Tesla с проблеми: Не успя да изпълни целите си за Model 3

Компанията е произвела по-малко от предвидените автомобили
4 апр 2018 10:10, Бойчо Попов
27
Tesla с проблеми: Не успя да изпълни целите си за Model 3
Снимка: архив, Reuters

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc отново не успя да постигне собствената си цел за производство на внимателно следения от пазарите Model 3, който е по-евтин автомобил и според анализаторите е решаващ за дългосрочната рентабилност на производителя на луксозни електрически автомобили, предава Bloomberg.

Калифорнийският пионер в бранша е произвел през първото тримесечие почти 30 000 автомобила. Производството на седана Model 3 е 2 020 коли на седмица – за последната седмица на март. Tesla е предала 8 180 от седаните си през първите три месеца на годината, като е пропуснала средната оценка на анализаторите за около 8 800 бройки според проучване на Bloomberg News.

Всъщност компанията имаше за цел до края на март да произвежда по 2 500 коли от типа Model 3 на седмица. По-рано редица специализирани блогове писаха за пропусната цел, позовавайки се на вътрешен до компанията имейл на основателя ѝ Илон Мъск.

Въпреки провала Мъск обеща бързо ускоряване през следващите три месеца. Акциите на Tesla откриха сесията с ръст от 6,9% и нараснаха с 3,6% през деня до 261,53 долара за акция, като неутрализираха част от спада от 22% през март.

По-ниските от очакваното доставки и производство ще засилят дебата за способността на Мъск да отговори на търсенето и обещанието си да направи електрическите автомобили близки до масите. Увеличаването на ликвидния натиск и предизвикателствата при производството на Model 3 накараха Moody's Investors Service през миналата седмица да понижи кредитния рейтинг на автомобилопроизводителя, който сега има статут на „боклук“, добавяйки нова причина за разпродажбите на облигации на дружеството.

Според анализаторите в Jefferies Group LLC и Moody's се очаква Tesla да трябва да набере капитал в размер на 2 млрд. до 3 млрд. долара, за да продължи да увеличава производството на своя седан. Компанията заяви във вторник, че няма да е нужно „повишаване на капитала или дълга през тази година, освен стандартните кредитни линии".

„Ние продължаваме да вярваме, че производството на Model 3 ще даде отговорите, успокоявайки някои притеснения на инвеститорите около капитала, а нашите цели за производството и цената отразяват доверието в способността на Tesla да изпълнява обещанията си в близко бъдеще", пише анализаторът на Consumer Edge Research Джейми Албъртайн в бележка до клиентите си след публикуването на производствените данни.

Необезпечените облигации на автомобилната компания с падеж през 2025 г. повишиха цената си с около 1 цент до 88,125 цента , според данни от Trace за облигациите, след като компанията заяви, че няма да има нужда да набира повече капитал.

Компанията очаква производството на Model 3 да се ускори "бързо" през второто тримесечие и заяви, че ще произвежда по 5 000 бройки на седмица след "около три месеца".

Tesla е доставила 11 730 седани Model S и 10 070 спортни автомобили Model X, като в края на тримесечието в период на доставка на клиенти са 4 060 броя Model S и X. Допълнителни 2 040 Model 3 също са в период на доставка, пояснява производителят.

Още новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако все пак някой иска да си купи ел. кола ще е глупавоо да бъде именно Тесла.То не е само проектираш колата, трябва да може да я произведеш, доставиш, гарантираш обслужване и т.н. Все неща, които при Тесла не са на ниво. Докато бяха екзотични, работата бива. Станат ли масови - нещата се променят.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Въпреки провала Мъск обеща" - то това му е основното занимание- да обещава. Ама той не е глупав човека, милиарди изкара от обещания. Някои сега му се смеят, но ще дойде време и ще му благодарят за изобретяването на супер огнехвъргачките, които трябва да ни спасят, когато настъпи зомби-апокалипсиса.
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Е, по-добре изложби от варели, отколкото финансови мошенници! А това, че тоя маск използва СТАРИ РУСКИ РАКЕТИ за да прави "уж-нови".......това какво е??? ВИСШЕ МОШЕННИЧЕСТВО, ГРАНИЧЕЙКИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! И скоро ще видите ПЪЛНИЯ МУ ФАЛИТ!!! Ха-ха-ха.....тия, дето даже и на Луната не са стъпвали, щели да ходят на Марс!!! ПЪЛНИ МО-ШЕ-ННИ-ЦИ!!!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1да не съм чул нищо лошо за тричането !!!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
2
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тесла е пред фалит, балона спихва постепенно.
1
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие първо тези купете, Мъск да няма да си ги вре в дирника като не купувате царвули.На Мъск намерили кусури още ли тричате кучета и там един художник във Франция прави изложба от варели и отпадъци.