Самоуправляващ се автомобил уби пешеходец в САЩ

Компанията замразява изпитанията на автономните возила
20 мар 2018 09:40, Елка Василева
22
Самоуправляващ се автомобил уби пешеходец в САЩ
Снимка: БТА

Безпилотен автомобил на компанията Uber Technologies блъсна жена, която почина впоследствие. Заради инцидента Uber спира тестването на самоуправляващите се автомобили, докато се води разследването, съобщи Блумбърг.

Фаталният инцидент в неделя вечер в Темпи, Аризона, е първият, при който загива пешеходец при катастрофа с безпилотен автомобил. Тези превозни средства се тестват в целия свят, а случилото се може да попречи на усилията за бързото въвеждане на новата технология в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Жената пресичала пътя, когато автомобил на Uber, който бил в режим на самоуправление, я удря, уточниха от полицията в Темпи.

Зад волана е имало оператор, допълва Асошиейтед прес.

Жената била закарана в местната болница, където починала от нараняванията.

Катастрофата е станала по вина на загиналата пешеходка, съобщи междувременно вестник "Сан Франциско кроникъл", цитиран от ТАСС. Местният ежедневник цитира полицията.

По нейна информация автомобилът марка Volvo, който не е намалил и е блъснал жената в неделя вечерта, е бил оборудван с минимум две наблюдателни камери. Полицията е проучила видеозаписите, от които е станало ясно, че пешеходката е изскочила пред колата напълно неочаквано. Тя е стигнала до извода, че дори за шофьор би било сложно да избегне фаталния удар.

Това е първият смъртен случай, причинен от самоуправляващ се автомобил, отбелязва Ройтерс. Агенцията определя инцидента като потенциален удар за тази технология, която се очаква да трансформира транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива инциденти ще има и за в бъдеще. Това едва ли ще спре прогреса. Имало е хора които са искали да се забрани и парната машина защото на страничните наблюдатели щяло да им прилошее от високата скорост, или пък че плашели кокошките и те спирали да снасят или че предизвиквали пожари. Това е бъдещето.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има зона в която автомобила не може да спре каквото и да прави водача или автопилота. Ако някой е решил да се самоубие и се хвърли пред колата ти нищо не можеш да направиш. Явно че случаят е такъв.
18
2
 
4
 
! Отговори
Мики Маус преди 6 години
Rammstein - Amerika
17
5
 
16
 
! Отговори
българина преди 6 години
Сега кой е виновен? Пълна глупост са тези брички
16
5
 
13
 
! Отговори
@ преди 6 години
Българин да даде пари за самоуправляващ се автомобил? Е сигурно има и такива, но ще се броят на пръсти.Друго си е 10-20 годишна джипка Ауди, БМВ или Мерцедес, с тъмни стъкла, лети джанти, турбо фолк на макс, да пилиш гумите пред блока или караш с 200+ по междуселски път!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България, ако се пуснат самоуправляващи се автомобили, ще загиват не само пещеходци, но и пътниците на тези автомобили. Може би след време, когато технологията се усъвършенства ще има възможност да се внедри и тук при липсваща маркировка, дупки, неправилно поставени пътни знаци, дървета и храсти стърчащи на пътното платно, неточни навигационни карти, липсваща трафик информация.....Колата ще моли да поемете управлението :)
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност ако всички автомобили в Бг са автономни смъртността ще е мноооого по малка от сегашната .Въпреки че българопитека е най-добрият шофьор в световен мащаб.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо не е пешеходец, а велосипедист, второ не автомобилът я е блъснал, а тя се е хвърлила неразумно пред него. Иначе новината е почти истинска, само има малко разминаване във фактологията.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е Нали точно от техните камери се вижда как минава през главата на жената? Какво повече трябва да се види?!
11
1
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
А не допускате ли, че точно този автомобил има маса камери и всичко е записано и може да се провери? Има един куп организации, заинтересовани от провала на Юбер, така че ако е имало за какво да се хванат, са щели да го направят.
10
1
 
19
 
! Отговори
До Burzum преди 6 години
Така казваше и дядо ми преди 30-40 години.,,Щели сме да се виждаме като си говорим по телефона.Няма да стане ,фантасмагории". А то виж получи се .А някой да каже възможно ли е да има интернет?Май е възможно.Човешкият ум е всеобхватен. Човешката г.л.у.п.о.ст също./не визирам теб/ Ще поживеем ще видим,но принципа ,,няма да стане"е ,,загинал" още щом човек е излязъл от пещерите.Аз съм на 70 години и бая невероятни неща станаха пред очите ми.А какво ли ще е след 50г.,някои ще го видите.
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Uber лъжат, човек поне би опитал да спре, а това я удря и после минава през нея и я прегазва и с предните и задните гуми. Ама нали са монополи за тях може
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросната жена е вербувана от ФСБ ,и даже лично от Путин,за да се самоубие и да провали новите технологии в автомобилостроенето!
7
25
 
15
 
! Отговори
Понс преди 6 години
Голяма завист ви тресе братя българи, голяма завист...
6
10
 
26
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Няма да стане тая работа със самоуправляващите се коли....изкачат всякакви животни ,дупки и така ...и кого ще съдят сега ,софтуера ли?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Най-вероятно да е така. Ама не мога да си представя какви "каваци" е трябвало да прави, че да обърка машинката.
4
17
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
В САЩ е нормално хората да се избиват един друг, затова и машините така ги произвеждат!
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха Пак замазаха случая, нали по цял ден с това ми ги рекламират колите по телевизията, че имат сензори за авариино спиране при внезапно появили се препядствия на пътя, а сега ми обясняват как най-новите технологии са неспособни да спрат навреме и ,че "дори за опитен шофьор щяло да е трудно" -напротив , аз като вляза в кръговото гледам шофьорите и по изражението им ги усещам , също и като пешаходците, несъзнателно им предвиждаш реакциите,
2
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 процента жената е виновна. Допускам и подкрепям, че машината и/или софтуера е бо безопасна от човек, по прецизна и по нерискова.
1
14
 
28
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Елон Мъск ще прати краварите на Марс там няма да ги блъскат самоуправляващи се автомобили.