Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!

Автомобилите ни забравят за Париж, Брюксел, Мадрид...
6 апр 2018 07:45, Петя Славова
142
Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!
Снимка: архив, Булфото

Половината коли, които са регистрирани у нас, няма да могат да се движат в поне 50 града в Европа. Това са около 2 милиона автомобила, които нямат катализатори, замърсяват въздуха и не отговарят на никакви съвременни евростандарти, пише "Монитор".

Българските шофьори няма да могат да пътуват с трошките си в едни от най-посещаваните европейски дестинации като Париж, Мадрид, Атина, Брюксел, Антверпен, Гент, Мехелен, Щутгарт, Лион и др. Там освен старите автомобили в част от градовете са забранени и дизеловите коли.

Според статистиката на „Пътна полиция“ най-много са автомобилите у нас, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори в Източна Европа. Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобила никога не са имали катализатори.

Останалите пък са дизелови, които вече са забранени в редица европейски градове или просто не отговарят на никакви евростандарти.

"Движението на по-стари коли не се забранява от самата държава, а от общината на съответния град. Така редица общини взеха решение да не допускат на територията си по-стари автомобили, каквито са основно в България, за да не замърсяват въздуха. Особено големи глоби не са предвидени, тъй като има пропусквателни пунктове и колите просто не се допускат.

Ако все пак обаче някой успее да пробие, то го чака санкция от 100 до 1000 евро за повечето европейски градове", обясниха международни експерти, занимаващи се със законодателството, касаещо българските шофьори в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
0
 
! Отговори
патладжан от аврика преди 6 години
ГОСПОДАРИ НА ПЪТЯТА. Респект на най-респектирани хора в европа и света!
109
0
 
9
 
! Отговори
Един от всички преди 6 години
В България се събира *** от Европа. Коли втора ръка,дрехи,машини,от хранителните вериги също всичко останало и залежали се продава на промоции. Работи се на ишлеме за износ на ниски пари,а след години същите тези неща се купуват от българите на цена,която могат да си позволят.
108
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Е,и?
107
0
 
11
 
! Отговори
Кукуруку преди 6 години
Моят дизелов(Немски)автомобил,производство 1993г. ,е със фабрично поставен катализатор...😂 Явно заводът производител е изпреварил екологичните бъдещи технологии...
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям праз !Нали събрахте ламарините на Европа !
105
4
 
2
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Како,моята е с Евро 6 ! Нещо да кажеш ?
104
3
 
39
 
! Отговори
Край преди 6 години
Катастрофа след Ихтиман посока Пловдив. Задръстването е 10км.поне. Мигане, светкане по магистралата полудели "богомолци" /от дългото постене сигурно/ летят с 250 към села и паланки да ядат козунаци и червени яйца. Обичам ви братя българи, но вие сте рядко просто и диво племе.
103
0
 
39
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Хората с 20 годишни коли са цъфнали и вързали та да обикалят Европа.Поддържат ги ако им потрябват да си свършат работа. Всичко се гледа от Европа само заплати не.
102
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Сега имаме тоалетна хартия в изобилие и памперси в изобилие . Но някои много се по ... рат от лакомия и даже им трябват и памперси. Преди бехме долу горе всички равни.
101
1
 
13
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 6 години
До Анонименаз пътувам редовно с 15 год. Пежо 307 дизел. гори 5-6л /100км, и е пушка.
100
6
 
28
 
! Отговори
Мачкай преди 6 години
Бойко команизите, ние ще караме 20 годишни коли, ако трябва и пеша ще ходим по 10 км на работа, само ти жив да си да трупаш милиардитеи да ги пръскаш по *** ви, стадото съществува само за твое благо
99
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой луд пътува с 25 годишна кола през Европа? Та те тея масово горят по 8-9 л/ 100 км. И какво - Отиваш до Белгия и обратно, гориш 400 литра дизел, плащаш 200 еврака за такси и като се прибераш разбираш, че можеше да си спестиш цели 5 дена каране, ако беше дал 150 евро за полет. Ако си с две деца и партньор, щеше да ти е същото, но с разликата, че нямаше да си изтормозиш семейството.
98
5
 
13
 
! Отговори
Грут преди 6 години
Въпроса не е в това на колко години е колата, а в това в какво състояние е ! Аз имам 2 коли в Германия, едната нова, а другата "гони" 20 години, но си минава техническия преглед винаги без забележки, защото получава съответната подръжка и е в оригинален вид! Когато започнат наистина да санкционират за нередности - тогава и ще се оправи автопарка и съответно въздуха! Недопустимо е да се махат катализатори и т.н. ганьовски "иновации" и това да минава презтехничеки преглед!
97
2
 
10
 
! Отговори
гран виа преди 6 години
в мадрид преди 2 години видех голф 2 с мадридска регистрация- старата (първоначално мислех че е монтанкси но уви ) лелята си го караше по магистралата не е само времето но и поддръжката от значение може би ...и въпреки това за 2 дена видях 2 3 мерцедеса, а тук в лозенец 20 30 мерцедеса за 10 мин явно всичко си зависи от държавата и управлението
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
94 - Един iPhone е 70-80лева на месец със сметката и то в чужбина. Честно - само в България го казват, че все е някакво богатство, да имаш iPhоne.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
85 - Ти как се уреди ? Ожени се за местния партиен секретар или направи кариера в разузнаването ?
94
1
 
25
 
! Отговори
голф преди 6 години
Защото колите които караме са прозиведени преди 20-30 години били са нови и тогава е имало други екостандарти ...нема как да караш нова кола с бг заплата която е равна на помощите на един мароканец за седмица в холандия който кара скутер има айфон живее трето поколение в предградие на ротердам и има минимален трудов стаж ...
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 - Тоест 2.5те милиона работещи в България ще получават възнаграждение от общо 10 милиарда лева на месец или 120 000 000 000 на година, само от работни заплати. Хубава фантазия, ама дано никой не се помъчи да я имплементира по този начин, че ще стане страшно ...
92
0
 
27
 
! Отговори
Вутя преди 6 години
Потресаваща новина, представям си как кака Пена от Долно уйново няма да може да изкара празниците в Париж, а лятото няма да я пуснат на ривиерата!
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е просто - да се напарви със закон минимална заплата 4 хил лева и да забраним старите коли. Тогава всеки ще си купува нова кола.