Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!

Средната възраст на автопарка у нас е 20 години
Обновена: 10 апр 2018 11:44 | 10 апр 2018 07:00,
208
Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!
Снимка: flickr

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове.

Това са така наречените "ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си.

Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

Още по темата

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила, съобщава Нова тв.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила.

Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозните проблеми за въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
22
 
2
 
! Отговори
BRAVO преди 6 години
До СправедливияА защо управниците трябва да ти дигат дохода? Вдигни си го сам или говори с шефа си да ти вдигне заплатата. Вие така можете и за гражданската отговорност да поискате да не се плаща, защото работите за малко пари. След като парите не ви стигат слизате от автомобила и започвате да ползвате градски или междуградски селски транспорт.
123
2
 
8
 
! Отговори
user преди 6 години
Някой знае ли къде мога да си регистрирам коня с каруцата, защото е екологично чист и мога да паркирам на синя зона :)Забравиха като караха Трабантите, че се и хвалиха с тях.То сития на гладния не вярва, но приказката за стълбата не е случайна.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да много сме еко, обаче новите автомобили с евро 6, плащат в много пъти по-голям данък от старите таралясци извън всякакви норми, но нищо сега като им залепим стикер, всичко ще е наред.
121
0
 
9
 
! Отговори
До 119 преди 6 години
Майката му, не са държавни репресии, а прости и ясни правила - тук си имаме десетки закони, взаимнопротиворечащи си, още стотици наредбички и постановления, а ефекта е хаос, корупция и деградация. След като сме толкова еко, да се впише в закона, че всеки автомобил трябва да има филтър, а тези които нямат да се дерегистрират, съответно да си върнат номерата. Видели те нещо във Франция и хоп, ще лепим и ние стикери, все едно това е някаква самоцел, имитация на дейност.
120
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средно, колите били от 98-***. Моята също. И не я смятам за особено стара. Движи си се перфектно.
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние никога няма да се оправим,това и малките деца го знаят,с тези знания израстват,но поне нарушителите да бъдат глобявани,корумпираните да бъдат наказвани,а който ги пуска на пътя да му бъде отнеман лиценза.
118
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парички,парички,парички-ай да видим ся тарикатите с барутниците какво ще правят
117
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко,бре каквото е замислено ще стане.Естествено ,че водачте на таралясници ще го отнесат-нали са тарикати
116
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Докато има такива като 118 maca, няма да се оправим.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното нищоправене и бюрократщина? И какъв ще е ефекта от тази простотия? Едно голямо нищо - хайде честито, ликувай народа, ще си имаш цветни стикери, детска радост шарени бонбонки.
114
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите та колите, а самолетите които прелитат всяка минута над страната? Керосина е високо калоричрн дизел. За тях нещо? Света на мълчанието. А Тировете които са страшно много, те какво бълват? Влаковете, огромни дизели. Пак мълчание. А ТЕЦовете на въглища, Америкснските, те отделят одеколон? А житаните, които горят каквото им падне, само да не плащат, за тях също мълчание. Поредната необмислена простотия която не решава проблема. От 89 са откраднати над 100 милиярда! Ако тези пари влизаха......
113
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки нарушител застрашаващ живота и здравето на околните трябва да носи отговорност.Някой друг лев не е излишен за бюджета Другото е беззаконие като в Конго.
112
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащат не ами,пушак ще се вдига-и без това около тях смърди на печки
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тези който нарушават трябва да плашат друго нямам кво да кажа
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва силно засилени мерки срещу *** по пътищатаГлоби,глоби и пак глоби срещу системните нарушители на пътя -искали да живеят като в Швейцария по стандарт ,ама със български манталитет няма как да стане.Не му ли вземеш парите на нарушителя-няма как да стане!!!
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тия стари бараки който се носят със звук на излиташ цамолет какво ще правим,беЗа неприятните водачи по пътищата който нямат вид на участници в движението,А питам
108
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 6 години
В България се взимат какви ли не мерки уж за по-добро, но обикновено те са по данни на КАТ, а КАТ изначално дава напълно погрешна информация. Какво значение за чистотата на въздуха има каква е възрастта на регистрираните автомбили, когато КАТ не дава данни колко се движат тези автомобили. Всеизвестно е, че новите автомобили почти винаги се движат много повече от старите. Ако се пресметне средно на година, каква е възрастта на колите в България според изминатите км, то вероятно ще е 5-7 години.
107
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Друга фалшива новина в статията е за възрастта на колите.В София средната възраст на регистрираните превозни средства от около 10-12 години, но в това влиза какво ли не, вкл. и ремаркета, а в провинцията са на 2-3 пъти повече години. Няма публична подробна информация за превозните средства по това в кое населено място е собственика, дали колата е частна на физическо лице, дали е на фирма или на държавна или общинска структура. Няма данни за почти нищо. Докато КАТ не започне да публикува данни з
106
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумни и стари автомобили със водачи на който съзнанието им не се различава много от собствениците на каруци теглени от животинска тяга естествено ,че трябва да плащат повече.
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е писнаха ми тези стикери - предното ми стъкло вече е като коледно дърво, сега още един стикер, е къде да го залепя!? Нали сме 21 век, толкова ли е сложно да се използват електронни системи? Взимаме някакви идеи от чужбина и тук ги усложняваме на макс, накрая резултата е едно голямо нищо, за което обаче "доволно" си платил.