Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!

Средната възраст на автопарка у нас е 20 години
Обновена: 10 апр 2018 11:44 | 10 апр 2018 07:00,
208
Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!
Снимка: flickr

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове.

Това са така наречените "ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си.

Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

Още по темата

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила, съобщава Нова тв.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила.

Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозните проблеми за въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
23
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 6 години
ВРЕМЕ Е ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИ ХОДИ! ПОЧНАХА ЯКО ДА СЕ ОСВИНЯВАТ!
103
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли тотален контрол,нищо няма да стане.На бул.гар.ист.анеца му става хубаво и уютно само като му бръкнат в джоба,искал бил да живее в нормална държава,ама друг да носи отговорност за това.а,бе аланколу купил си си дарак за 20 000 лв и първата ти работа е да му продадеш катализатора за да спестиш някой лев-тъй де да се хвали ,че бил на далавераДарака пуши и треши цяла нощ из квартала ,събужда спящите,зашото собственика му иска да го разбере целият квартал какъв примитив е водачът му.
102
2
 
22
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че замърсяването от трафика в България е доста под максимално допустимите норми. То е различно за различните замърсители, но обикновено е около 20-30% от тези норми. 60% от 20-30% е 12-18%, т.е. трафика замърсявал около 12-18% от тези норми. Само при ФПЧ замърсяването "от трафика" е доста по-голямо, защото не се мият улиците и тротоарите, а основно замърсяването заради трафика идва от неизмитите улици и тротоари.
101
1
 
23
 
! Отговори
Еврогеец преди 6 години
Естествено,стикерите ще вдигнат цената на прегледа.Идеята не е намаляване на вредните емисии.Това е ПОВОДА, отново да бръкнат в джобовете ни.В България всичко се прави С ПАРИТЕ НА НАРОДА, ПРОТИВ НАРОДА.Другата им тактика е С ЕДИН УДАР, ДВА ЗАЕКА,ако може и повече.Хем ще лапнат пари за регистрацията на евробоклуците,пари за стикерите,пари за по-големи такси и какво ли не още......
100
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно как е установено, че 60% от замърсяването на въздуха /с какво не е ясно/ идва от автомобилния трафик? Това за мен типичен пример за прокарване на закони, заради насаждане на страх чрез методично циркулиращи лъжи и полуистини.
99
0
 
17
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Поредната фалшива новина.60% от замърсяването на въздуха идвало от трафика!Това може и да е вярно, но е част от истината. Според други измервания 92-96% от замърсяването от трафика с ФПЧ е заради това, че превозните средства (трамваи, тролеи, ел.коли, хибриди и т.н. ... и коли с ДВГ), се движат, а само 4-8% е от ДВГ.Според измерванията в България няма друго наднормено замърсяване, освен замърсяването с ФПЧ когато загорят печките в студените дни. Тохгва обаче делът на колите е 1-2%, а не 60%.
98
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми дайте ми парижка заплата, и аз ще си купя парижки електромобил.
97
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За този стандарт на живот в България такива ще са автомобилите.
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато станем нормална страна, нещата ще се нерадът от само себе си. До тогава каквото и да мислите проблемите ще се задълбочават и няма да се разрешават с набелязване на мерки, санкции и т.н. Кой нормален човек не би искал да кара нова кола? Не е въпрос на желание, а на възможности.
95
2
 
17
 
! Отговори
Redark преди 6 години
Ами колите са проблем , а къде са камионите , автобусите , кораби и т.н . Масово колите в България , бензиновите са на газ , а те не отделят никакви вредни емисии . Скапана крадлива държава.
94
0
 
26
 
! Отговори
Димитър Краев преди 6 години
И тоя стикер е пари . Пари за печатането му които ще отидат в някои джоб и процент за някой ( ха познайте за кой?). Ще се вземат допълнителни такси и за него при годишните прегледи. Кой не иска да кара нова кола която няма да замърсява околната среда? Но със средна работна заплата в малките населени места от 500лв.което е реално ще може ли някой да си позволи нова кола? Нова законна кражба пак са измислили от ГЕРБ. Честито на печелившите. Да са живи и здрави търпвливият български народ.
93
0
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Не става ясно какъв е смисъла на цветния стикер. То и сега колите си минават на ГТП. И сега колите отговарят на някакъв евростандарт и ако не отговарят би трябвало да не могат да минат на ГТП. Колкото до проблемът с липсващите катализатори, то нека първо МВР си свърши работата и намери начин да спре кражбите им. Нека МВР не прехвърля вината от болната си глава на здравата.
92
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Разбира се идеята за нов стикер е безумна. Стикерите трябва да се махат, а не да се слагат нови стикери. Като минимум, можеха да направят цветен някой съществуващ стикер като стикера за ГТП.
91
0
 
16
 
! Отговори
wer преди 6 години
Крайно време е да се признае, че в България колите на газ съществуват, да се мери реалните емисии на газ, а не на бензин, да се дадат данъчни преференции. На практика много от старите коли по този начин стават екологични с много ниски емисии на прахови частици.
90
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Отдавна трябваше със закон да се забрани лепенето на стикери по стъклата на колата. Скоро шофьорите няма да могат да виждат къде карат от налепените стикери.
89
5
 
7
 
! Отговори
az преди 6 години
Трябва пак да редат шкафове и дивани на вратата на народното събрание, ама тоя път да влезнеме и да ги разпориме. Или вие сте си добре с изкормен дпф и чалгичка?
88
2
 
8
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО 2 преди 6 години
на този, дето ми е праснал минуса, моля да ми обясниш, о, просветлений, какво ще е значението на поредния стикер? такива като теб ще ги назначат да мятат яйца и домати по замърсителите или какво? аз от статията не разбрах идеята, освен да знаем кой мята сажди, но това и без стикер го виждам...
87
1
 
12
 
! Отговори
тТт преди 6 години
Пълни тъпотии! ПЪЛНИ!!! Или е в норма, или не е в норма! Като не е в норма - спираш от движение МПС-то, докато си сложи катализатор и го вкара в норма! Какво значи малко замърсява или малко не замърсява?! Утре и ЕВРО 10 ще въведат!!! И? Нови стикери, нови такси, нови знаци по колата - е, шарени като пушкаджийници ни направихте вече!!!
86
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберската простотия бълва отвсякъде. Забрани, най-лесното. Защо сте на власт от 9 години, защо не взехте мерки още в началото? Има начини чрез които да се стимулира купуването на нови коли, удобни лизинги, контрол на горивата, добра пътна структура и контрол, вие какво направихте? Крадене от пътища и магистрали фо 80% от парите. България цъфна като сирене. В другите държави няма зими и лед, само у нас. С крадене и простотия се постига това което е сега, разруха.
85
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Инспекциите на местата за купуване на катализатори и сцепване с глоби и на проверяващите също. Всичко е до контрол има 10 места къде трябва да има контрол в тая държава и поне 100 проблема ще се решат но го караме по азиатски - защото на някой му изнася така.