Искаш шофьорска книжка. Не стъпваш в КАТ?!

Проект иска документите да обработват автошколите
10 мар 2018 09:00, Петя Славова
24
Искаш шофьорска книжка. Не стъпваш в КАТ?!
Снимка: архив, Булфото

За издаване на шофьорска книжка вече да не се ходи в КАТ, а документите да се обработват от автошколите. Това предложение е включено в проект на дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерския съвет за опростяване на административни процедури, пише "24 часа".

При покупко-продажба на автомобил да не е нужно нотариално заверен договор е друго от предложенията. Анализи установили, че България е една от малкото държави в ЕС, в които има такова изискване.

Предложенията на дирекцията трябва да бъдат финализирани и представени пред правителството до юни тази година, каза шефът на "Модернизация на администрацията" Красимир Божанов. Междувременно в МВРН се работи по разпределянето на сегашния Закон за движението по пътищата на 3 отделни закона, така че някои от предложенията можело да залегнат в тях.

Услугите на администрацията да бъдат организирани на принципа на епизоди от живота или бизнес събития, предлага още проектът на дирекцията. Такива "епизоди от животаИ" били примерно раждането на дете, приемане в детска градина, сключване на брак и пр.

Този принцип означава, че всички документи, свързани с едно събитие, се подават и получават на едно гише. Примерно още в болницата ще се приемат всички документи, свързани с раждането на детето, пак оттам ще се и получават", обясни Божанов.

Около 800 услуги, за които в момента гражданите и бизнесът ходят от гише на гише, могат да станат вътрешни, т.е. администрациите да си искат документите една между друга, съобщи консултантът по проекта Елеонора Сергиева.
Сдружението на общините пък предлага въвеждането наценови таван и уеднаквяване на процедурите във всички общини.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И сега шведите получават книжка без да стъпват в КАТ и в учебна кола
18
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
До Щирлиц

Не си разбрал.Няма да се нареждаш в КАТ на безумни опашки за да си вземешСУМПС-то.Никой не е казал че няма да има курсове и изпити.Ако направят и прехвърлянето на коли да става в кметствата ще е много добре.
17
3
 
5
 
! Отговори
Асен преди 8 месеца
А чи ас и сега не настъпих в кат.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наложи ми се за кратко да работя на държавна работа. Незнам, защо това е мечта за мнозина. Ужасно. То е моткане, размотаване, лавче незнам как с този маниер и манталитет на работа ще станем нормална, модерна държава.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
...дирекцията "Модернизация на администрацията" на Министерския съвет...е подранила с първоаприлски.А ако това наистина е тяхно предложение значи тази дирекция е ИЗЛИШНА.Да се разпусне.А шефът и Красимир Божанов става само за работник в чистотата.
14
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 месеца
Автошколи!?Магазини за продажба на шофЕрски книжки,може и на прИмоция.Бог да прости късметлиите.На оцелелите честито,иде друг тираж.
13
2
 
11
 
! Отговори
Една кола... преди 8 месеца
...с най-ниските клас данък само за стъпи на асфалта , на собственика струва минимум 400 лева годишно. Това са таксите. Допълнително по средно 150 лева на месец за разходи по автомобила - това 2000 лева годишно. За 20 години това взема на човек 45000 лева или 20 хил. евра. Човек добре трябва да помисли преди да сложи толкова пари в такова безмислено нещо.
12
3
 
19
 
! Отговори
L. преди 8 месеца
Сега остана и ловните дружинки да почнат да издават разрешителни за оръжие и ще цъфнем окончателно.
11
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
В ЕС държавите нямало нотариално заверен договор при продажба на автомобил. Всяка държава има собствена специфика. Във въпросните държави надали има тлкова измами. Ако това стане тук гледайте бум на измамите. Просто някой те подписва. После, за да докажеш, че това не е твоята воля влизаш в безкраината процедура на досъдебното производство и безкрайно ходене по съдилища. И при сегашния ред доста хора реват, че са сдобили запорирани автомобили, защото нотариусите нямат задължение да следят за тов
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И КАК БЕЗ НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН ДОГОВОР!!!

НАЧИ НЯКОЙ МИ ГЕПВА ДОКУМЕНТИТЕ ПОДПИСВА МЕ И ГОТОВО КОЛАТА ЗА 20 БОНА Е НЕГОВА ЗА 2 БОНА ПЛАТЕНИ В БРОЙ И ВСИЧКО Е ЗАКОННО!!!
9
4
 
17
 
! Отговори
Нямам думи! преди 8 месеца
При това положение направо да премахнат книжките и всеки да има право да си кара каквото си иска. То дали си с книжка или без ще стане все едно...
И после що при нас загиналите и ранените при ПТП на глава от населението били най-много! Превърнаха ни в държава не от третият свят, а от четвъртия. Дори и в Африка няма такива държави, като нашата...
Разбира се всичко това е гарантирано от ГРОБ. Тея откакто управляват вече трети мандат ни заГРОБиха тотално! КМилиардите заеми нашите внуци ще плащат.
8
4
 
16
 
! Отговори
Нямам думи! преди 8 месеца
До сега в издаването и получаването на книжки бяха ангажирани 2 държавни институции ДАЙ за изпитите и протоколите и проверката за преминаването на КУрса и КАТ за издаването им. При 2 държавни независими уж институции корупцията и купените книжки беше на такова високо ниво, а си представете автошколите да се занимават с това каква търговия ще настане. Това нещо, който го е предложил няма акъл в главата. Вместо да затегнат положението при вземането на книжки те го отпущат още повече.
Нямам думи!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
v germania isdavat kniski ipasporti v obshtinata ,poliziata ne uchastva v igrata.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
даже що направо не направите да се внася една сума по банковата сметка и да ви изпратят книжката по някоя логистична фирма без 1 час шофиране а? Аман бе!
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Toва ще бъде началото на края! И ще се затрием по пътищата от хора с купени книжки.
4
2
 
34
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 8 месеца
Най-добре и безкорупционно ще е СУМПС да се получава срещу свалени десет капачки/поредни/ от лимонада на панаирджийско стрелбище.
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха, значи както и до сега. Искаш шоф.книжка - не стъпваш и в кола!
2
3
 
43
 
! Отговори
Иииии преди 8 месеца
нека корупцията да започнееее.......СЕГА!
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И не само това крайно време е при покупката на автомобил регистрацията, поставянето на номерата, първоначалните ГТП-та да се извършват от автокъщите, а КАТ да имат само контролни функции.