Нова мода – внос на съветски автомобили в САЩ

Кой и защо внася такива возила в Съединените щати?
3 апр 2018 09:25, Елка Василева
185
Нова мода – внос на съветски автомобили в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Първият и единствен съветски автомобил в САЩ дълго време бе една "Победа", вкарана от Финландия от американеца с одески корени Стенли Слоткин. Оттогава обаче ситуацията силно се е променила. Кой, как и защо купува класически съветски автомобили в САЩ?

Трудно е да се повярва, но съветските автомобили в САЩ са не просто местно явление, а зараждащо се движение. Клубът на съветските автомобили в Сиатъл има дори тематичен музей и е сред най-големите, също като обединението "СССРGarage" в Лос Анджелис. Постоянно се организират срещи в Ню Йорк и Чикаго, както и в Маями, Портланд и други градове, пише Лента.ру.

Интересното е, че само в 90 % от случаите собствениците на колите са емигранти от Русия и страните от Общността на независимите държави, а в останалите 10 % дори не говорят руски. Сред видните представители на това необичайно ретро-движение е Алексей Борисов, който е и основател на калифорнийския клуб "CCCPGarage".
Първоначално той купува в Сан Франциско кола УАЗ 469, а в момента има и ВАЗ-2106, ГАЗ-69 и мотоциклет К-750.

На последното изложение, наречено CCCP Car Show, в Лос Анджелис са се събрали 18 автомобила, а с всеки месец участниците в движението се увеличават.

Освен в собствените си автомобилни изложения притежателите на емблематични Волга и Жигули редовно участват и в общите сбирки на класически автомобили, където необичайната съветска техника попада в центъра на вниманието.

Трудно е американците да бъдат удивени с традиционните класически коли. В страната има огромен брой автомобили, които рядко се срещат и то от разнороден клас - от Ferrari 250 GTO до всевъзможни хот роуд модели (типично американски автомобили с големи двигатели, модифицирани за високи скорости - бел. прев.). Съветските машини обаче продължават да провокират въпроси.

Хората по улиците реагират особено силно на УАЗ, като един от местните автомобилни ентусиасти дори го сравнява с класически американски училищен автобус - същите неудобни седалки от изкуствена кожа, железен под и твърдо окачване, заради което понякога излиташ до тавана.

При съветските коли американците се учудват най-много от липсата на поставка за чаши, каквато при американските се появява едва ли не още през 50-те години. Трудно е да се обясни, че в СССР просто не е имало какво да се поставя там, а и в момента в Русия далеч не на всяка крачка има Starbucks.

Друга изненада е липсата при някои модели на облегалки за главата. С нервен смях хората питат и за въздушни възглавници.

Минувачите реагират на класическите съветски коли по най-неочаквани начини. Случвало се е хора да прибягват през четири платна плътен трафик, пренебрегвайки всякакъв ред и правила, само за да се приближат и зададат няколко въпроса.

На американска територия съветските коли попадат по крайно разнообразни пътища. Някои от тях идват от Канада, където чак до 1997 година се внасят различни модели, например Lada Niva, Lada Samara и 2106/2107.

Голям брой автомобили идват направо от Русия, Украйна, Беларус, Литва и други страни - по поръчка те пристигат с кораби в пристанищата на Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк и Маями, макар и не винаги в добро състояние.

Например неотдавна в Калифорния пристигна първият в щата ГАЗ 66. Колата е поела от Беларус напълно реставрирана, но пристига в Калифорния без бензин, с разрязани седалки и обшивка. Изглежда митническите служби са търсили нещо в купето и са се отнесли към товара доста грубо.

Цената на съветските автомобили в САЩ варира много силно в зависимост от състоянието и апетита на продавача. Цените на "Жигули" в музейно състояние могат да започнат от 8000 долара с доставка и митническо оформление и да достигнат 27 000 долара. Точно за толкова се продава в момента един ВАЗ-2105 от Масачузетс.
Същите продавачи разполагат с ЛУАЗ, ЗАЗ 968 и Москвич-2141 Aleco. Не се знае кой ще купи този шедьовър на автомобилостроенето за толкова пари, но практиката показва, че рано или късно се намира клиент.

Закупените жигулита трябва и да се поправят, като това често се прави от автомонтьори, работили с руска техника още по времето на СССР, преди да емигрират. Има такива, които се занимават с възстановяване на тапицерията на салона, има специалисти по боядисване и по механиката.

Такива автомонтьори в Лос Анджелис са малко, но засега силите им изглежда са достатъчни за колите на клуба. Съветските машини са твърде специфични, за да бъдат ремонтирани в американски сервизи - необходимо е да се познават нюансите на обслужването и поддръжката.

Съдбата на УАЗ-ките и волгите в САЩ в момента изглежда по-светла от когато и да било. При такова развитие на автомобилната култура темата за съветските коли ще придобива все по-силна загадъчност и ексклузивност. Кой знае, може дори да стане нова мода.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Интересното е, че само в 90 % от случаите собствениците на колите са емигранти от Русия" САМО.. лелеее :D Btw, чудя се обаче как са се излъгали тия руснаци да напуснат великата Съветска империя и да отидат в пропадналия "ФАЩ". Ми че то там нали е мизерия бе? Странно..
151
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 154 :Детройт е най-бедния град в САЩ и въпреки това е като Лас Вегас сравнен с гетото наречено Москва.Сравнявайте ПРосия с Уганда или Руанда ,но не наглейте да го правите със САЩ.
150
8
 
