Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!

Автомобилите ни забравят за Париж, Брюксел, Мадрид...
6 апр 2018 07:45, Петя Славова
142
Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!
Снимка: архив, Булфото

Половината коли, които са регистрирани у нас, няма да могат да се движат в поне 50 града в Европа. Това са около 2 милиона автомобила, които нямат катализатори, замърсяват въздуха и не отговарят на никакви съвременни евростандарти, пише "Монитор".

Българските шофьори няма да могат да пътуват с трошките си в едни от най-посещаваните европейски дестинации като Париж, Мадрид, Атина, Брюксел, Антверпен, Гент, Мехелен, Щутгарт, Лион и др. Там освен старите автомобили в част от градовете са забранени и дизеловите коли.

Според статистиката на „Пътна полиция“ най-много са автомобилите у нас, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори в Източна Европа. Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобила никога не са имали катализатори.

Останалите пък са дизелови, които вече са забранени в редица европейски градове или просто не отговарят на никакви евростандарти.

"Движението на по-стари коли не се забранява от самата държава, а от общината на съответния град. Така редица общини взеха решение да не допускат на територията си по-стари автомобили, каквито са основно в България, за да не замърсяват въздуха. Особено големи глоби не са предвидени, тъй като има пропусквателни пунктове и колите просто не се допускат.

Ако все пак обаче някой успее да пробие, то го чака санкция от 100 до 1000 евро за повечето европейски градове", обясниха международни експерти, занимаващи се със законодателството, касаещо българските шофьори в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
25
 
! Отговори
Ми преди 6 години
нали са дошли от моргите на Европа ве алоооу. Ако не им ги бяхме платили, щяха да ги хвърлят. Почвате да стопляте, че за тях сме клошари. Съюзници, партньори, ала бала, само когато трябва да ни използват срещу Русия. Глупавички сте вие скачащите.
69
2
 
18
 
! Отговори
Дон Тони преди 6 години
Мийте си улиците редовно и си газифицирайте страната. Колите са ви последен проблем.
68
2
 
13
 
! Отговори
: )) преди 6 години
Куха дезинформация с цел да си стоим у дома по празниците и да пълним гушите на нашенските мутро-милиционери в техните комплекси.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Социалист 50 Ехх, мечти , мечти...
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт!ми палят си ги.ако не по цял ден то по цяла нощ.и кофи палят.единствените автомобили които пушат яката са стари бусове с които зареждат магазините камионите на безбройните строителни фирми ,самолетите доста пушат а и самолетните гориво е силно токсично и така.
65
3
 
8
 
! Отговори
жана д, арк преди 6 години
хора, вместо да се самоубивате, запалвате. и др. глупости от отчаяне и нищета.... - убивайте виновниците за това положение ....!!!! Така ще има смисъл вашия живот !!!! 6
64
0
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Като те гледам как пишеш и се изразяваш и ти си от тези без образование!
63
3
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименДа бе те дизелите нищо не отделят тва ФПЧ не излизат а бе дизела си е чист.Те гуми палят то цела софия гуми пали.Май верно трябва се емигрира.Про.ст народец пълна лъжа е че някога ще прогресираме.
62
8
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименМа той кат си купува кола селяка не мисли че замърсява че няма да оцелее при удар че колата му не става за нищо.Той иска да "гъзарее" с бме е34 в квартала.Той просто е т.п и после малко му били парите за бмв ново е ми малко са му с тоя мозък колко иска да печели.Те и нови да са почват да махат филтрите те са като де.или!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт. Тия коли които ги изброявам ако не дай си Боже катастрофирал с тях вътре си на кайма.А дори и по-стари мерцедеси след 2002-ра,2003&та са с 4-5 звезди на краш тестовете.А колко цапат...Като мауглитата спрат да палят кофите и гуми по улиците и ще стане по-чисто.
60
18
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Е ясно на всеки.Половината държава кара пасатори дизел 1998-*** неотговарящи и на Евро 2.Кое им е екологичното?*** нямал пари за нов Фолксваген ми да кара Дачия не ми пука аз нямам пари за Ферари и не карам Ферари а не съм си купил 10 ръка от Германия да "гъзарея" пред панелката.Нямали стандарт за нови коли ми като са без образование колко заплата да искат 10 бона може би.Е да правиш сандвичи никой нема ти даде за тва 10 бона на месец.
59
2
 
24
 
! Отговори
Които живее в Европа преди 6 години
Лъжа е че дизелови коли са забранени в някой градове в Европа.Има зони но не и забрани.Спрете да манипулирате хората.Един собственик на 20 годишнен автомобил няма да тръгне за западна Европа с автомобила си поради това че заплатата му далеч е под европейските.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като спрат да палят кофите и гумите и разни отпадъци е така щото обичат огъня ще се изчисти въздухът.И в Сомалия има смог.Щото местните палят гуми по улиците пък толкоз много коли няма.
57
8
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До бай иванКоя индустрия бе преди се оплаквахте че кремиковци замърсявал.Кремиковци го нема и е по-мръсен въздуха.Ква друга индустрия има в София може би бутилирането на минерална вода замърсява къде го.Пишете ги едни.Ква тежка техника колко е тая тежка техника и колко автомобилите пак глупости.Кое е факт дай таблици.Лятото да не би въздуха да е кристално чист.Дори и замърсяването заради отоплението е благодарение на факта че цялата държава се пресели в София.А че дизеловите коли замърсяват
56
3
 
14
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
до факт факт е че индустрията замърсява повече някой нещо да говори за това? е да забранят тежката техника тя е стара и са само дизели факт също е че замърсяване с ФПЧ е предимно зиматазащо ли така?да не би лятото тези дизели да стават екологични?също така е факт че се унищожиха зелените площи в градовете то и за това дизелите са виновни...
55
4
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До бай иванМи вредни са да и има излседвания.Дизелите са канцерогенни и това е факта.Еле па в българия където всеки втори си е откачил фап филтера на "бегачката".
54
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карам кола, производство1994г.Има метанова уредба и замърсява много по-малко от нов дизел.
53
4
 
31
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
пичове проблема не е в колите техния % замърсяване е много по нисък от този на индустрията и отоплението с твърдо гориво цялата врява идва от там че производителите на коли инвестират огромни суми в електромобили където търсенето се оказа слабо оказа се че само с реклама нещата няма да станат за това се подходи доста по агресивно чрез масова истерия колко са вредни за здравето старите коли и давайте да забраним в градовете тези коли то така хората иска не искат ще си купят от новите
52
8
 
14
 
! Отговори
Носталгик преди 6 години
По времето на комунизма не беше така.Всички имахме право с колите си да пътуваме свободно из Европа и по Света.Колите ни не бяха трошки, а добре поддържани съвременни возила, с изискано качество и дизайн.Ех какво ни донесе тази "демокрация", ех!
51
4
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До бай иванНапротив щото искат е нищо не им пречи да си купят Дачия Шкода или Опел или Рено ново не са скъпи и отговарят на последните стандарти.*** се.така иска да кара Мирциедес и понеже е ясно че няма пари допри в Германия не карат такива щото са висок клас и скъпи той си купува очиларка 96-та модел да "гъ.арее" из маалата.Кво да прайш матрял.