Пролетта вече е тук! Време ли е да слагаме летните гуми?

Не е важен само грайферът, а и това от каква смес е гумата
11 апр 2018 20:37, Красимир Ангелов
42

С покачването на градусите идва и моментът, в който да подготвим автомобила си за лятото. Най-подходящото време за смяна на зимните гуми с летни е когато температурите достигнат 7 градуса и дългосрочните прогнози предвиждат те повече да не падат.

"Не е толкова страшно, ако се забавим и караме малко по-дълго време със зимните гуми. Добре е те да бъдат сменени, ако обаче ви предстоят пътувания. В такива случаи непременно следете прогнозата за времето, защото не е добре да се кара на дълго разстояние със зимни гуми, когато е топло", посочи пред Bulgaria ON AIR влогърът Филип Лазаров, познат още като "Филип бричката".

Той обясни, че всъщност не е важен само грайферът, а от каква смес е гумата. При висока температура грайферът на зимната гума прегрява, започва да замазва и спирачният път на автомобила се удължава.

"При летните гуми има канали, които са направени така, че да изхвърлят вода, защото ако попаднем на валеж или дълбока локва, при висока скорост е възможно автомобилът да направи аквапланинг, да се завърти и да се удари", допълни още Филип Лазаров.

И докато законът позволява собствена преценка в това кога точно да се сменят гумите, то критериите за дълбочината на грайфера са ясни. 4 мм за зимните и 1.6 мм за летните, в противен случай рискувате сигурността си на пътя.

А специалистите са категорични - ако гумите ви са износени не пестите пари, а непременно се снабдете с нови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
бабиното преди 6 години
докато има буквара Р на кирилица в месеца демек септември-април си караш с зимни ако си супермодерен всезони и сеоправяй
39
0
 
6
 
! Отговори
алоо преди 6 години
Бричкааа, сложил си си гумите на обратно. Посоката е грешна. Да караш само на задна.
38
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
До Крайпич тия *** са за друг климат и определни модели на коли - винаги без да се изтисква максимума (и минимума) от автомобила, стават ако караш целогодишно с до 100км/час - говорим за първокласен път / магистрала и само като компромис - става ако си на 1200-1500 метра надморска височина - но в по-топъл климат и нямаш бърза рабпта, иначе си прецакваш удоволствието от шофирането, да не говорим, че си гърбиш колата (тези гуми са за непретенциозни средна хубост барутарници).
37
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
влогър, смеска, канали?ъъъъ, предавам се!
36
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 години
абе тея философи да вземат да сложат правилно гумата а не грайфера да е насочен назад .... и това по телевизията, о боже !
35
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не ка мине следващият снеговалеж,и тогава може.
34
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Абсолютно съм за всесезонните. И моята и на жената колата са с такива. По никакъв начин не оправдавам каращите с летна гума на сняг. Колата нито тръгва нито спира нито се води. Най-бедните да си слагат зимни втора употреба и да си карат и зиме и лете.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си карам само със зимни гуми и нямам проблем. Преди това два пъти годишно се занимавах да сменям гуми. Зимните остаряваха и се напулваха без да им се изтърка грайфера - нито да ги хвърлиш нито да ги оставиш.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая зима реших да не слагам зимните гуми. Просто карам малко. Падна сняг точно два дни - през единия от двата дни излязох с колата нарочно и си свършиха работата без проблем. Всичко зависи от правилна преценка - при нас е сравнително равно и сняг дори и да падне не се задържа. По-принцип карам бавно и не ми е проблем спирането при зимни условия и с летни гуми. В провинцията движението е по-бавно по принцип, друг е въпроса че Софиянци все бързат и си купуват зимни гуми, за да могат да спрат.
31
4
 
7
 
! Отговори
Карач преди 6 години
В тюба има хиляди клипчета за сравнение на лятна, зимна и сезонна - потегляне, каране и спиране при сняг, дъжд и слънце. Еми гледйте и после пак пишете глупости че зимата ставало със летна и сезонна гума а кетоска ставало със зимни.
30
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
наброс, не турай летните, тури го на Рамо
29
0
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
''1.6 мм за летните''-Е това може ли въобще да е гума!?
28
4
 
7
 
! Отговори
Ан преди 6 години
До Анонимен (25)Правя абсолютно същото. Не намирам смисъл да тъпча гуми в мазета, килери, тавани и прочее, след което са се редя на опашки при гумаджията всяка пролет и есен. Винаги карам внимателно. Просто не съм фен на високите скорости. Кола се кара с главата. Ако ще и на релси да го сложиш тъпака, пак ще намери начин да се убие.
27
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И гуми със шипове да сложат некадъ.рните шофьорчета пак ще се убият. 40 години карам автомобил и нямам нита една катастрофа. Започнах с Москвич след него БМВ Волксваген Опел Рено Ситроен Митсубиши и сега съм с Мазда. От всички тези еднодневки най съм доволен от Москвича. Евтин за пъдражка и стабилно държане на пътя. Автомобила е предназначен да стигнеш от точка А до точко Б но някои си мислят че за да стигнеш от А до Б трябва да летиш. Да много от тях излетяха но в буквалният смисъл!
26
8
 
3
 
! Отговори
An преди 6 години
До Анонимен (16)Празни приказки. Дай пример. Не подстрекавам хората да карат стари коли със стари гуми, просто не съм чел до сега статия за катастрофа причинена от износени или стари гуми. Ако ти извадиш статистика, заповядай, сподели я с нас. До тогава си оставаш един всезнайко, който печата буквички по форумите.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз карам само със зимни, октомври взимам комплект и до другия октомври, въобще не се занимавам с глупости, най ммого да им размена местата
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важен е материала на гумите зимните са меки като калчук , а летните са корави като пласмаса..
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са скъпи гумите аз купих 4 гуми 17-ски дайлон за 345лв. Един комшия млад *** купи втора употреба за износени за 180лв.
22
1
 
8
 
! Отговори
Бай Ганчо преди 6 години
Че то във формула 1 има гуми за дъжд и слънце обаче за Бай Ганчи дали ше е сняг или пек сезонна ставала. Даже сметнал и конските сили под 200????? Плашим се.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой ги е махал летните гуми, че да ги сменя?