Винетки с чип издават мръсните коли! Кметове ги спират, ако искат

Прегледът скача с 3 лв. заради чипа с информация за автомобила
77
Винетки с чип издават мръсните коли! Кметове ги спират, ако искат
Снимка: Булфото, архив

На автомобилите ще бъдат поставяни стикери, които показват колко замърсяват околната среда. Това съобщи пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който е зам.-председател на комисията по транспорт в парламента.

Лепенките се очаква да бъдат въведени до два месеца. Те ще се поставят след преминаването на автомобила на годишен технически преглед. Това ще стане с промяна в наредбата за техническите прегледи.

Още по темата

"Готови сме с текстовете, остава да минат съгласуване с МВР", каза Дамян Войновски- главен секретар на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

"Обсъждат се два варианта за стикера. При първия - на него да има три или четири цветови зони и тази, на която отговаря автомобилът, да се перфорира", обясни той.

Другата възможност е да има отделно зелен стикер за автомобилите, които най-малко замърсяват.

Обикновено на тези показатели отговарят колите от стандарта Евро 5 и Евро 6. Жълтият стикер ще е за автомобили с Евро 3 и Евро 4, а червен ще е за най-старите коли - Евро 1 и Евро 2.

Вероятно ще има и четвърти вид стикер – за електромобили или за такива, които са с водородни клетки. При тях замърсяването е нулево. Цветът на стикера за тях ще е син.

Ако се избере вариантът с цветовите зони и перфорирането на тази, на която отговаря автомобилът, ще се спестят разходи на пунктовете за технически прегледи.

Войновски уточни, че категоризирането на автомобила по степента на замърсяване на въздуха е на база на реалното замерване, а не на кой стандарт отговарят.

Така един автомобил може да е Евро 3, но собственикът да е направил подобрения, да е сменил катализатора и стойностите, които показва при прегледа, да отговарят на екостандарта Евро 4.

Според Станислав Иванов слагането на цветни стикери щяло да позволи на кметовете да вземат по- ефективни мерки при замърсяване на въздуха в градовете. Те можели например да не допускат колите с червен и жълт стикер до центъра на града.

Кметовете ще имат правото да преценяват какво решение ще вземат спрямо обстановката с атмосферния въздух, допълни депутатът. Ще има и санкции, ако колите бъдат спрени от КАТ например.

Ако кола надхвърля много еконормата и например е без катализатори, ще бъде спирана от движение.

"Тези автомобили ще бъдат пускани отново, след като отстранят нередностите. Ще се спират и ако са много шумни или ако имат неизправности в ходовата част, двигателя, спирачната или кормилната уредба", каза още Иванов.

В стикера за преглед ще бъде монтиран и чип, в който ще бъде въведена информация за автомобила - регистрационен номер, данните за замърсяването, като данните ще могат да се четат дистанционно.

Това пак се прави, за да се помогне на общините. Ако монтират рамка, през която да минават колите, то чипът ще може да се чете и автомобилите, които замърсяват, да се таксуват допълнително или да се ограничават зоните, в които може да се движат. Данните в чипа ще бъдат защитени и не всеки ще може да ги чете, казва Войновски.

Промените, които се правят, няма да оскъпят прегледа, но с 2-3 лв. ще се качи цената на стикера заради чипа, който е в него, обясни Войновски.

Другата мярка е свързването на измервателните уреди в пунктовете с регистрационната система на автомобилната администрация. Така в реално време инспекторите ще могат да виждат резултатите от прегледа. Сега има междинни звена, правят се разпечатки, има възможност за манипулации.

Димомери, газанализатори, спирачни стендове ще се свързват директно към системата. Това ще става поетапно с гратисен период. Първо ще бъдат свързани тези, които сега подават заявление да започнат работа.
След това са пунктовете, които подновяват лиценза си за работа.

След определен период, още не е уточнено какъв, това ще е задължително за всички.

Данните от уредите, които преглеждат автомобила, ще се пазят 10 г.

В момента се тества връзката между системата на автомобилната администрация с тази на Министерството на финансите. Целта е да се премахне изискването да се носи бележка в пункта за технически преглед за платени данъци.

В пункта въвеждат регистрационния номер на автомобила и системата на автомобилната администрация изпраща съобщение платен ли е данъкът. Ако не е, то прегледът се прекъсва, докато не се оправи задължението, обяснява Войновски.

По този начин ще излиза информация освен за данъци, за "Гражданска отговорност" и за застраховката на местата в автобусите.

До месец тази връзка ще заработи. До края на месеца пък ще бъде пуснат за публично обсъждане новият закон за превозните средства. В него ще се регламентира и дейността на автосервизите. Основното е - регистрационен режим за тях, както и гаранция от 6 месеца за направения ремонт на колите.

Предвижда се и частите, включително и тези втора ръка, да бъдат проследяеми, да се знае откъде са придобити, от кой автомобил.

