Е-автомобилите еко, а? Нека не се самозалъгваме!

Защо и кой крие цялата истина за електромобилите?
27 мар 2018 08:10,
97
Е-автомобилите еко, а? Нека не се самозалъгваме!
Снимка: flickr

Електромобилът ще спаси света! Екологично чист е: не изпуска отровни емисии. Никакви емисии всъщност - поради което няма ауспух. Електромобилът щади природата, безшумен е и не разхищава ограничените изкопаеми ресурси на планетата Земя. Наричат го "автомобила на бъдещето", който ще ни помогне спокойно да кажем сбогом на ковенционалния двигател с вътрешно горене и да го изпратим в музея на техническите открития.

Наистина ли е така? Защо премълчават другата част от приказката? Защо не казват цялата истина? Колко екологично чисти са електромобилите в действителност?

Времето на двигателите с вътрешно горене сякаш започва да изтича. Някои твърдят, че електромобилът ще се наложи само след няколко години. Има обаче и други мнения. "Дойче веле" ги представя.

Каква е цялата истина?

Още миналата година завесата беше плахо открехната от шведското Министерство на транспорта и Стокхолмския Институт за околната среда (IVL). Техните експерти са изчислили, че производството само на една зарядна батерия за електромобила Tesla S изхвърля в атмосферата забележителните 17 тона CO2! А това прави този "автомобил на бъдещето" не по-малко замърсяващ околната среда, отколкото един модерен бензинов или дизелов автомобил след пробег от 200 хиляди километра! Казано по друг начин: още преди да е изминал и един километър, този екоавтомобил вече е нанесъл на природата същите щети, каквито ѝ причиняват и колите с двигатели с вътрешно горене, но след дълъг пробег и много години експлоатация.

Но и това не е целият разказ. Казват ни, че можем да си зареждаме електрическата кола направо от мрежата - достатъчен е само един електрически контакт в гаража. Хайде обаче и тук да надникнем под повърхността. В Германия токът, който тече в мрежата, е произведен основно от въглища или природен газ. В България не е по-различно. А това ни дава основание да кажем на гордите собственици на Opel Ampera или Toyota Prius: И вашите модерни возила са не по-малки убийци на климата!

Ще мине още много време

Някои ден електрическите автомобили ще щадят истински околната среда. Но това ще е възможно едва когато сме в състояние да зареждаме батериите им с екологично чист ток. И когато за производството на самите батерии вече се използват възобновяеми ресурси.

Дотогава обаче ще изтече много вода, сигурно ще минат десетки години. И докато това не се случи, електрическите автомобили, които не нанасят никакви вреди на природата, за съжаление ще си останат само една илюзия. Колкото и някои да се опитват да ни убеждават в противното.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
18
 
! Отговори
Аууу преди 6 години
Да, то производството на конвенционалните автомобили е напълно екологично чисто с нула CO2.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
новината е политика за данъците!!!!!!! откъде се изхвърля отпадъка от тока????????
14
11
 
3
 
! Отговори
Alf преди 6 години
Имам електо велосипед, електромотоциклет и електрокола съответно с батерии на 6,7и8 год които в момента са на 60% от живота си и на 90% от капацитета им. Айде сега давайте теории еко ли са не са ли. лифепо4 4000лв струваха нови общо за трите мпс та
13
4
 
25
 
! Отговори
Край преди 6 години
Бъдещето е на транспорта със всякакъв вид гориво. Извън града с бензин и дизел, а в големите градове с ток и хибриди. Функцията на ел. колите е да изнесе замърсяването извън големия град. За това има смисъл от малки градски ел. коли с пробег по 100 -150 км. Колите на Тесла са безсмислени, още повече камионите му на ток. Да не говорим за кораб на ток.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анти реклама на Опел и Тойота.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...за рециклирането на батериите не се изискват толкова много усилия и не се замърсява вече толкова много околната среда..."Думичката "рециклиране" е хубава, наясно ли си с процесите зад това, конкретно за батериите? Въобще не е толкова розова работата според мен : )
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ел автомобилите не изхвърлят газове под прозорецът ти. По-добре замърсяването да става далчеч от градовете отколкото вътре в тях. Винаги има някакъв отпечатък в природата било от ел автомобили или дизел/бензин.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че има още 2 подробности: няма достатъчно количество добивани ресурси за да се произведат толкова много батерии, но трябва да се отчете, че вече веднъж произведени, за рециклирането на батериите не се изискват толкова много усилия и не се замърсява вече толкова много околната среда. Така че в Африка електромобили сигурно ще има следващия век.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май най-еко ще се окажат японците - изграждат вече мрежа за водородни клетки, а от мазда направиха революция с новия БЕНЗИНОВ двигател от серията Скайактив, който сваля разхода с до 30% като същевременно увеличава мощността и динамиката на автомобила.
7
4
 
0
 
! Отговори
Петър преди 6 години
До АнонименТочно така :)
6
18
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
Статия писан от човек който не разбира... :D
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой познат от Германия ми каза, че объркването там е тотално. Няколко от колегите му искат да си купят коли, но не знаят каква- дизелите ги забраняват, ако купят бензинова дали и тях няма да забранят, чиста електрическа е с малък пробег, а хибридите са скъпи. Когато едно нещо започне да се абсолютизира и се представя като решение на много проблеми както чисто електрическите коли в бъдеще ще се окаже грешка.
4
4
 
11
 
! Отговори
редактор преди 6 години
досега се имаше метален скраб и гуми а със ел. автомобилите вече ще има и какво още ....акумолатори които са екологично чисти?
3
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само това не ви казват. Колко тона алуминий и други метали има в перките - ветрогенератори, в слънчевите панели и тн? А пък те се добиват, топят и пречистват с ток. Който пък се прави с въглища. Ама иначе борим "глобалното затопляне", дето никой не го е виждал.Или просто отваряме производствено-икономически ниши за на"ште момчета.Тоя филм и стотина подобни на него сме го гледали вече.
2
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи снобарския електрокар Тесла не е точно екологичен а само една торба с пари хвърлена на вятъра за излъскване на имиджа.
1
8
 
35
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 години
Сетиха се глупаците да го кажат. 'Ми то не е далече от акъла. Ако искате да сте еколози - мятайте се на велосипеди или си купете кон. Ако искате да си прекарвате стока - волска каруца.