Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!

Автомобилите ни забравят за Париж, Брюксел, Мадрид...
6 апр 2018 07:45, Петя Славова
142
Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!
Снимка: архив, Булфото

Половината коли, които са регистрирани у нас, няма да могат да се движат в поне 50 града в Европа. Това са около 2 милиона автомобила, които нямат катализатори, замърсяват въздуха и не отговарят на никакви съвременни евростандарти, пише "Монитор".

Българските шофьори няма да могат да пътуват с трошките си в едни от най-посещаваните европейски дестинации като Париж, Мадрид, Атина, Брюксел, Антверпен, Гент, Мехелен, Щутгарт, Лион и др. Там освен старите автомобили в част от градовете са забранени и дизеловите коли.

Според статистиката на „Пътна полиция“ най-много са автомобилите у нас, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори в Източна Европа. Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобила никога не са имали катализатори.

Останалите пък са дизелови, които вече са забранени в редица европейски градове или просто не отговарят на никакви евростандарти.

"Движението на по-стари коли не се забранява от самата държава, а от общината на съответния град. Така редица общини взеха решение да не допускат на територията си по-стари автомобили, каквито са основно в България, за да не замърсяват въздуха. Особено големи глоби не са предвидени, тъй като има пропусквателни пунктове и колите просто не се допускат.

Ако все пак обаче някой успее да пробие, то го чака санкция от 100 до 1000 евро за повечето европейски градове", обясниха международни експерти, занимаващи се със законодателството, касаещо българските шофьори в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
2
 
! Отговори
Малкият Мук преди 6 години
То добре че ддс-то не е 100%,щот тогава щяхме да караме все сто-годишни, ,,трофеи,,.Ако искат да караме само 10годишни,да свалят ддс-то на20%. КАПИШ
129
0
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Моята е произведена 1983 г. и не е трошка, а Мерцедес 123 240D
128
3
 
12
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори в Източна Европа. Що за *** е преписал тази статия?Първият ми Голф2, произведен през 1989 имаше катализатор.Неграмотнико, банвай ме ,както правят в неграмотния ви сайт Днес.бг. , но това не променя истината! Фалшиви новинари сте вие!
127
0
 
13
 
! Отговори
Agenta преди 6 години
Първо е хубаво да се провери какво са забранили и после да се пишат глупости. Забрани ли са колите, които не покриват евро 2, а не дизелите.
126
2
 
4
 
! Отговори
hm преди 6 години
Пълни глупости майне статията.
125
4
 
7
 
! Отговори
До иван от лозене преди 6 години
"Нека и аз да взимам хиляда и косур лева заплата..."и кой ти е виновен, освен теб самия че не ги взимаш?не че хиляда и косур са страхотна заплата... толкова заработвах преди 15 години когато средната беше 500. Но не се примирих и отидох там където плащат
124
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вината е на ВСИЧКИ управляващи за последните 30 годиниУмишлено държат заплатите ниски и освен това с уникално безумни данъчни закони насърчават карането на 20+ годишни кокошкарнициДанъка за моята кола с евро5 е 250лв а на комшията с опел 1995 който бълва отрови като автобус е 30лв
123
2
 
6
 
! Отговори
Иван от лозене преди 6 години
Нормално с тези ниски заплати какво искат? Нека да взимам по хиляда и косур на месец ще карам по-добра кола и ще я поддържам нон-стоп ,ама аз взимам ***
122
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Илиан. Какви мерки бе аркадаш ? Спират да крадат, вдигат заплатите и спираме да купуваме на запада трошляците.
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям праз, че няма да мога да пътувам. Има самолети ако толкова заритам, но едва ли.
120
8
 
15
 
! Отговори
Трошката преди 6 години
Българите са най-големите пещерняци в цяла Европа...Факт!
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Илиян Нямаме необходимия стандарт за това
118
7
 
7
 
! Отговори
До Илиян преди 6 години
Не е глупава статията, нито авторката! Есенцията на написаното е да се започне и в България със съответните мерки, така че да отговарят МПС-тата на някакви норми поне близки до "белите" държави! Това е както за нивото на вредните емисии, така и за нивото на шум, безопасност и т.н.
117
7
 
15
 
! Отговори
Илиян преди 6 години
Глупава статия от глупава авторка!Колко българи са тръгнали с колите си към Мадрид,Атина или Париж...??
116
2
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
До 111 праведенБратче не че нещо ама пишеш на кирилица пак всичките ти "ч" са ти 4 -ки . Това чатене ви е..а мамата на писането . Или искаш да си интересен ?
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е проблем на КАТ и на нашите ппо автомобилна безопастност защо ги регистрират такива с печат на талона че колата е бракувана а нашите тарикати гледат да вземат парите това е значи за европа не стават а за българия стават уволниния трябва
114
0
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
112-Пепито е прав. Тези ограничения не се отнасят за чужденци, но срокът за пребиваване е 6 месеца. Заобикалят се с едно съботно - неделно излизане в съседната страна.
113
1
 
2
 
! Отговори
до Пепито преди 6 години
Пътния данък и застраховките са доста по-скъпи за старите автомобили, поне в Ирл. е така.А, иначе и тука си нормално си карат от 2003 и нагоре.
112
2
 
18
 
! Отговори
Пепито преди 6 години
Дрън дрън чи пляс.Преди два дена обиколих центъра на Мадрид и то два пъти.Колата ми е форд фиеста 2007 бензин.Никой не ми обърна внимание.Да не говориме че масово испанците си карат старите коли и то дизели.Тия новини не знам откъде ги измислят.Явно искат да се продават нови коли.Поне пишете че е платена новина.
111
3
 
16
 
! Отговори
Праведен преди 6 години
Бай *** си остана само един кух салатено-ракиен патриот дето само знае да се блещи на масата над салатата и ракията и 4Анийте с кюфтаци!!! Трябва и у4ене и работа Ганьоооо, не става само с реп4ене и Йедене!!! Хората ве4е колонии по Марс по4ват да правят, а *** още си играе на голем меринджей и се мисли за най-умен и красив и непобедим! Те кадърните и умни хора ве4е избягаха от абсурдистана и голяма 4аст от популацията ве4е е 2-3 ръка хора, идеални и за 2-3 ръка трошляци от бунищата на европа!