9
 
! Отговори
троби трола преди 6 години
Стига писа глупости бе боби,евтин ***.Глупост след глупост пишеш и само избягваш въпросите и си въртиш някви мантри дето са коя от коя по-смешна и нагла.
149
6
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Боби 148 Детройт закъса с авмобилната промишленост но хич не е призрак , а си е град та дрънка.
148
5
 
6
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Боби 135 Ми що се казва Грозни, като е толкова хубав?
147
2
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Боби 134 Боби , Австралия е в пъти по силна икономика от Русия , а нямат и метър истинска междуградска могистрала.Нали гледаш тираджии в пустошта по Дискавъри или не.Там на обикновен двупосочен асфалтов *** му казват магистрала. А земните им пътища са хиляди километри.
146
6
 
11
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
До Анонимен Американците имат пари и се чудят каква щуротия да направут та да изглеждат по различни.Кво да ги праиш, американци.Бъзикат се с руснаците .
145
4
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Точно Урал с кош имам предвид.Това е просто моторен кон - за товарене и бавен ход. Колкото Москвич е кола, толкова и Урал е мотор.
144
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Шоп 146Не отчиташ нещо МНОГО ВАЖНО. Китай има ДОЛАРИ В ИЗЛИШЪК. В МОМЕНТА КИТАЙСКИ ФОНДОВЕ КУПУВАТ РЕГУЛЯРНО АКЦИИ НА ВСИЧКИ ФИРМИ КОИТО РЕАЛНО ПРОИЗВЕЖДАТ ПРОДУКЦИЯ С ЦЕЛ - ПРИДОБИВАНЕ НА КОНТРОЛЕН ПАКЕТ РАНО ИЛИ КЪСНОВторото което правят е да ИЗКУПЯТ СТАРИТЕ ПРОИЗВОДСТВА ОТ ЗАПАДНИТЕ ФИРМИ - НЕЛЕГАЛНО ПРИДОБИВАТ И ТЕХНОЛОГИЯТА ДОРИ И ДА Е ЛЕКО ОСТАРЯЛА
143
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 140Я ти Умнико се разходи из ДЕТРОЙТ - Мисля по темата за градове призраци повече да не говоря.
142
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 144УРАЛ СЪС КОШ не САМО МОТОЦИКЛЕТ УРАЛЧЕТЕТЕ И ВНИКВАЙТЕ КАКВО ЧЕТЕТЕ БРЕ ХОРАДА РАЗХОЖДАТ СЕ С ВСЕ КОША НАСАМ НАТАМ ИМА И ТАКИВА МАНИАЦИ
141
3
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Друг запознаттехнологиите, ноу хау и абсолютно всичко е американско в тези компании. Намират се в България заради евтиния труд и евтин наем. Българи работят там та няма лошо все пак де. Но не е повод за гордост.-Същото се отнася и за Китай, но русофилите ни проглушихте ушите как китайците са стъпили на врата на САЩ.
140
7
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 140Пожарът в небостъргача "Грозни сити" е овладянНовината е от 2013 годинаИмали са време и пари и бизнес сгради на по 60 и кусур етажи да построятПрактически След двете войни в Чечня Грозни беше на 80% изравнен със земятаИзлагаш се кооолега
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Фактнай-популярни в Америка са мотоциклетите Урал с кош,има ги с хиляди. Ползват ги за офроуд...Глупости.Урал изобщо не става за офроуд.Само много големи безумци се прецакват да си купят Урал и после откриват, че тежи колкото 3 кросови мотора. Урал върви по равно и сухо, иначе го вкарваш в калта и там си остава. Произвеждали са го само за да натоварят и мотоциклетните заводи с някакво производство.
138
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До rzeМоя добър приятел получи обучение в САЩ от фирмата сиСлед семинара им бяха оставен 5 дена да разглеждатНаемат кола и 4 наши *** тръгват по пътищата на Хамерика да видят Гранд Канон. Отбеляза факта че няма голям няма малък град по този да го наречем туристически маршрут все се намират прословутите бездомни с прословутите колички. Е и естествено Латиноси дето КИБИЧАТ(чакат нещо) и те гледат някак странно(изглежда си е личало че не са месни моите хора)Мдаа Америка Туристически маршрут
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам един моксвич набор на боко Тиквата, ако го шитна в USA-то колко хилядарки в зелено мога да му взема?
136
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама уточнете че ако вземеш Жигулито ти дават 27 000 долара като бонус !
135
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разходи се вика из град ГРОЗНИ ХАХАХАХАХАКъде ви намират такива бе ?!?! Грозни лъха едновременно на ислям,комунизъм и мизерия отвсякъде,а най-хубавата кола по улиците е Самара Лада.Колкото забележителности можеш да видиш в Кърджали ,толкова и по руските градове.Я сега ти се разходи из Бевърли Хилс,Маями,Лос Ангелис,Лас Вегас и.т.н.. и ми кажи дали намираш разлика ?
134
6
 
9
 
! Отговори
до БОБИ преди 6 години
Какви ЖП линии и какви 5 лева бе ? С какво е свързан тоя въпрос ,че въобще го повдигаш ? Кой в 21 век в голяма държава се предвижва с влак ,че не ми е ясно ? В САЩ всички се предвижват със самолети,както и в Китай.Влаковете се използват за превоз на товари,но в Русия очевдино като няма пари за друго се возят и хора.
133
5
 
12
 
! Отговори
rze преди 6 години
До БобиТочно това е,че имам Гугъл и съм разгледал абсолютно всичко.В Русия не е нищо по различно от България например.Ако искаш да видиш нещо хубаво ,можеш да се поразходиш из САЩ,Дубай,Италия примерно,но за Русия да ми говориш е меко казано смешно.В Ирак можеш да видиш по хубави неща по улиците от колкото в Русия.