Евросъюзът инвестира в блокчейн... И очаква шофьорите да изчезнат!

До 2050 г. изкуственият интелект ще замени шофьорите
12 апр 2018 20:31, Боряна Павлова
24
Евросъюзът инвестира в блокчейн... И очаква шофьорите да изчезнат!
Снимка: архив, Reuters

Професията шофьор на камион ще изчезне до 2050 година, тъй като до тогава в сектора на автомобилостроенето ще се използват високотехнологични открития. Тази прогноза направиха високопоставени източници от Брюксел, които работят по Стратегията на ЕС за изкуствения интелект.

Автомобилите след 20-30 години ще се управляват електронно без да има необходимост от човешка намеса и използването им ще се наложи заради безопасността на хората. А суперкомпютри в банките ще решават дали да отпуснат кредит или не, пише "Труд".

В същото време ЕС активно ще инвестира в блокчейн системите. Те позволяват равномерното съхраняване на информационни блокове в цялата мрежа и се считат за голямо постижение, тъй като осигуряват висока степен на проследимост и сигурност на извършваните онлайн икономически трансакции.

Документът ще бъде представен до няколко седмици и цели да постави основните параметри на синхронизирането на действията между страните-членки, потвърдиха от Европейската комисия.

“Ако европейските предприятия не инвестират в изкуствен интелект, то другите държави ще го направят. Важно е страните-членки да не се препокриват в инвестициите и проучванията в тази област, а да работят заедно”, коментираха фундамента на бъдещата Стратегия експерти. Според тях машините могат да изпълняват много задачи по-евтино и по-сигурно отколкото хората.

В същото време новият документ отваря дебати между отделните държави с въпроси като: ”Ако устройство нарани човек – кой носи отговорност? Защото устройствата стават автономни. Кой е отговорен – този, който е произвел устройството, или този, който е създал софтуера?”

Очакванията са Стратегията за изкуствен интелект да внесе известен ред и ще структурира дискусията между държавите-членки, посочват от администрацията на ЕК. Прогнозираният принос от развитието на изкуствения интелект е около 14 трилиона евро.

Амбицията на Брюксел е до 2020 година средствата в бюджета за високи технологии да достигнат 8 процента увеличение, а в близките години средствата за супер модерни компютърни системи да достигнат между 10-20 млрд. евро. Само за сравнение, в момента Китай прави инвестиции между 15-20 млрд. евро годишно.


24
Още от Коли
Идея: Е-колите без екотакса, за по-старите – скача!
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
European преди 3 дни
До Driver

Drugario, koi za kakvoto uchil. Edin uchil I uspql, drugi lapal muhite I varti gevreka sega. Nikoi ne te spira, podai si dokumentite za EU comssion, izdraj izpitite I pochni I ti da papkash...ama se iska I akal, ne samo blq, blq. 90 % ot naselenieto na Bulgaria ne razgranichava EU insituziite I kak se vliza tam, no sa mnogo obortni po forumite.
21
1
 
1
 
! Отговори
Eurocrat преди 3 дни
До Анонимен

Bratle, ti si T +P, ako me razbirash. Balkanez si e balkanez...
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 16

Това е нещо което така и не можах да разбера в балканския манталитет... виждаш, че някой се опитва да прави нещо ново, малко или много да раздвиши нещата и ти седиш и нямаш търпение да се провали някъде за да почнеш да плюеш... това балканския комплекс е много силно нещо...
19
0
 
0
 
! Отговори
ima преди 5 дни
1ma vreme
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Супер !
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен
10 - Ама разбира се ...
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Той и Мъск щеше да произвежда по 5 хил "М" всяка седмица и ги произведе за една година.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И нека гладуващото население се увеличи многократно...А по какъв начин ще се препитават всички хора, които са останали без работа или важното е да има изкуствен интелект, хората да се затриват.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И магистралките че ги оставите да умрат от глад ли? Или тия камиони че кривят веднага автоматично за по...;-() Май ше има много спукани гуми от..."бизнесмените"!
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сталин не се е справил с шоьорите, та ЕС... Те са волно ято. Ако ги замените с изкуствен интелект ще имате волно ято изкуствен интелект ;))) Жална ви майка тогава ;))) Някой виждал ли е как изкуствен интелект гледа порнетки докато управлява голям товарен камион на магистралата? ')))
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЮРИЙ ГАГАРИН - ПЪРВИЯТ !
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 2 - С това, квото ще се спести от шофьорски заплати, ще могат да си позволят мобилни екипи с хеликоптери.
Тая глупост с контрабандата не я коментирам.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политици да ти разсъждават за изкуствени интелекти и блокчейни това е пълна тъпотия. Отдавна сме зад САЩ и Китай, бавно и неусетно се превръщаме в третия свят. Само политика и политици има на Стария Континент, реална икономика няма отдавна.
9
1
 
12
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 седмица
Тогава ще трябва да оеднаквите и стандарта, защото когато една автономна система достигне края на Съюза и се озове в дива джунгла с кратери по пътищата и без маркировка, софтуерът колкото и да е умен, няма да може да се проумее дивотията на балканския ceляк и ще си направи сепуко с един format C:\ !
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"....суперкомпютри в банките ще решават дали да отпуснат кредит или не..."

Ох на Батьо, ей тая новина от кога я чакам.
Какво шлявене ще настане, бедна ви е фантаъията.
Да идва по/скоро таъи Юиновация че нямам тзрпение да стана бУгат милиардер.
7
3
 
46
 
! Отговори
Driver преди 1 седмица
Супер! А защо Евросъюзът не замени стотиците си хиляди чиновници с роботчета? Щото зад бюрото зиме е топличко, лете хладничко и има много за папкане. Що не замени хилядите канцеларски плъхове? Щото със шофьорчетата е по- лесно. То не бяха дигитални тахографи, професионална компетентност, почивки в хотел, почивки по адрес. А сега и въобще да не караме? Но в деня "Х" ще дойдем от цяла Европа с камионите в Брюксел и чиновничетата, дето не са сменяли гума в живота си, ще обявят код Кафяво
6
3
 
24
 
! Отговори
Голяна тъпотия преди 1 седмица
Това нашта комисарка ли го измисли! От сега мога да кажа колко катастрофи ще станат зарад изгорели съпротивления или гръмнали кондензатори или камионът се забил в дувар щото гъ пъ съ-то не обновило картата овреме! Пълен ***!
5
20
 
9
 
! Отговори
Жо преди 1 седмица
ВАЖНОТО Е, че умните хора в Европа работят за развитието на технологии, които са в полза на хората. По-рано или по-късно, но ще успеят.
В Русия също има много умни хора, но там ги "затварят" в изолирани от обществото градове и влагат способностите им в разработка на нови оръжия. Затова няма да чуете новина от Русия за нови машини и технологии, облекчаващи труда на хората.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 3

Прекалено сте въодушевени от рекламирания възход на информационните технологии. Засега няма нито един програмен продукт, който да не дава грешки. До 2050 едва ли ще се оправят работите по причина напъна за все поече продукти на пазара, които не са съвършени но се харчат. Целта са парите, а не абсолютната работоспособност.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Глупости
Компютърът му подава данни в сервизен център и до час пристига екип със специален камион, който е като малък завод и поправят това което могат. Ако е много сериозно положението извличат го на буксир до сервиз, като междувременно е пристигнал друг влекач, закачил е прицепа и е продължил с товара. Относно ПТП-ами няма да има такива идиотски катастрофи като сега. Няма да има пияни шофьори, рискови изпреварвания и превишена скорост