Дизелгейт: Как Германия "изнася" скандала у нас?

Старите дизели се изнасят в Източна Европа и влошават въздуха
9 апр 2018 10:43,
135
Дизелгейт: Как Германия "изнася" скандала у нас?
Снимка: архив Reuters

Германия постепенно се отказва от употребата на дизеловото гориво. Старите дизелови двигатели се бракуват много преди крайния срок за експлоатация или биват изнасяни в чужбина. Екологична организация се опасява, че този факт ще влоши качеството на въздуха в страните от Източна Европа, включително в България, където голяма част от употребяваните автомобили се внасят именно от Германия, пише изданието Focus.

От редакцията подчертават, че са провели разследване с това каква е съдбата на старите автомобили с дизелови двигатели. Резултатите от него показват, че превозните средства, които не са бракувани съгласно изискванията и стандартите Европейския съюз, биват насочвани към пазарите в Източна Европа и Африка, пише "Фокус".

Екологичната организация "Транспорт и околна среда" (T&E) помага да се изясни картината за това как износът от Германия на употребявани дизелови автомобили може да промени Източна Европа. Организацията представя данни, съгласно които през 2017 г. България е внесла над 100 хил. употребявани автомобила, от които над една трета (около 35 хил.) са били с дизелови двигатели.

"Около една четвърт (27%) от изнасяните от Западна Европа към България дизелови коли идват от Германия (около 26 872). Най-голямата част от внасяните в България автомобили са от Италия (63%, или 65 640)", уточняват от "Транспорт и околна среда".

Същевременно организацията предупреждава, че не всички изнесени от Германия дизелови двигатели имат необходимите филтри за вредни частици. По всичко изглежда, че по този начин се създава парадоксална ситуация, в която Германия и други западноевропейски държави предават "наследството" на дизеловия скандал в по-бедните страни от ЕС.

"Много от изхвърлените дизелови автомобили се изнасят към европейските страни-членки от Централна и Източна Европа, където има по-ниски изисквания. Това не решава проблема с качеството на въздуха", категорични са от "Транспорт и околна среда".

"Повече от половината от всички внесени дизеловите автомобили са на над 10-годишна възраст, т.е. нямат задължителния от 2011 г. насам стандартен филтър за твърди частици.
Така се изхвърлят прахови частици във въздуха, причиняващи рак, и от статистическа гледна точка те са причина всяка година в България да причиняват над 13 хил. смъртни случая", отбелязват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
15
 
! Отговори
Xxl преди 6 години
В нашата мила държава, не се толерират новите автомобили с всички екологични изисквания. Данък 400лв за нова кола 105 конски сили. Колкото по - стара, по-пушеща, толкова по- нисък данък. При регистрация никъде не те питат има ли каталузатор, evro6, филтър за твърди частици.... Никой не го интересува. А имаче реват как да опазим въздуха.... Ами......
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е немската автомобилна индустрия.Манипулиране на софтуера на автомобили с дизелови двигатели, сега глоба 42 милиарда на щатите.А колко са продадени в Европа? Иначе големи еколози са барат , а въздуха най-замърсен там.
101
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природния газ си остава най-екологичното гориво, НО защо не правят колите масово да вървят на него. Просто, защото Русия е основния снабдител с този ресурс за цяла Европа. И понеже ЕС сме големи баровци, бедните Българи ще *** от старите бракми на богаташите, които в замяна подхвърлят по някое милионче на крадливите ни политици. А ние Българите си измисляме несъществуващи войни, които да водим помежду си. Нямам пари за нова кола, затова си карам бензин с Газова. Дизел НИКОГА, ако ще и подарък..
100
1
 
10
 
! Отговори
тва е! преди 6 години
До Анонимен 99 - да! и чичетата от сервиза ше ги пускат на прегледа 20 лв, а полицаите ше викат - и ко праиме са - 20 лв! живото продължаа! т
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам защо обвинявате европейците изобщо,бизнеса със стари автобили в Германия се държи от турците.Германеца или европееца,каква полза има да препродава стари автомобили?Никаква!Те дори не държат този бизнес.
98
1
 
27
 
! Отговори
Геро преди 6 години
Ще сложат данък слънце, дъжд ,сняг,въдух,изпускане на газве метан пръдня все пак.Защо никой не обръща внимание на най големите заводи как замърсяват но там не се гледа там всичко е точно.
97
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не съм ви чел, но ми е болно като пиша! Не е честно да плащам данък от 400 лв. с чисто нов сув автомобил, тва е стойностно данъка на 10 гоуфа, дето ви троват и ще продължават да ви троват в града, щтот нема да плащат и винетка и ще си бръмчат и пушат безнаказано още 100 години! шавана държава!
96
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори се много ,ама нищо не се прави държавата (правителството) се интересува само да събира пари,всичко е театър, много хора карат на газ- пропан бутан има и такива дето са на метан,но нямат никакви данъчни превилегии или нещо подобно всички ги слагат под общ знаменател
95
1
 
