Как се провалиха Volkswagen и Deutsche Bank?

Алчността и скандалите причиниха дълбоки кризи в концерните
13 апр 2018 09:40, Бойчо Попов
16
Как се провалиха Volkswagen и Deutsche Bank?
снимка: Ройтерс

Германската икономика рядко има толкова богата на събития седмица. Първо най-голямата банка в страната обяви от днес за утре, че ще смени главния си изпълнителен директор. След това я последва и най-големият автомобилопроизводител с идентично съобщение и действие.

Volkswagen и Deutsche Bank можеха да са гордостта на германската икономика. Едната компания е най-голямата индустриална група в страната, а другата е най-важната германска финансова институция. Но алчността, юридическите нарушения и скандалите вкараха автомобилния производител от Волфсбург и банката от Франкфурт в тежки кризи. В отговор двете компании обещаха всеобхватна промяна на културата и морално обновление. Резултатът е отрезвяващ: обещанията и реалността са два отделни свята, а така лелеяната промяна в културата се превърна просто в безсмислен шифър.

Значителна отговорност за несполуката носят бившите вече главни изпълнителни директори Матиас Мюлер (Volkswagen) и Джон Краян (Deutsche Bank), които нито насърчаваха последователно културната промяна, нито я желаеха. Изпълнителен директор, който сравнява искането за ограничаване на заплатите за милиони евро на мениджърите с методи от ГДР, олицетворява също толкова малко новата и по-добра култура, както и главен изпълнителен директор, който одобрява бонуси за милиарди евро въпреки корпоративната годишна загуба.

Недобрите корпоративни култури на Volkswagen и Deutsche Bank  си проличаха ясно и тези дни от начина, по който падналите герои Мюлер и Краян бяха уволнени. Борбите за власт, интригите и доносите превърнаха изненадващите замени на мениджърите в недостойна и ужасяваща постановка, която значително вреди на репутацията на двете компании.

Но добрата култура, доброто отношение и добрият климат са за служителите не по-малко важни от една достойна заплата. Компании, които само говорят за интеграция, доверие и откритост, но не правят нищо по темата, губят лесно талантите си. Ето защо Volkswagen и Deutsche Bank няма да сбъркат, ако погледнат сериозно към промяната на корпоративната си култура. 

Още подобни коментари четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За корпорация е трудно да се говори, дори и най-добрите CEO's нямат поглед върху всичко това. Сруктури подобни на стоножка, дори една корперация с една концерна марка като баварците мина през 10 годишно саниране заради покупката на една единствена като Роувър и още ги боли. Това са думите на стари синдикати по чиито кресла в офиса още мухал се намира.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провалиха звучи някак не на място, защото корпоративни структури да регулираш и компримираш, е сравняемо с това да чакаш от земята нещо уж да расте, но без да си посял и зрънце. Това в момента което правят, специалисти го наричат корпоративно саниране и оздравяване. Старо без, и "rein" с новото. До голяма степен е и политика, която определя новата линия, и докато някоi се усетят, playerite вече карат по нова релса
12
2
 
14
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Толкова писане, а нищо не разбрах накрая к'во шъ праат!
11
1
 
20
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Статия-пълнеж. Никаква конкретика. Само плява.
10
3
 
10
 
! Отговори
Капитализма ще... преди 6 години
мухляса!Не като мушмула благородно да загние(имаше такъв виц).Защо:На хората е присъщо да се корумпират и да не им пука за честта и честността.Свърши времето на убийството на социализма-тогава се откриха нови пазари за новите(с 5 годишен период на разпад) и старите автомобили.Сега страшна е оста Русия(енергоносители,оръжие),Китай(производство на границата на печалбата),Индия(населението на ЕС).Германия започва да се хлъзга надолу.А ниските US лихви ще довършат ЕС и банковата система!Война?
9
3
 
6
 
! Отговори
69 преди 6 години
"Как се провалиха" или "Как ГИ провалиха"? А за връзката между Брекзит, атаките срещу Фолксваген, атаките срещу дизела, бежанците в кавички? Германия е сърцето на ЕС, но ЕС е и спирачка за Германия. Помислете си, преди да четете написаните статии :)
8
2
 
11
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Това срещу VW и DB си беше добре координирана атака от братята за океана.
7
2
 
5
 
! Отговори
@ преди 6 години
Путин е виновен .
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е работника в Германия да е добре, да му е пълен хладилника, къщата да му като по конец, колата нова и качествена, а концерните и банките кучета ги яли
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фолксваген чупят рекорди по продажби след Дизелгейт, така че не знам за какъв провал говорите...Всичко беше рекет от САЩ към Германия, за никого не е тайна, че дизелите замърсяват и дизелите на нито една компания не могат да покрият новите стандарти, неслучайно вече е тенденция голяма част от компаниите да се отказват от производството на дизелови автомобили!Ако Фолксваген, при целият си научен капацитет, не може да създаде чист дизелов двигател, то никой не може...всичко е за пари!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещастници. Алахакбарците им разказаха играта на собствен терен.
3
2
 
20
 
! Отговори
И Сименс преди 6 години
Не забравайте и Сименс, блестящия символ на корпоративна корупция, сиви практики и извиване на ръце на цели държави
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз работя в Германия от вече 15+ години, в момента за компания с общо над 8000 служителя и няколко милиярда оборот.Мнението ми е, че немската икономика се държи изключително на ниската йерархия във фирмите - професионалисти и отборни играчи с малко изключения. От там нагоре работата започва да смърде невероятно - дори мениджърите на средно ниво рядко са адекватни, да не говорим за по-нагоре. Освен това по някаква причина напоследъл масово назначават индийци за СЕО-та
1
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 6 години
Абе защо ни занимвате с глупости. Истината е, че волквагин искаха да са номер 1 в света и затова бяха готови на всичко. Фалшификациите на емисиите са само част от хубостите. Дойче банк същата работа. А на служителите им пука от каквито и да било глупости. Налии си взимат заплатките. а иначе в България на това му викаме ГГЗ.