Винетки с чип издават мръсните коли! Кметове ги спират, ако искат

Прегледът скача с 3 лв. заради чипа с информация за автомобила
77
Винетки с чип издават мръсните коли! Кметове ги спират, ако искат
Снимка: Булфото, архив

На автомобилите ще бъдат поставяни стикери, които показват колко замърсяват околната среда. Това съобщи пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който е зам.-председател на комисията по транспорт в парламента.

Лепенките се очаква да бъдат въведени до два месеца. Те ще се поставят след преминаването на автомобила на годишен технически преглед. Това ще стане с промяна в наредбата за техническите прегледи.

Още по темата

"Готови сме с текстовете, остава да минат съгласуване с МВР", каза Дамян Войновски- главен секретар на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

"Обсъждат се два варианта за стикера. При първия - на него да има три или четири цветови зони и тази, на която отговаря автомобилът, да се перфорира", обясни той.

Другата възможност е да има отделно зелен стикер за автомобилите, които най-малко замърсяват.

Обикновено на тези показатели отговарят колите от стандарта Евро 5 и Евро 6. Жълтият стикер ще е за автомобили с Евро 3 и Евро 4, а червен ще е за най-старите коли - Евро 1 и Евро 2.

Вероятно ще има и четвърти вид стикер – за електромобили или за такива, които са с водородни клетки. При тях замърсяването е нулево. Цветът на стикера за тях ще е син.

Ако се избере вариантът с цветовите зони и перфорирането на тази, на която отговаря автомобилът, ще се спестят разходи на пунктовете за технически прегледи.

Войновски уточни, че категоризирането на автомобила по степента на замърсяване на въздуха е на база на реалното замерване, а не на кой стандарт отговарят.

Така един автомобил може да е Евро 3, но собственикът да е направил подобрения, да е сменил катализатора и стойностите, които показва при прегледа, да отговарят на екостандарта Евро 4.

Според Станислав Иванов слагането на цветни стикери щяло да позволи на кметовете да вземат по- ефективни мерки при замърсяване на въздуха в градовете. Те можели например да не допускат колите с червен и жълт стикер до центъра на града.

Кметовете ще имат правото да преценяват какво решение ще вземат спрямо обстановката с атмосферния въздух, допълни депутатът. Ще има и санкции, ако колите бъдат спрени от КАТ например.

Ако кола надхвърля много еконормата и например е без катализатори, ще бъде спирана от движение.

"Тези автомобили ще бъдат пускани отново, след като отстранят нередностите. Ще се спират и ако са много шумни или ако имат неизправности в ходовата част, двигателя, спирачната или кормилната уредба", каза още Иванов.

В стикера за преглед ще бъде монтиран и чип, в който ще бъде въведена информация за автомобила - регистрационен номер, данните за замърсяването, като данните ще могат да се четат дистанционно.

Това пак се прави, за да се помогне на общините. Ако монтират рамка, през която да минават колите, то чипът ще може да се чете и автомобилите, които замърсяват, да се таксуват допълнително или да се ограничават зоните, в които може да се движат. Данните в чипа ще бъдат защитени и не всеки ще може да ги чете, казва Войновски.

Промените, които се правят, няма да оскъпят прегледа, но с 2-3 лв. ще се качи цената на стикера заради чипа, който е в него, обясни Войновски.

Другата мярка е свързването на измервателните уреди в пунктовете с регистрационната система на автомобилната администрация. Така в реално време инспекторите ще могат да виждат резултатите от прегледа. Сега има междинни звена, правят се разпечатки, има възможност за манипулации.

Димомери, газанализатори, спирачни стендове ще се свързват директно към системата. Това ще става поетапно с гратисен период. Първо ще бъдат свързани тези, които сега подават заявление да започнат работа.
След това са пунктовете, които подновяват лиценза си за работа.

След определен период, още не е уточнено какъв, това ще е задължително за всички.

Данните от уредите, които преглеждат автомобила, ще се пазят 10 г.

В момента се тества връзката между системата на автомобилната администрация с тази на Министерството на финансите. Целта е да се премахне изискването да се носи бележка в пункта за технически преглед за платени данъци.

В пункта въвеждат регистрационния номер на автомобила и системата на автомобилната администрация изпраща съобщение платен ли е данъкът. Ако не е, то прегледът се прекъсва, докато не се оправи задължението, обяснява Войновски.

По този начин ще излиза информация освен за данъци, за "Гражданска отговорност" и за застраховката на местата в автобусите.

До месец тази връзка ще заработи. До края на месеца пък ще бъде пуснат за публично обсъждане новият закон за превозните средства. В него ще се регламентира и дейността на автосервизите. Основното е - регистрационен режим за тях, както и гаранция от 6 месеца за направения ремонт на колите.

Предвижда се и частите, включително и тези втора ръка, да бъдат проследяеми, да се знае откъде са придобити, от кой автомобил.

