаш в мойте
23
0
 
7
 
! Отговори
Енчо преди 6 години
По едно време нахлузвах едни найлонови торбички на чистачките, но от мързел се отказах...
22
7
 
6
 
! Отговори
Върл Левскар преди 6 години
Вдигнатите чистачки са с разтоварена пружина , което е плюс .
21
0
 
8
 
! Отговори
Жорко преди 6 години
До ВАЗха ха ха ха .... оправи ми деня! Благодаря! A blast from the past!
20
5
 
12
 
! Отговори
До Мечка преди 6 години
И образованието струва пари, но ти се е досвидяло.Или на баща ти.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начи като чета - ама кой как иска да го прави - един да дига, друг да не вдига.То чудо голямо за една пружина и един комплект чистачки от 6 лева.Голема дискусия.
18
7
 
8
 
! Отговори
ехо преди 6 години
До SsПич,изкарах 10 години с оригинални чистачки на колата -разбра ли ?
17
1
 
34
 
! Отговори
фифи перото преди 6 години
До Анонимен - колега, плясни топла вода на стъклото при -10 и гледай какво ще стане... аз лично не би хпробвал, предпочитам да си затопля стъклото по старомодния начин, докато работи двигателят... но все пак разни хора, разни идеали :)
16
0
 
31
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Анонимени с твоя метод съвсем спокойно меожеш да си пръснес джама :). Мечката е права ама ако не беше сгрешила думата - има си измислени химикали които премахват леда и няма проблеми. Пък к'во толкова - замръзнали чистачки - и тея от ЛЕВ-чето трябва да живеят - тези стъргалки за лед за какво са измислени?
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или пък си купуваш нова кола с отопляемо предно стъкло.
14
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най лесното нещо е да си свалите от вкъщи малко топла вода не вряла и чистачките стават като нови. Ако са замръзнали за стъклото което често се случва при голям студ поливате ги с топлата вода и се отлепват. Вдигате ги и почиствате стъклото от снега. Даже ако по стъклото има лед го поливате с топлата вода пускате чистачките до изчистят водата и всичко е ок. Или ще кажете кой ще грее вода пък да я сваля пък да полива много работа е! Да за мързеливите е прекалено много работа!
13
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А и не само...Друга потенциална опасност при вдигнати чистачки е да се изпуснат към стъклото, поради лошо придържане, или друг външен фактор. Крайния резултат в не малък процент от случаите е счупено стъкло! Така, че по-честата смяна на перата не е чак такъв проблем. :)
12
3
 
23
 
! Отговори
Ss преди 6 години
Толкова писане на глупости за 5лв и двете чистачки които карат 2 зими и даже с тях си стържа леда ситрин :)
11
6
 
22
 
! Отговори
До Мечка преди 6 години
за кво ми е да си замразявам стъклото???