Пролетта вече е тук! Време ли е да слагаме летните гуми?

Не е важен само грайферът, а и това от каква смес е гумата
11 апр 2018 20:37, Красимир Ангелов
42

С покачването на градусите идва и моментът, в който да подготвим автомобила си за лятото. Най-подходящото време за смяна на зимните гуми с летни е когато температурите достигнат 7 градуса и дългосрочните прогнози предвиждат те повече да не падат.

"Не е толкова страшно, ако се забавим и караме малко по-дълго време със зимните гуми. Добре е те да бъдат сменени, ако обаче ви предстоят пътувания. В такива случаи непременно следете прогнозата за времето, защото не е добре да се кара на дълго разстояние със зимни гуми, когато е топло", посочи пред Bulgaria ON AIR влогърът Филип Лазаров, познат още като "Филип бричката".

Той обясни, че всъщност не е важен само грайферът, а от каква смес е гумата. При висока температура грайферът на зимната гума прегрява, започва да замазва и спирачният път на автомобила се удължава.

"При летните гуми има канали, които са направени така, че да изхвърлят вода, защото ако попаднем на валеж или дълбока локва, при висока скорост е възможно автомобилът да направи аквапланинг, да се завърти и да се удари", допълни още Филип Лазаров.

И докато законът позволява собствена преценка в това кога точно да се сменят гумите, то критериите за дълбочината на грайфера са ясни. 4 мм за зимните и 1.6 мм за летните, в противен случай рискувате сигурността си на пътя.

А специалистите са категорични - ако гумите ви са износени не пестите пари, а непременно се снабдете с нови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
До 16Хабер си нямаш, приятел.
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всезонна гума има само за джипки. За камиони и коли са летни и зимни. И понеже ГТ пести от зимни гуми и затова всяка година бутам тролей 5-ца оо нанагорното до МВР болница.
18
2
 
21
 
! Отговори
до шофера преди 6 години
Сакатлъците стават защото са дървени философи като тебе и пълни невежи в шофирането-нито гумите са причина, нито фаровете, нито коланите, невежия човешки фактор зад волана-той е причината
17
0
 
14
 
! Отговори
гого преди 6 години
абе що за безмислени статии, талаш, ми ясно че като се стопли ще ги махна зимните, кво ми наливате лимонада в ушите. Пък ако са трета година ще ги издухам до края и писле ще сложа летните..
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До snorhy и онази под негоЕми то затова стават сакстлъци щото Бай *** пести от нови гуми па после олеле мале. Лошото е че невинни си отиват заради разбирачите дето пестят. А дано ви спрат таралясняците от движение че да не претрепате некой друг. Щом по джанти мож се прибереш значи и пел по *** ще можеш.
15
0
 
34
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
До шоферПроизводителя на гуми може да препоръчва да се сменят гумите всеки месец, а баничаря да ядем по 28 банички на ден...
14
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шофер, шофер, по джанти на лед ще карам и пак ще спра...Прибирал съм се от път със спукан маркуч и почти без спирачки и пак не съм допуснал произшествие...Не ми говори ти как ще спра с летни гуми, защото аз само със всесезонни карам-никога не съм слагал зимни и няма и да сложа за да правя кеф на търгашите...Не заблуждавай хората защото има по-кадърни от теб а ти ако искаш си взимай и дневни и нощни -както хитро ви бъзика бай ви Тъпчо
13
6
 
31
 
! Отговори
Колето мастъра преди 6 години
Гума не се сменя преди да и се покажат тельовете. Другото е разхищение за милионери!
12
5
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
В държава дето се купуват гуми втора злоупотреба с Дот< 2012 ,няма никакво значение дали е лятна ,зимна или всесезонна .
11
12
 
10
 
! Отговори
шофер преди 6 години
Колата е дизел или бензин. Гумата е зимна и летна. Под 7 градуса летна не се кара даже и да няма сняг. Гума с ДОТ > от 4 години ако ще и да не е използване не се слага. Защо? Защото произвидителя така препоръчва а го препоръчва защото има физика, химия и математика. А аз казвам, че с всесезонна на сняг ще потеглиш ама се требе да се помисли и как ще спреш, щото все някога ще се наложи и спирането е дълго. ТОЧКА
10
9
 
9
 
! Отговори
XM преди 6 години
Най-добрите летни гуми са зимните!
9
3
 
26
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Аз пък съм си взел от всички сезони по четири дневни и четири нощни бе и по цел ден гуми сменям, нашият гумаджия без ръце остана сутрин да слага дневните а вечер нощните а пък и като смениха и времето и сутрин в пет часа съм там да чакам с дневните, че знай ли са кога ще са наложи...
8
1
 
9
 
! Отговори
до прежния преди 6 години
Ако живееш в град/село където зимата минава снегорин всесезонни ти вършат работа, ако не се чисти -вериги
7
8
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Кола под 200 к.с., шофьор -нормален човек, които не е от Чепеларе или Самоков - само ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ. На добра марка и като за 3г. /60 хил. км./им изчезне грайфера ги сменяте. От гумаджии /неудачници и алкохолици/ акъл не искам. Мишелин правят кросклаймат, Вредещайн правят куатрак, Ханкук правят оптима, Гудияр правят всесезонна,, Нокиян правят уедърпроф, Йокохама, Фулда, Бридстон ... и кой ли не правят всесезонна. Обаче за Пешо Черния такава гума нема.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е нормална цена за съхранение на гуми (хотел)?
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиташкиТака е цял свят ви лъже и *** все вие сте най онеправданите... балкански сеялни.
4
6
 
7
 
! Отговори
Миташки преди 6 години
До 1 Така е ама лъжат хората да сменят гуми само.....
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че той *** не ги е сменял от миналото лято бе хаха
2
0
 
16
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Добре, че са тия професори. Иначе нямаше да знам кога да си сменя гумите.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По закон може да се кара и с 4 мм грайфер на летни гуми зимата, несейте лъга хората, ***.