Една от целите е да се направи нещо като технически паспорт на колата. Затова ще се изисква по-обстоен преглед при първоначалната регистрация. В този технически паспорт да влязат тези първоначални данни, показания на километража, след това - какви произшествия е имало с него, какви промени са правени в конструкцията му. Вписват се данните и през какви ремонти в сервизите е минавал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Прегледа ще скочи с 5 лева, не с 3 ама това са подробности.
64
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Идеята е да поскъпне прегледа с некой лев. Карам Евро 2 с катализатор.От любопитство погледнах колко е замърсяването при технически преглед, е 99-98 гр., значи стикера ще е зелен, което ми дава да се движа дори в центъра на София. По-каталог на колата и даваха 128 или 129 гр., но на прегледа, където всяка година я гледат под лупа изкараха тези стойности. Как? Съвсем просто -проверка спирачки фарове, двигател за изпускане на газове и чак накрая тръба в аспуха, колата вътре беше приятно топла
63
0
 
4
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
На дедо ти Москвича с къв стикер ще е ?
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
видяла жабата че на коня поставят подкови и тя си вдигнала краката господа супер богати политици вие си живеете в паралелен свят 90 процента от българите живеят в нищета понеже не ви пука да ви го кажа такива простотии които искате да правите се правят в страни с висок стандарт където всеки може да си позволи да си купи нова кола без да страда семеиството му а тук със средна заплата от 350 евро можете само да покриите ежемесечните си разходи за друго няма
61
1
 
17
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
Добри капани му залагат на бат Бойко.ако го приеме това със цветните стисери е свършил удря обикновеният чиляк.сега и чез еон и компания нова мина му залагат
60
1
 
15
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
Огин да я попари таз държава и тез светли умове дет все се опитват да прекарат народаАмин
59
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Сега ГТП пунктовете ще се превърнат в места за наддаване.Жълта зона-....,зелена зона-...А някой ще усвои едни ТРИ лева на автомобил,а може и да се окажат повече...Добре дошли в ГЕРБерастия.
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой замърсява повече бай Пешо работещ като охрана със 20 годишен пасат на газ със 10-15 хил км на година или модерен напорист пич с ново сувче на безнин или нафта правещ 50 хиляди км годишно?
57
0
 
20
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Тези толкова са иСдухали, че е време да ги из_духаме !!!
56
1
 
16
 
! Отговори
Rado преди 6 години
Аз карам колата си само на газ, но на прегледа ме карат да превключвам на петрол и ще ми дадат стикер за петрола, а не за газта... с газта замърсяванията са ми по малки от дизел евро 6, но това няма да има значение, стикера ще ми е евро 3...
55
1
 
12
 
! Отговори
Panov преди 6 години
А с олдтаймерите какво правим - те са най-неекологични, според българските стандарти, и кво, нямам право да си карам вече перфектният иначе 40-годишен олдтаймер, или? Тук старото ми 17-годишно бензиново саксо има зелен стикер евро 4, лепнат на предното стъкло, от последният тюв преди година....пък в бг видиш ли, ще му лепнат жълт или червен, ей така...
54
2
 
8
 
! Отговори
Гошо Делкото преди 6 години
Ах, другарки и другари, свърши се! Това е! Бомба, ексклузивно, светкавица! Всеки българин е скътал я 100, я 200, я и повече хиляди лева за нова кола.Ама си кара старата хем за кеф, хем щото пък тей.Ама с новите наредби по-щА А кеф да имаш нова кола. То-о, ний с братчеда сме си построилЕ завод за коли и по 100 иляди годишно ща правим, ем оборот за назе, ем данъци, ем работа за народа, ем такоа.
53
3
 
4
 
! Отговори
Тех. спецификация: преди 6 години
Stealth F37 bikePeak Power: 3.7kW (3700 Watts)Motor Type: Brushless DCBattery Type: LiIonBattery Capacity : 1.5kWhRecharge Time : 3 hoursCharge : Standard 110-240V
52
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа им е приготвил стикерите за следващите избори ;)
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МКаква е тая десет киловатова батерия?!? Май и ти не знаеш какво точно караш... :D
50
0
 
23
 
! Отговори
user преди 6 години
намирисва ми на авто лоби :)
49
1
 
37
 
! Отговори
ЧИСТ и СВЕЖ преди 6 години
Пролетта е в разгара си. "Летните шофьори" масово подкараха колите си. И моторджиите се появиха. Колите по пътищата видимо са повече. А въздухът е ЧИСТ и СВЕЖ. Защо ли?Ами защото го няма кюмура и изгарянето на битови отпадъци за отопление. Затова.
48
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 6 години
другарите от герб,на тоалетните чинии,няма ли да сложат чип,и тогава,ще видим,тези с разстройство,какво,ще правят,цапаш по-вече,плащаш по-вече.
47
1
 
41
 
! Отговори
dasdasd преди 6 години
Дори човек да има пари за нова кола от магазина, как да си я вземе като: първо - пътищата са пълни с дупки; второ - рискът да я откраднат е много по-голям; трето - ако не е в гаража, а пред блока рискът някой завистлив съсед да я одраска е много по-голям. Изобщо средата в Бг не е благоприятна да се взима нова кола. Сега лятото защо няма такива замърсявания? Защото никой не се топли с дърва, въглища и тем подобни. Ама иначе все колите им пречат.
46
0
 
23
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ми спрете половината коли и ще плащате гориво на двойни цени. Все пак Лук оил си търси едни парички, а Герб си чака дела от тях. А ? Нещо картинката се услжнява....