Една от целите е да се направи нещо като технически паспорт на колата. Затова ще се изисква по-обстоен преглед при първоначалната регистрация. В този технически паспорт да влязат тези първоначални данни, показания на километража, след това - какви произшествия е имало с него, какви промени са правени в конструкцията му. Вписват се данните и през какви ремонти в сервизите е минавал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
40
 
! Отговори
гого преди 6 години
Баце твърдо е ришил да сдава властта....
44
20
 
7
 
! Отговори
Евро 6 преди 6 години
Балканските диваци карат тошките на Европа и радват.На бедния *** отива само каруца с магаре.Супер комбинация.
43
0
 
11
 
! Отговори
Буба преди 6 години
До КратунСпокойно, БАце. От догодина и у нас на камери ще се гледаме. И винетки, и гражданска, всичко у камерите.
42
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ревете и балкански селяни :) ревете :) аман от катафалки по улиците човек няма къде да паркира вече
41
9
 
5
 
! Отговори
Дреб преди 6 години
До Анонимен - Когато спрат да паркират в калта, прахолякът ще намалее. Масово се паркира в зелени площи и поляни и после калта се изнася на улицата, разпрашава се и я дишаме. Солени глоби за паркиращите в зелените площи и замърсяващите с кал!
40
8
 
5
 
! Отговори
М преди 6 години
Затова като се стопли времето колата ми стои в гаража. Ползвам я само за извънградско, през уикенда, или когато вали.През останалото време карам електрически мотопед. Няма данъци, няма такси няма глупости.Подръжката му струва 20-30 лева на година. Има 10 киловата батерия която осигорява пробег над 100км. Зарежда се от контакта за 2-3 часа. Ако ти свърши батерията може да върви само на ***. По надолнището зарежда батерията.Който не е карал такова нещо, просто не знае какво изпуска.
39
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
Некой па като вземе да иска да му мият улиците ме напушва смех. 2/3 от колите са паркирани в калищаците на бившите градинки и извличат от там не фини частици ми камъни и дърве и блатна тиня. Шрек иска да му измият блатото.
38
11
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българчетата държат да "карат" ако ще и да няма какво да дишат. Това се дължи на следното:1. преклонение пред силата /в случая конските сили/2. българчето не управлява нищо друго, даже и живота си и за това държи да управлява кола.3. колата е най-големото му постижение в живота /живее в панела на деда си/.всичко това е присъщо на първичните простовата хора и понеже те са мнозинство властта ще им угоди. По същата причина няма да забрани на ромите да се греят със стари дрехи и обувки.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е всички ще плащаме по скъпи стикери, за да може някой да си решава кой ще може да влиза в центъра на града и кой няма да може в дните със замърсяване?мисля да съм ЗА тази идея, веднага след като видя СО да ми мие улицата. От 15 години вода е мила улиците само като се спука тръбопровод!а те тръгнали да ми говорят че на съседа трошката цапала въздуха. Другият съсед с джипарката като мине през прахоляка не ми се струва по ЕКО да дишам!
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без коментар - "Промените, които се правят, няма да оскъпят прегледа, но с 2-3 лв. ще се качи цената на стикера заради чипа, който е в него."
35
2
 
16
 
! Отговори
ined преди 6 години
С метан трошката си е почти като електромобил - значи независимо че няма разните евроглупости трябва да е със син или в най-лошия случай със зелен стикер
34
0
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Взели идеята от Германия, но по български маниер ѝ турили опашка. В Германия стикерите са безплатни, едноцветни и без чип. Едноцветният стикер се вижда на всяка камера и няма нужда от стада мильовци, които да махат с палките. Това, което осмисля идеята е последващия контрол. Инаще просто се облепяме с все по-нови стикери. За да му се види дупката на трицветния стикер и да се упражни контрол, е необходим един мильо, който да спре колата. Ако е на улицата, няма да може да бъде другаде.
33
2
 
13
 
! Отговори
Панайот преди 6 години
Колата ми е на газ.в коя категория влизам?ако съм Евреин знак да слагам ли?48558
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде честито на всички колега,защо ли ми се струва че след това и данъка ще е различен според стикера?
31
2
 
23
 
! Отговори
радев преди 6 години
Господ и избирателят ще им сложат стикера на управниците!!!
30
29
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
Всички власти си прехвърлят отговорността кой да осигури спазването на законите. В движение трябва да са само ЕКОЛОГИЧНИ коли но понеже властта я е страх да на я свали лумпенята -ще се душим в кянцерогенни дизеляци.
29
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътищата ни са пълна трагедия, швейцарско сирене, горивата далече от качеството на Германия и Италия, над 200 000 продадени книжки на всякаква неграмотна сво;;оч, пътните знаци са сложени за "хранилки", стандарта най-ниския в ЕС, катаджиите подкупни, АПИ краде и не поддържа, магистралите ограбени така, че всяка пролет все едно са бомбардирани, махалите горят пластмаси, гуми и стари дрехи, но виновни са колите??? Нема такава държава!!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още един избегал тоя път от пловдивския затвор, що става, братя и сестри?
27
2
 
29
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Еми ще ва скубят защото сте прости. Излезте в всички градове в страната на протест, покажете че сте единни , че така не става . Но щом имате ядене и пиене и телевизор всичко е ок нали ? Затова вие българите за нищо не ставате, ще си останете вечно втора рака хора на запад :)
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катаджиите на КАТ ще измерват с носове отровните газове.