Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!

Средната възраст на автопарка у нас е 20 години
Обновена: 10 апр 2018 11:44 | 10 апр 2018 07:00,
208
Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!
Снимка: flickr

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове.

Това са така наречените "ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си.

Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

Още по темата

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила, съобщава Нова тв.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила.

Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозните проблеми за въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ да ги тресне душманите народни!!!
183
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ми направете заплатите като във Франция, и аз ще си взема хибрид.
182
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е редно, когато гербавите *** паднат от власт, да бъдат съдени и да изгният в занданите.
181
6
 
6
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 6 години
Всеки дава 10лв.за какво ли не,ама сега им се вижда много.Дано да се спират от движение отвратително пушещи вече почти мъртви дизели.Дано.
180
3
 
7
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Онези от Брюксел, господарите на Боко, Цвъко и Co., ще видите каква изненада ни готвят, като условие за влизане в Шенген. Сегашните ни данъци за недвижими имоти, ще поискат да бъдат увеличени поне десетократно! Ето тогава ще бъде голямото лапане за управляващите и тотално заробване на народа. Историята е закономерен и цикличен процес, когато обещанията са по-големи от възможностите, изходът е катастрофа!
179
0
 
4
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Телевизионните прояви на "Тиквоций Едно" ,нещо май секнаха? Къде е малката мутра Маринов , накичил неандерталската си фасада с очилца, за да пунктира интелигентно излъчване, но само като си отвори устата започва, като боса си: дадохме, осигурихме, взехме наредихме, отпуснахме и да не забравяме АЗ или НИЕ! ОПГ ГерП, начело със сивият кардинал Цвъко Ушев, Тиквоций едно и подопечните му бандитски структури, така ще обуят народа, че днешното ни състояние, ще ви се струва рай.
178
1
 
8
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
Ако някой попита химиците за резултатите от изгаряне на бълвоча, наречен гориво, ще припадне от резултарът! Лютият бизнес грабеж на законодателите не дава екологичен ефект, а пълни джобовете на посредници и презната хазна! Друг фактор за замърсявана на въздухът са безбройните спирания и ускоряване за преодоляване гърбици и дупки! Целта оправдава средствата, но целта е грабеж, а не екология!
177
1
 
10
 
! Отговори
Свинетко преди 6 години
И за тия дето пърдим ековинетка ,това е много метан и ще ускорим глобалното затопляне
176
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ада бъде средната възраст на колите 20 години, трябва на една нова кола да се падат минимум 25 на по 21 години.Дори и да има толкова кошници регистрирани, огромната част от тях не са в движение. Тоест не замърсяват.Средната възраст на използваният автопарк е около 15 години!Не че не е плашещо и така, но много взехте да пишете наизуст...
175
2
 
14
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 175 Ако управниците се бяха замислили не преди 10 а преди 28 г щеше да бъде още по добре, но пък нямаше кой да разграби държавата.
174
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Край 164 Референдум за тротоарите? От сега ще ти кажа.80-те % ще гласуват да няма тротоари.Винаги глупавите са повече от умните.Затово референдумите и протестите трябва да бъдат забранени , както при Тошо.
173
0
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Софийски парадокс, имитация на загриженост за екологията Когато няма коли и е студено нощем, от определени квартали залпово замърсяват въздуха. Затова предприетите мерки са - Фандъкова обикаля на проверка с какво се отопляват автомобилните сервизи- "зелен билет", но само ако по случайност е замърсено и е празник, за да не вземат да плащат по-малко, защото екологията ни е важна, но кинтите са си кинти- "ековинетка", която е толкова еко, колкото записаното за мотора на талона от КАТ
172
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През зимата като удари студа и шведЦите започнат отново да горят гуми, пластмаси, стари дрехи напоени със старо олио, какви ековинетки ще им залепи Картофелия на къщите? Тази зима какво направиха, нищо и половина. Не смееха от страх да почукат на къщите от които излизаше ужасна смрад. И решиха да го сложат на колите, от тях пари могат да се обрулят. И ще плаща българина. За кой път. Гласувайте за тези крадци и не плачете, щом се ги избирате за трети път.
171
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време си мислех, че по-големи идЕОти от Политбюро няма. Имаше и там синодални старци, на Свинетка Дедо й, идролога на СициалузамЪт. А днес виждам, че има още по-големи и то ангажирани основно с краденето на пари, ако може от всичко и всеки. За 10Години власт, защо тогава не помислиха за екологията, за качествени горива и пътища, с интелигентни хора в КАТ, за удобен лизинг и цени на горивата, особено бензина? Бързаха, кой колко ще натрупа пи сметките в офшорките, време за българина не остан
170
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Поредната евроатлантическа простотия, която ще просъществува година-две.Какво стана с разделното събиране на *** и разноцветните контейнери ?! :)
169
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравняват ни с Франция, ОК, но по какво, чистота и цените на горивата, организация и качеството на пътната мрежа, по производство на коли, по отношение към гражданите, здравеопазване или пенсии. Толкова сме далече, че е несравнимо. Защо вместо да крадат от всичко, не вдигнат стандарта и направят поносим лизинг, да дават едни 5 000 лева за нова кола? Дреме им, важното е да ограничават, най-лесно е. ГЕРБ са безмозъчни бивши БеКаПейци, безмилостни крадци. Всичко е за пари които ще приберат те!
168
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години му казвах на един приятел, Бойко така ше ни забие в бедността чрез ограбване от всичко и всеки, той му казваше, че съм комунист. Бойко беше паднал и му се плачеше за него, изпадна в истерия. Днес ми казва, че трябва да се махаме от тук, станало непоносимо. От прованс бързаше с цялата фамилия да гласуват за Слънцето. Бойко го заби на целия народ, който нарече "Лош материал", грабежа предизвика геноцид. Вижте колко умират и колко раждат. Ако преди 10г се бяха мислили, но те крадвха.
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я кажете направо кой ще печата стикерите,кой ще ги слага и колко пари ще дадем някоя фирма от ГЕРБ?И какво като има стикери,въведете автомобилите на ток и хибридите да имат отстъпка при закупуването им като нови-3000 евро,не ми лепете стикери ,а ги залепете на *** си чела!
166
1
 
3
 
! Отговори
Гост трол преди 6 години
А какво стана с подобренията на джиповете за работа с олио от фритюрници?! Всичките е-та горяха, за срам на индустрията (за производство на олио), иначе всички заведения за бързо хранене сигурно са били на кяр, миришеше на пържени картофки, за подкрепа на туризма, един вид, особено в Пловдив, където имат силно развит бизнес с картофки); сега какво - само смрадливи газове, никаква подкрепа на туризма?! Само у нас, подобни умни нововъведения, като това с олиото, могат да минат за мoда...
165
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата да даде по 5000 лв субсидия на човек за да си закупи автомобил отговарящ на стандартите ,така съм съгласен