Продава се: BMW 507 на легендата Джон Съртис

Колата е купена нова през далечната 1957 г.
27 мар 2018 21:20, Красимир Ангелов
5
Продава се: BMW 507 на легендата Джон Съртис
Снимка: AutoMedia.bg

Покойният Джон Съртис е една от легендите в мотоциклетния и автомобилния спорт, а сега аукционната къща Bonhams ще продаде на търг неговото BMW 507, което той купува ново и запазва до смъртта си преди година.

Историята на колата е много интересна, състоянието й е отлично и това се отразява на цената – очаква се тя да стартира от около 2,8 милиона долара. Все пак е била притежание на единствения пилот, печелил световните титли в мотоциклетизма и Формула 1.

Съртис купува колата през 1957 година, когато е действащ световен шампион по мотоциклетизъм на писта в клас до 500 кубически сантиметра. През 1966 Съртийс печели титлата с мотор на MV-Agusta, заводският тим на компанията, притежаван от град Доменико Агуста. Няколко месеца след като печели титлата, Съртис попада на 507, каран от директора по инженерните въпроси на BMW Александър фон Фалкенхаусен, като двамата се срещат на "Хокенхайм".

"Фон Фалкенхаузен ме видя, че гледам колата и ме попита дали искам да я пробвам", припомни си преди години Съртис. "Покарах я и си помислих: Доста добър автомобил".

Съртис се връща в Италия при граф Агуста, който му казва, че иска да му направи подарък за спечелването на световната титла. "Веднага се сетих за тази кола и му казах, че искам едно от тези BMW-та. Естествено, графът ме попита колко струва. Когато му отговорих, че цената на 507 е над 40 000 долара, той определено се изненада неприятно.

В крайна сметка се разбрахме да си поделим цената на колата... аз отидох при Фон Фалкенхаузен, предложих му да поработя малко за тях, да участвам в развитието на някои модели на BMW и така си осигурих колата. Най-много ми хареса цветът, спомня си по-късно легендата.

След това успехите на Съртис с MV Agusta продължават – три поредни световни титли в клас до 500 кубика от 1958 до 1960 и три поредни световни титли в клас до 350 кубика – също от 1958 до 1960 година. От 1960 година стартира и кариерата на Съртис във Формула 1, която продължава до 1972, като той печели световната титла с Ferrari през 1964 година.

Съртис кара любимото си 507 цял живот, като често пътува с него от Англия до Италия и Мюнхен, поне веднъж годишно, за да бъде прегледана колата в Германия. Съртис често е заявявал пред британските медии, че на път за вкъщи е тръгвал сутринта от Милано и за следобедния чай вече е бил в Бромли, Кент. Един от любимите участъци на Съртийс в Европа е било минаването на прохода Бренер, като там той открива някои слабости на своя 507.

Още снимки и информация четете в AutoMedia.bg


5
Още по темата: BMWДжон Съртис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
от Ра$$ово Ломско преди 11 месеца
Красимир се е оплел нещо с датите яко!! 1966 спечелил титлата, пък за подарък през 1957 купил БМВ-то, па Съртис, па Съртийс.............
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
През левия, в деесния "ръкав" на панталона ни е...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И аз на прохода Бернар откривам слабости в колата. Винаги е така.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
LPG
1
0
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 11 месеца
Е, хубава работа работа, час и 20 минути няма кой едно мнение да напише за БМВ. Явно разумно е шофирал човека щом е доживял до старост с БМВ.