"Киа" с камера – КАТ връща снимащите патрулки. Законно ще е!

Отпада изискването за спецзнак, предупреждаващ, че полицията снима
12 мар 2018 07:10,
23
"Киа" с камера – КАТ връща снимащите патрулки. Законно ще е!
Снимка: архив, Булфото

Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да бъдат върнати скоро. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той уточни, че това са бъдещи мерки, които ще бъдат прилагани, но не уточни от кога.

Идеята за подобни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и започна да ги използва, след което обаче Законът за движение по пътищата беше променен и беше въведен текст, който задължава да има предупредителен знак при засичане на скоростта, което наложи демонтирането им.

Голяма част от старите патрулни коли "Опел" са с изчерпан ресурс и ще бъдат поетапно подменени. Той уточни, че не всички камери, които са поставени в тях, могат да бъдат инсталирани в новите полицейски коли "Киа". Те най-вероятно ще бъдат стационарни, като ще бъдат поставени извън автомобилите, затова и от декември м.г. тече процедура за купуване на такива камери.

Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче парламентът отново промени закона.

Сега в наредбата на МВР, с която се определя как се извършва пътният контрол, няма изискване колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано само, че камерите се монтират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава възможност да се снима и от движеща се кола или мотор. На практика това значи, че устройството може да бъде монтирано във всеки автомобил, който по документи се води на МВР, но иначе няма никакви отличителни белези, пише "Сега".

И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
5
 
! Отговори
BG преди 6 години
До 16 - ами 18 ти е отговорил много правилно. Най - пресния ми детски спомен от комунизма бяха магазинерките. В моето детство те бяха "вещиците" :) Само че като дойде лошата демокрация, това което помня че тези вещици изведнъж станаха от любезни, по-любезни :) Помня как на село се чакаше по 3 часа на опашка за ... боза която се караше само във вторник - и то беше една боза, ама си беше едиственото сладко за децата!Ама сега другарите, като ви гледам как пазарувате в моловете - друго си е, а ?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора!Не виждате ли ,че единствената цел на мутроченгесарите е да дерат народа с глоби за да се пълни окрадения бюджет на мизерната ни държавичка!Производство и икономика няма!Логиката е който кара кола значи има пари за глоби и трябва да издържа няколкото милиона на държавна ясла!Дреме му на някой че еди кой си е карал с превишена скорост!Колкото повече такива..толкова по добре!
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкарайте всички измислени ограничения от пътищата. Започнете с наличните трафик камери да засичате Автомобилите от т. А до т. Б за колко време изминават разстоянието и на база това време пишете актове и глобявайте. Имате тряфик камери, какво повече ви трябва? Когато това стане факт никой няма да се "юри" като луд по пътищата защото ще знае, че стигнели в т. Б по-рано от необходимото време ще има АКТ.
20
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Най-добре ще е КАТ да се закрие като структура особено вредна за безпасността на движението. Навсякъде по света много добре се знае, че правилата се спазват само ако има контрол за спазването им. В България КАТ не извършва контрол, но и пречи за създаването на ефективна структура за контрол на движението. Всички промени във законите по предложение на КАТ винаги водят до по-лошо състояние.*Не знам дали е смешно или тъжно, но много хора вярват, че спазването на правилата зависело от шофьорите!!!
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На основните артерии поставяте измислени знаци за ограничаване на скоростта до 60 км/ч. и е шубраците се криете като мишки и снимате хората преминали с 80 - 90 км/ч. Голяма работа правите, големи нарушители ловите. Така не става с такива мерки ще се избиваме все повече и повече в изпълнените с дупки и необезопасени пътища. Нормално ли е на всеки един километър да има по едно ограничение извън града?
18
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ред и какви закони е имало през комунизма, че нещо не се сещам!!! Реда беше ПОД ЩАНДА, а законите от тогава са два вида за наши хора и за останалите. Тогава за простолюдието беше гот да си тираджия, магазинер, келнер на Златните, интелигентна работа!!! За тия по институтите - пАри нема, обикновени нУчни работници...
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посочете ми една единствена реформа в КАТ за последните 27 години!Единственото, което се върши е "доразвиване"на хранилките!
16
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BGНе знам на колко си години НО само да ти кажа, че при комунизма имаше ред и закони а сега е пълното безхаберие, неграмотност и престъпление.
15
0
 
28
 
! Отговори
MAD преди 6 години
САМО КАМЕРИ СЕ КУПУВАТ , КАМЕРИ СЕ СМЕНЯТ НЯКОИ ОТ ТОВА НЕ КАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО ПРАВИ ПАРИ ОТ ТОВА
14
11
 
8
 
! Отговори
BG преди 6 години
До 11 - сега какво те мъчи бе другарче, един път - що полицаите имали камери, сега пък - що нямали на реверите ?! Сега, знаем че *** сте шизофреници от всякъде, ама поне не си пишете глупостите да ви ги четат хората. Казаха ти го вече - *** в други демокрации да видиш що значи "полицейска" държава ! Тука комунизма научи хората на пълна безотговорност и безхаберие
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората на запад те снимат по "суша, въздух и вода" и пращат глоби по пощата , защото тези камери трябва да им се избият парите.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това любимата ви Русия бе, боооклук! Напиши кога твойте герберски полицай ще имат камери на реверите както полицаите дори в чили вече имат! Щото ми писна да ми викат сега кво праим!
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за това кат да не спират нормално движещите се автомобили. Кат трябва да спират само нарушаващите закона автомобили а спазващите закона нетрябва да ги спират, защото им губат времето.
10
0
 
40
 
! Отговори
BB преди 6 години
А колко безмислени ограничения има така наречените хранилки
9
3
 
18
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Като имаш проблем с демокрацията в България, отиди и живей в демокрации като Германия, Швеция или САЩ и там си позволявай да нарушаваш законите. Жив и здрав да си!
8
2
 
67
 
! Отговори
:):) преди 6 години
защо полицейската камера има доказателствена тежест, а тази в къщи заснела престъпника крадящ няма, другаря министър да каже...
7
14
 
33
 
! Отговори
BG преди 6 години
До 5 - шофирам всеки ден по около 100 че и повече километра, иначе в какво сме се превърнали другарю - в това че всеки.... кара с 200 км/ч при ограничение 60 ! И всеки ден има пребити и ранени от катастрофи ! Ако КАТ не взимат мерки - демокрацията лоша, когато КАТ вземат мерки - пак демокрацията лоша ! Точно така трябва да бъде ! Като си караш по правилата - къде ти е проблема ?! Като искаш да караш на шише водка или Боряшник - ходи в любимата ти Русия
6
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този ред на мисли, нека и записи от видео регистратори и камери за наблюдение да имат тежест като доказателства в съда. КАТ снимат без съгласие и после честитка, но обикновения българин заснема престъпление и после то не се приема от съответните институции като доказателство.
5
26
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В какво се превръщаме ? - в полиц. държава . Ми то не са камери, спирания без причина, всякакви проверки , заяждания. Демокрация по герберски.
4
1
 
51
 
! Отговори
BB преди 6 години
До АнонименСпоред мен камерите трябва тайно да снимат вишите политици и държавни служители при които самосъзнанието отдавна е много под санитарния минимум шофьорите са ангели в сравнение с тези меко казано крадци