20
 
! Отговори
Пасаториста преди 6 години
До пича с ПежотоНе ме разбра правилно/ а и явно не можеш щом си сменяш колата всяка година/. Аз съм от работещите бедняци. И аз ще карам на бензин/газ, нова кола ако можех да си го позволя. Виновни са българските работодатели. Продават продукцията на европейски цени, а ни плащат като на африканци. Като мрънкаш ти казват-Че кои в България взема такива пари, ти да не си президента на България. Та пари за малко ремонт и нов катализатор/моя беше махнат от незнам кой/ и на ГТП бях в зеления сектор.
94
2
 
14
 
! Отговори
БГ преди 6 години
АБе колкото и да са замърсяващи едва ли ще са като 20годишен дизел
93
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лакомията на Банкянския Бабуин е безгранична. Докато е на власт ще измисля какво ли не за да пълни гуша. Дреме му за нас! След физела какво ще измислят? Да се плаща за вдишване и издишване, че отделяме СО. Или за всяка година след 60, че ставаме немощни и ползваме здравеопазването? Мислят да ни принудят да купим земята под блока, средно по 1000 лева за апартамент. Само гадости и мизерии от Шайката. Цените скочиха много. По данни на ООН, от 89 стандарта не е мръднал в Изт.Европа. Ега ти ЕС!!
92
2
 
34
 
! Отговори
x преди 6 години
В огромните мегаполиси на Европа колите са основния замърсител,особенно дизелите.България е само донякъде така и то в София.Основната причина за мръсния въздух у нас е повсеместната мръсотия.Нашите градове са най-мръсните в Европа,улиците не се чистят,не се мият,парковете и градинките са в лошо състояние,площите около градовете са като сметища.Решението е много просто,но политиците нехаят.Ако впрегнем в чистене милиона ци гани които изхранваме като *** ще станем най-чистата държава
91
1
 
21
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До 89Защо не разсекретят двигателя на Тесла? Човека много отдавна е измислил двигател независим от дизела и бензина. _____________________________________________Измислил е човека, как да прехвърля ток без жици и кабели...до 20 км! И ще си караш ел шкафчето с кормило без батерия, само с електромер. Но ще го следиш постоянно, за да не ти иде заплатката при кака ти Гинка...примерно!
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 2 години незнайни студентчета скочиха за мръсния въздух през зимата, когато житаните и всичко живо гореше каквото им падне. Днес за печките с дърва и кво ли не, нищо. Колите та колите. Някой започна кампанията и ТВ се извъртя удубно за Картофка и Шайката. Ще захлебват отново. Докато търпим тези изродщини със забрани и играничения ще ни щавят. Вижте в Албания. Вдигнаха таксите за пътя, запалиха пунктовете и ги върнаха. Ние мълчим, а тук крадльовци се правят на еколози, искат забрани.
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес в София няма автомобили въздуха е същият както през най натоварените дни. Къде видяха това замърсяване на въздуха на орлов мост и на лъвов ли? Замърсяването на въздуха не е от автомобилите. Обърнете внимание когато сте на открито как слънцето препича чак прогаря кожата. Това слънце не е онова което го помниме от 70-те и 80-те год. Този климат не е онзи който беше. Погледнете си автомобилите след дъжд и вижте колко хубаво са покрити с пустинен пясък. Това е замърсяване от африканската прах.
88
4
 
10
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Колкото и да се сърдите драги ми смехурковци, човекът е склонен към самоунищожение....Простата истина е, че колкото повече свобода има човек, толкова повече се самоунищожава....Да живее демокрацията.
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази сутрин излъгаха по нова, казаха, че здмърсяването е 60% от колите. Реално ецсамо 14%. Важното е да се продават ековинетки и катализатори. Нашето гориво е с лошо качество, какъвто и катализатор да сложиш. Нали във карали в З.Европа, знаете разликата. Лизинга убийствен на коли ментета правени в Турция. Кой може да си позволи. Защо са толкова високи цените на бензина? Ако е 1.20 всеки ще кара такава кола. Тук се краде от всичко! Искат екология, с такъв стандарт нема начин. Ще забраняват????
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не разсекретят двигателя на Тесла? Човека много отдавна е измислил двигател независим от дизела и бензина. Техническите данни на двигателя са засекретени още през 30-те години на 20-ти век. Защо ни правят на луди че те измислят ел. двигателите това го има още в 19 век. Технологията за производство на една батерия замърсява толкова колкото 100 000 автомобила за година. Докога ще ни правят на улави и ненормални? Те си мислят че никой неможе да разбере как замърсяват?
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужасяващи ***//ари пишат тук, особено тези които захлебват от различни далавери. Проблема е стандарта ни, който от 1989 не е мръднал, защото се краде и лъже ужасно!!! Около 100 милиярда са откраднати от нас!! С тези пари щяхме да имаме условия за нови коли, добри пътища, образование и здравеопазване. 2.5 милиона крепят на границата на бедността. 1.5 да трайно бедни! Около 5% които крадат са ОК. Горивата трагични, пътищата също! Виновен..дизела? Забрани и далавери, с тях няма да стане нищо!
84
1
 
12
 
! Отговори
Благоев преди 6 години
Че, защо Германия да инвестира в България! Ние сме идеалния донор на работна ръка и мозъши и идеалното място за пласиране на коли и храни с ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ!